Ako byť v dobrej kondícii aj v zime?

Napriek tomu, že sme si doteraz krásne a na bielo zasneženej krajiny moc neužili, zima patrí k jednému z najkrajších ročných období. Menším negatívom možno je, že radosť a potešenie z lyžovania alebo iných zimných športov na zasnežených kopcoch komplikuje nejedno vírusové ochorenie.

Nedostatok vitamínov, znížená imunita a pravidelná ospalosť. Všetky tieto a iné ďalšie príznaky vedú k riziku vzniku sezónnych chorôb a apatie. Zostať v dobrej kondícii aj počas zimy je však celkom jednoduché. Vieme, ako a pomocou čoho to docielite tak, aby ste čo najskôr mohli vybehnúť z postele a obliecť si na slávnostnú udalosť svoje nové elegantné šaty.

Zahrejte sa

Najskôr sa pokúste neprechladnúť – to je problém, ktorý vedie k nepríjemným zdravotným následkom. Ruky, nohy, tvár a brucho udržiavajte v teple – práve z týchto častí tela začína jeho nebezpečné ochladzovanie. Samozrejme nezabudnite ani na hlavu a dbajte aj na používanie jej pokrývky, pretože najviac tepla uniká z tela práve cez ňu.

Skúste pravidelnejšie cvičiť

V zime môže zníženie svetla a tepla viesť aj k zníženiu počtu rôznych hormónov, ako je napríklad  serotonín – hormón šťastia. Jeho zníženie potom znižuje aj vašu náladu a motiváciu. A ak navyše trpíte nespavosťou, potom na to môže vaše telo reagovať letargiou a apatiou.

Je dokázané, že fyzické cvičenia zvyšujú množstvo serotonínu produkovaného v mozgu, a preto majú pozitívny vplyv na udržanie pocitu šťastia a duchovnej rovnováhy u človeka. Okrem toho pohybom tiež svoje telo dobre prekrvíte a zahrejte.

Doprajte si masáž

Ak chcete zvýšiť celkový tón tela, doprajte si z času na čas aj jednoduchú masáž. Ak vám to financie a čas aktuálne nedovoľujú, vyskúšajte na uvoľnenie napätého svalstva termoterapiu. Pustite si doma do vane alebo zo sprchy na telo viac teplejšiu vodu a účinok uvoľnenia sa určite dostaví.

Efekt môžete zvýšiť použitím éterického oleja s obľúbenou vôňou. Ak sa obávate o náklady spojené so spotrebou teplej vody, kúpte si domov špeciálnu termostatickú batériu alebo navštívte kúpele.

Zvýšte intenzitu starostlivosti

Sezónne zmeny, nízke teploty, vietor a ďalšie poveternostné podmienky môžu mať veľký vplyv na našu pokožku, vlasy a nechty. Postarajte sa o seba a používajte kvalitné kozmetické výrobky pre starostlivosť o telo. Táto rada sa navyše netýka iba žien, ale aj mužov. Pocit starostlivosti, krásy, harmónie dodá telu ľahkosť a povznesenie. Môžete sa vykúpať vo vode s liečivými soľami, vyrobiť si tvárovú masku na nasýtenie pokožky alebo podporiť zdravý rast vlasov.

Jedzte zdravé potraviny

Nedostatok slnečného svetla v zime môže spôsobiť, že sa budeme cítiť slabí a letargickí. Pri nízkej úrovni slnečného žiarenia trpí vaša pokožka nedostatkom vitamínu D. Vitamín D hrá kľúčovú úlohu v mnohých funkciách tela, eliminuje šírenie vírusov v organizme, ale ak je ho naopak nedostatok, spôsobuje depresiu, únavu, zlú náladu a infekcie.

Do stravy je preto dôležité pridať ryby, syry, vaječný žĺtok a potraviny obohatené vitamínom D, ako napríklad pomarančový džús a tvaroh.

Navyše, v zime si naše telo musí zachovať imunitu, zabezpečiť správny prenos tepla a zabrániť dehydratácii buniek. To znamená, že potrebuje viac kalórií, ktoré sú založené na správnom zložení našej výživy.

Pridajte do miestnosti svetlo

Zlé osvetlenie doma a na pracovisku môže znížiť vašu náladu a aktivitu. Tento problém možno vyriešiť jednoducho zakúpením jasnejších žiaroviek. Je to veľmi efektívny spôsob udržiavania motivácie, ktorú pre výkon v práci, ale aj osobnom živote nevyhnutne potrebujeme.

Photo by Gabriela Palai from Pexels

Chod hore