Konečne prišiel čas, kedy si môžeme pochutnať na pokrmoch z nových zemiakov. Najzaujímavejšia vec, ktorú nám mladé zemiaky môžu ponúknuť, je ich sladká príchuť, ktorá sa dá dosiahnuť len za jedinej podmienky – vloženie zemiakov nie do studenej, ale to vriacej vody.
Nové zemiaky sa zvyčajne uvaria, ochutia maslom a kôprom alebo spraženou cibuľkou. Existujú však aj originálnejšie recepty na ich prípravu. Pozrite sa a experimentujte!
ZEMIAKY SO SYROM
Ingrediencie
- 1 kg nových zemiakov
- 3-5 strúčikov cesnaku
- 2 pl g masla
- 200 g syra suluguni (môžete použiť aj iný)
- soľ
- bylinky
Postup
- Zemiaky si očistite a varte v osolenej vode po dobu 15 minút. Nadbytočnú vodu zlejte a zemiaky osušte.
- Očistite a prelisujte strúčiky cesnaku.
- Na rozohriatej panvici si roztopte maslo, pridajte cesnak a nechajte maslo nasiaknuť vôňou cesnaku. Po 20 sekundách dajte panvicu preč z ohňa.
- Uvarené zemiaky vložte do formy na zapekanie a polejte ich roztopeným maslom.
- Syr si nakrájajte na plátky s hrúbkou 1,5 cm a poukladajte ich na zemiaky. Následne ich vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte piecť, kým sa syr neroztopí a nechytí tú správnu farbu.
ZAPEKANÉ ZEMIAKY
Ingrediencie
- 1 kg nových zemiakov
- 5 strúčikov cesnaku
- vetvička rozmarínu
- 1 zväzok kôpru
- 100 g masla
- soľ a korenie
Postup
- Zemiaky olúpte, nakrájajte na polovicu a varte vo vriacej osolenej vode po dobu 10 minút.
- Zlejte vodu a zemiaky osušte.
- Poukladajte ich na pekáč, pridajte k nim očistený a prelisovaný cesnak. Osoľte a okoreňte.
- Maslo nakrájajte na malé kocky a rovnomerne ho rozmiestnite po zemiakoch. Pridajte mletý rozmarín.
- Následne vložte pekáč do rúry vyhriatej na 180 stupňov a nechajte piecť 40 minút.
- Zemiaky počas pečenia pravidelne premiešajte. Pred podávaním ich posypte nasekaným kôprom.
SMAŽENÉ ZEMIAKY
Ingrediencie
- 1 kg nových zemiakov
- 2-3 pl slnečnicového oleja
- zväzok kôpru
- soľ
- 1 čl masla
Postup
- Zemiaky dôkladne umyte a vysušte. Do hlbšej panvice alebo hrnca nalejte slnečnicový olej.
- Následne do neho vložte zemiaky a pravidelne ich pretrepávajte 15-20 minút pod vekom.
- Kôpor umyte a nasekajte alebo pomeľte, olúpaný cesnak nakrájajte najemno.
- Zemiaky posypte kôprom a cesnakom, dôkladne premiešajte a smažte pod prikrývkou ešte ďalšie dve minúty.
- Na konci pridajte maslo, premiešajte a odstráňte z ohňa.
ZEMIAKOVÝ ŠALÁT
Ingrediencie
- 500 g nových zemiakov
- 200 g zelenej fazuľky
- 120 g sardiniek v oleji
- hrsť olív bez kôstok
- šťava z polovičky citróna
- 1 pl olivového oleja
- soľ a korenie
Postup
- Zemiaky umyte a nakrájajte ich na tri časti. Následne uvarte až kým nebudú celkom hotové.
- Fazuľu si nakrájajte na menšie kúsky, pridajte ju k zemiakom na 3 minúty pred koncom varenia.
- Zlejte vodu a zeleninu nechajte vychladnúť. Do misky na šalát vložte sardinky, vymiešajte ich pomocou vidličky, osoľte, okoreňte a polejte citrónovou šťavou.
- K sardinkám pridajte najemno nakrájané olivy, zemiaky a fazuľu.
- Šalát dochuťte olivovým olejom, premiešajte nechajte 15 minút odstáť a môžete podávať.
ZEMIAKY NA SMOTANE
Ingrediencie
- 1 kg menších zemiakov
- 200 ml kyslej smotany
- zelená cibuľka – podľa chuti
- kôpor
- 2 čl soli
- ½ čl mletého čierneho korenia
- 85 ml jablčného octu
Postup
- Zemiaky si umyte, zalejte ich vriacou vodou, priveďte k varu a nechajte variť na strednom plameni.
- Vylejte vodu a nechajte vychladnúť.
- Zelenú cibuľku a kôpor nasekajte najemno a pridajte ku kyslej smotane. Prilejte ocot, osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Každý zemiak si rozrežte na polovicu, vložte ich do väčšej misky, zalejte ich smotanovým dipom a dajte do chladničky minimálne na jednu hodinu.
Prajeme vám dobrú chuť!
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?