Prečo by ste mali pred oknom vždy nechávať lyžičku s cukrom?

V posledných rokoch je vo svete pozorovaný smutný trend: včely medonosné hromadne vymierajú. Začiatkom 90.rokov minulého storočia si včelári všimli tento zvláštny jav, no až v roku 2006 sa im ho podarilo pomenovať – syndróm ničenia včelích kolónií. Vedci nevedia vysvetliť, prečo k nemu dochádza a s čím súvisí.

Prezradíme vám, čo hrozí ľudstvu po vymretí včiel a ako môžeme túto situáciu zmeniť. Všetko je vážnejšie, než si myslíte…

 

Kŕmenie včiel

Málokto by si pomyslel, že približne 30% našich potravín si vyžaduje opeľovanie hmyzom, menovite včiel medonosných. Títo mali robotníci ju akýmsi lepidlom poľnohospodárskej kultúry. Vždy to tak bolo, no nikto sa nad tým nezamýšľal až do okamihu, kým včely nezačali miznúť.

V roku 2006 zaznela od amerických včelárov alarmujúca správa: ich včely začali vymierať v abnormálnych množstvách. V úľoch boli nájdené plásty, vosk, med, no po včelách nebolo ani stopy. Túto záhadu sa nepodarilo vyriešiť, navyše v roku 2013 jedna tretina všetkého včelstva v USA neprežila zimu. Včely začali masovo vymierať alebo opustili úle.

Pre porovnanie to je o 40% viac, než včelári zvyčajne strácajú. Predtým toto číslo nepredstavovalo viac ako 15% z celkového počtu. Vedci sa začali znepokojovať a rozhodli sa zistiť dôvody tejto nezvyčajnej situácie. Prečo by sme mali začať panikáriť?

 

Ak včely zmiznú, na ľudí budú čakať ťažké časy. Britský zoolog, spisovateľ a televízny moderátor Sir David Attenborough nedávno na svojej Facebookovej stránke napísal: „Ak včely zmiznú z povrchu Zeme, ľudstvu by ostali 4 roky života.“ Včely sa zdajú byť bezvýznamné, no ich stratou prídeme o mnoho.

7 vážnych následkov vymierania včiel

  1. Po vyhyne včiel stratíme jeden z najužitočnejších a najuniverzálnejších produktov na svete – med
  2. Množstvo ovocia a zeleniny prestane rásť, pretože pri ich pestovaní nebude nikto, kto by ich opeľoval. BBC tvrdí, že bez včiel, zmizne z pultov približne polovica známych produktov: jablká, avokádo, broskyne, melóny či dokonca káva.
  3. Samotní ľudia budú nútení opeľovať rastliny. To však nie je ani zďaleka také účinné, navyše by takýto proces trval omnoho dlhšie. Strata by sa dala vykompenzovať len z malej časti, no prácu včiel by to nenahradilo.
  4. Zabudnite na mliečne výrobky. Prečo? Pretože kravy, ovce a kozy potrebujú pre normálny život lucerny a iné rastlinky, ktoré včely opeľujú.
  5. Zníži sa rozmanitosť potravín. Áno, budeme mať dosť plodín, ktoré možno stále pestovať. A ošípané či hydina nepotrebuje rastliny, ktoré musia byť opeľované včelami. Len si predstavte ako sa zvýši cena týchto výrobkov. Nedostatkový tovar bude mať cenu zlata.
  6. Absencia niektorých produktov v ľudskej strave povedie k zdravotným problémom. Štúdie ukazujú, že produkty opeľované včelami nám poskytujú vápnik, železo a množstvo vitamínov. Bez nich sa zdravie človeka môže začať postupne zhoršovať.
  7. Čo sa týka dohadov a predpovedí, potom tu je vysoká pravdepodobnosť, že vyhynutie včiel a dôsledky s tým spojené, zapríčinia kolaps ekonomiky, čo v mnohých krajinách spustí hladomor. A čo potom? Včelie drony zabíjajúce ľudí? To je už pravdepodobne žáner dystopie…

Samozrejme, to všetko je trochu prehnané, no život bez včiel nám sľubuje množstvo problémov. Včely sú ešte našťastie stále tu, čo znamená, že nie všetko je stratené. Každý z nás môže pomôcť s ochranou tohto malého hmyzu, ktorý nám prináša toľko pozitív. David Attenborough dal všetkým veľmi jednoduchú radu: vždy si na svojom dvore nechajte lyžičku cukru. Faktom je, že včely sa často unavia, nemajú dostatok síl na to, aby sa vrátili naspäť do úľa, v dôsledku čoho ich čaká smrť.

медоносная пчела

Takáto pochúťka dodá včelám potrebnú energiu. Stačí rozmiešať dve polievkové lyžice obyčajného cukru s jednou lyžicou čistej vody a položiť ju niekde na dvor či pred okno. Zdá sa, že je to bezvýznamné, ale ak by to robila aspoň tretina svetovej populácie, veľa včiel by sa tým mohlo zachrániť.

Aj vy sa teda môžete stať superhrdinom a zachrániť ľudstvo! Ak to chcete urobiť, nepotrebujete silnú zbraň, oceľové brnenie ani super schopnosti, potrebujete len lyžicu cukru s vodou. Začnite so zachraňovaním už dnes!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore