Odborník radí, ako sa zbaviť komárov bez chemických repelentov. Ideálne prostriiedky na leto. FUNGUJÚ

Akonáhle pocítime teplné slnečné lúče blížiaceho sa leta, všetci obyvatelia miest odchádzajú von do prírody nadýchnuť sa čerstvého vzduchu, urobiť si grilovačku či rybačku…

Celá táto idylka sa môže narušiť v prípade, keď k vám zavítajú nepozvaní hostia – komáre. Dospelí sa s nimi vedia ako-tak vysporiadať, no pre malé deti môžu znamenať mučenie. Avšak pri používaní kupovaných repelentov častokrát ublížite nielen komárom, ale aj sebe či vaše rodine.

Zložky vo väčšine repelentov sú istým spôspbom toxické látky – dietyltoluamid (DETA), rebomid, oxamát, karboxamid. Všetky tieto ingrediencie sú nežiadúce ako pre tehotné ženy, tak aj pre deti.

Ak nechcete siahať po chémii, použite prírodné prostriedky proti komárom a už nebudete škodiť sebe či vášmu okoliu. Čo je však najlepšie, zbavíte sa otravného hmyzu!

  1. Esenciálne olejeKomáre neobľubujú vôňu karafiátov, anízu a eukalyptu. Olej z týchto rastlín aplikujte na vatu a položte ju na okenný parapet alebo blízko postele. Taktiež si ňou môžete potrieť odhalené časti tela. Existujú aj alternatívy: klinčekový olej má príjemnú vôňu, no po aplikácii na poškriabanú kožu začne páliť. Nemajte ho na sebe alebo vo svojej blízkosti dlhšie ako 15 minút. Môžete použiť sušené klinčeky: 5 g klinčekov na pohár vody (250ml), nechajte prevariť po dobu 15 minút. 10 kvapiek odvaru zmiešajte s polievkovou lyžicou alkoholu a potrite si odkryté časti tela. Tento repelent vám vydrží aj 2 hodiny. 
  2. Baza čierna V blízkosti vidieckych domov pod ich oknami môžete neraz nájsť rastlinu, ktorá má viacnásobné využitie. Čaj z kvetov bazy čiernej pomáha utíšiť kašeľ pri nachladnutí, z plodov sa varí lahodný džem a kytice z vetvičiek (nemusia ani kvitnúť) vytvoria v miestnosti neznesiteľné miesto pre prítomnosť komárov.
  3. Rumanček Starý ľudový prostriedok proti komárom – perzský, dalmatínsky alebo kaukazský rumanček. Sušené kvety, stonky a listy v práškovej forme ovplyvňujú nervové bunky hmyzu. Stačí, ak vo vašom príbytku rozložíte pár stoniek rumančeku a je to!
  4. Odvar z palinyŽiaden hmyz sa nedotkne vašej tváre, ak sa umyjete s odvarom z koreňov paliny (niekoľko nasekaných koreňov zalejte 1,5 l vody, priveďte k varu a nechajte 20-30 lúhovať).
  5. Odvar z pýruV minulosti sa na dekontamináciu komárov a iného hmyzu používal odvar z koreňov pýru – jedna z najbežnejších burín. Hrsť nasekaných koreňov zalejte 1,5 l vody a nechajte 3-krát prevariť, aby ste získali svetlo-žltú farbu. Odvar použite na umytie tváre či rúk a komáre vás už nebudú otravovať.
  6. Vanilka Zmiešajte si vanilku s detským krémom v pomere 1:10 a aplikujte zmes na odkryté časti tela. Vanilku si tiež môžete rozriediť vo vode a následne nanášať pomocou rozprašovača či už na telo alebo na vaše oblečenie.
  7. Borievka Ak sa rozhodnete pre večernú opekačku pri ohni, hoďte do neho trochu vysušenéhoihličia z borievky.
  8. Paradajkové listyVôňa týchto listov nemôžu komáre ani vystáť. Pre zaručený útek okrídlených mučiteľov odporúčame jednoducho vypestovať si paradajky v kvetináčoch na okennom parapete. Nič nepokazíte ani v tom prípade, keď si listy natrháte a rozmiestnite ich okolo seba do určitej vzdialenosti. Kým vaše paradajky nezačnú hniť alebo strácať vôňu, nemusíte mať obavy, komáre sa neukážu.
  9. Cédrový olejVôňa cédrového oleja vystraší nielen komárov, ale aj muchy či šváby.
  10. Balzam Zlatá hviezdaNa dosiahnutie odpudivého efektu naneste na kožu určité množstvo balzamu. Ak sa chcete vyhnúť muchám a komárom aj vo vašom dome, nechajte v miestnosti otvorenú nádobu s balzamom.
  11. Kyselina karbolováNa neznesiteľný hmyz vám pomôže kyslina karbolová: pokropte si na noc stenu (v oblasti hlavy), kde budete počas noci spať alebo si ňou potrite vaše ruky a tvár, aby ste mali pokojný spánok bez otravných komárov. Kyselinu môžete tiež použiť aj počas rybačky v ústiach riek, pri močiaroch či jazerách, kde k vám prídu komáre ako na zavolanie.

 

zdroj:takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Odborník radí, ako sa zbaviť komárov bez chemických repelentov. Ideálne prostriiedky na leto. FUNGUJÚ”