Letné nástrahy pre vaše oči: Ako sa chrániť nielen pred slnečnými lúčmi?

Leto je obdobím slnka, oddychu a dobrodružstiev, mnohí z nás však zabúdajú, že okrem radosti nám môže tento čas priniesť a spôsobiť aj mnohé starosti. Platí to aj v prípade zraku, ktorý je ohrozený nielen slnečnými lúčmi, ale aj prachom, vetrom a inými nepríjemnými vonkajšími faktormi.

Ako sa pred týmito hrozbami chrániť a užívať si leto bez komplikácií?

Slnečné lúče: nie vždy príjemné

Slnečné lúče nám dodávajú energiu a vitamín D, no ich intenzita a ultrafialové (UV) žiarenie môžu spôsobiť značné poškodenie zraku. Dlhodobé vystavenie UV žiareniu môže dokonca prispieť k vzniku problémov ako sú šedý zákal a makulárna degenerácia. Riešením je nosiť kvalitné slnečné okuliare s ochranou pred UV žiarením, ktoré zabezpečia ochranu pre váš zrak.

Skryté nebezpečenstvá v podobe prachu a vetra

Leto prináša viac vonkajších aktivít, pri ktorých vykonávaní môžete byť vystavení prachu, piesku a vetru. Najviac si to odnesú nedostatočne a často najmenej chránené oči, výsledkom čoho je ich podráždenie, začervenanie a pálenie. Aj keď je dnes možné objednanie k odbornému lekárovi online a bez čakania, pri vykonávaní outdoorových aktivít by ste mali ako prevenciu používať nielen okuliare, ale aj šiltovky, ktoré vám pomôžu minimalizovať vystavenie očí prachu a vetru.

Pravidelné očné kontroly sú preventívny krok

Leto je výborným časom na zabezpečenie pravidelných očných kontrol. Mnoho očných problémov môže byť odhalených včas, pričom prevencia je kľúčová aj pre udržanie zdravých očí. Stránka TopDoktor vám ponúka možnosť objednať sa lekárovi online a nájsť dobrého očného lekára Nitra bez zbytočného čakania a starostí.

Ochranné pracovné pomôcky

Hrozbou pre vaše oči počas celého roka môžu byť aj nebezpečné podmienky v práci. Aby ste sa preto pri vykonávaní práce vyhli možnému poraneniu očí, ochranné pracovné pomôcky od ADET by mali byť súčasťou vašej výbavy.

Dôležitá očná hydratácia

Letné teplo a slnko môžu spôsobiť aj zvýšenú stratu telesných tekutín, vrátane očí. Rovnako ako celková dehydratácia organizmu, aj nedostatočná hydratácia očí teda vedie u mnohých ľudí k nepohodliu, ich suchosti a podráždeniu.

Preto, tak ako telo hydratujete dostatočným príjmom tekutín, oči musíte zásobovať v tomto náročnom období kvapkami so schopnosťou udržiavať váš zrak v tom najlepšom stave.

Leto môže byť skvelým obdobím na relaxáciu a rôzne outdoorové aktivity, nezabudnite však, že vaše oči potrebujú za takýchto podmienok osobitnú starostlivosť. Slnečné okuliare s UV ochranou, dostatočná hydratácia, ochranné pomôcky a pravidelné očné kontroly sú všetko, čo môžete urobiť pre to, aby ste si užili letnú dovolenku so zdravými a šťastnými očami.

 

Zdroj obrázkov:

1.Anna Om/Shutterstock.com

2.megaflopp/Shutterstock.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Letné nástrahy pre vaše oči: Ako sa chrániť nielen pred slnečnými lúčmi?”