Plavková sezóna klope na dvere, vylaďte si formu chutne a rýchlo

Ak vás trápia zimné kilá, poctivo zozbierané z dobrôt počas Vianoc, ale i lockdownových všedných dní, a už len predstava potenia sa vo fitness centre vám spôsobuje fyzickú bolesť, nevešajte hlavu. Vďaka umne vyskladanému jedálničku to nemusí byť ani zdĺhavé, ani vykúpené svalovou horúčkou.

Zamávajte tukom na rozlúčku

Princíp ketózy je pomerne jednoduchý a účinný. Jednoducho povedané, tuky dostanú pri spaľovaní vo vašom tele prednosť. Proteínová ketóza nastáva v momente, keď sa vám v krvi zvýši hladina keto látok. Namiesto sacharidov, teda glukózy, začne telo siahať do tukových rezerv a využívať ich ako zdroj energie. Laicky povedané, vyhoďte z jedálnička akékoľvek pečivo, prílohy a všetky zdroje sacharidov a telo sa vám odmení úbytkom na váhe. Avšak, pozor, myslieť si, že argentínsky steak bez ničoho dvakrát denne je v poriadku, by nebolo vôbec správne a určite nie zdravé.

Pravidlá keto diéty

Dostať sa do ketózy vyžaduje určité pravidlá, ktoré je neradno porušovať:

  • Jedlá musia mať znížený obsah sacharidov, tak aby ste v ketóze i zostali.
  • Musia mať zvýšený obsah bielkovín, ktoré chránia vaše svalstvo.
  • Musia obsahovať primeraný objem vitamínov a minerálov.

Výraznou zložkou jedálnička by mala byť čerstvá zelenina, ktorú keto diéta povoľuje, ale aj zdravé tuky v podobe kvalitných olejov, avokáda, či orechov.

Som v ketóze, čo teraz?

Že ste sa dostali do správnej fázy spoznáte jednoducho a inštinktívne – zmenšia sa vám obvodové centimetre v problematických partiách, váha mierne klesne, pocítite príval energie a nepocítite hlad. Na úbytok kilogramov sa však primárne neupínajte, tento efekt často nastáva až v neskoršej fáze diéty, preskupenie tukov na tele je oveľa rýchlejšie a príjemnejšie. Celkovo sa vám môže zdať, že sa zdanlivo nič nedeje, majte však na pamäti, že telo obvykle chudne vo vlnách.

Ako dlho zotrvať v ketóze?

Keto diéta, v rámci ktorej chudnete, by mala trvať približne 3 až 4 týždne. Po tomto období môžete do jedla opäť zaraďovať malé množstvo sacharidov. Napríklad taký čakankový sirup však môžete používať počas celej doby diéty. Nie je však neobvyklé, že sa ľudia odhodlajú pre dlhší interval, či dokonca trvalé nízkosacharidové stravovanie. V takom prípade by však mali pre istotu svoje plány konzultovať s výživovým poradcom, ktorý zostaví profesionálny jedálniček tak, aby aj dlhšie obdobie ketózy zvládli úspešne a bezpečne.

Zdroj obrázka: Nina Buday / Shutterstock.com

Nepleťte si ketózu s ketoacidózou

Možno vám niekto bude vehementne tvrdiť, že ketóza je stav nebezpečný a nežiadúci. Nie je to však pravda. Často dochádza k zamieňaniu pojmov. Nebezpečná je diabetická ketoacidóza, ktorá však vzniká iba u osôb neschopných produkovať inzulín. Hormón, ktorý bráni výrobe ketónov. Pre diabetikov tak môže byť tento stav naozaj veľmi nebezpečný, pretože hladina ketónov sa dostáva za kritickú hranicu. V žiadnom prípade ale neplatí, že táto situácia nastane u zdravého človeka v rámci nutričnej keto diéty.

Benefity keto chudnutia

Okrem spomínaného úbytku na váhe a likvidovania prebytočných tukov má keto diéta aj ďalšie významné benefity. S najväčšou pravdepodobnosťou v rámci nej ochutnáte vynikajúce jedlá a kombinácie, ktoré by ste doteraz spolu nikdy nespárovali. Druhoradým, ale nemenej významným plusom je fakt, že zbavuje telo škodlivých látok, môže vám pomôcť s problematickou pleťou, redukuje opuchy, stabilizuje lymfatický obeh a taktiež môže výrazne zatočiť s celulitídou.

A práve tá, milé dámy, dokáže život znepríjemniť často viac než nejaké to kilo naviac. Ak sa rozhodnete pre keto diétu a nie ste si úplne istí, ako začať, neváhajte sa obrátiť na nutričných odborníkov, ktorí vám s vaším novým životným štýlom ochotne poradia.

Zdroj titulneho obrázka: Olga Miltsova / Shutterstock.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Plavková sezóna klope na dvere, vylaďte si formu chutne a rýchlo”