1) Torta “Praha”.
Táto torta vznikla vďaka Vladimírovi Guraľnikovi – hlavnému cukrárovi moskovskej reštaurácie “Praha”, ktorý aktívne spolupracoval s českými kolegami. Hovorí sa, že túto tortu Guraľnik pomenoval na pamiatku reštaurácie.
Dezert každému tak zachutil, že jeho recept rozoslali po celkom ZSSR. V tých časoch bolo veľmi ťažké pripraviť si ho doma, pretože kvôli deficitu bolo niektoré ingrediencie takmer nemožné kúpiť v obchodoch.
Na klasickú pražskú tortu sa používa druh špeciálneho piškótového cesta nasiaknutého sirupom, špeciálny čokoládovo-maslový krém a tiež marhuľový džem, ktorým sa potreli vrch aj boky celej torty, a zvrchu sa polial čokoládou alebo glazúrou.
Ingrediencie:
- múka – 120 g;
- čerstvé vajcia – 6 kusov;
- cukor – 150 g;
- kakao – 25 g;
- maslo (na piškótu) – 40 g;
- voda – 20 ml;
- 1 vaječný žĺtok;
- kondenzované mlieko – 120 g;
- maslo (na krém) – 200 g;
- vanilín – 10 g;
- marhuľový džem – 100 g.
Postup:
- Oddeľte žĺtky od bielkov. K bielkom izbovej teploty pridajte štipku soli a pri strednej rýchlosti šľahajte, dokým svoj objem nezväčšia 4-krát.
- K bielkom pridajte 75 g cukru, zvýšte rýchlosť a pokračujte v šľahaní dokým sa netvoria pekné špičky.
- V druhej nádobe rozľahajte žĺtky do hustej konzistencie a obe hmoty zmiešajte.
- Múku preosejte cez sito spolu s kakaom. Pridajte ju do vaječnem zmesi a zmiešajte.
- Pridajte roztopené a vychladnuté maslo a všetko dobre premiešajte.
- Formu vysteľte papierom na pečenie a rúru si predohrejte na 200°C.
- Dreveným špáradlom otestujte či je koláč upečený.
- Po upečení ho nechajte vychladnúť do izbovej teploty a prikrytý utierkou (aby neoschol) nechajte 8 hodín odpočívať.
- Na prípravu krému nalejte do hrnca vodu, pridajte jeden vaječný žĺtok a dobre premiešajte.
- Za stáleho miešania pridajte kondenzované mlieko a vanilín. Miešajte ďalej na malom ohni dokým zmes nezhustne.
- Na prípravu sirupu v 100 ml studeného čaju rozmiešajte 70 g cukru.
Skladba:
- Piškótu rozrežte na 3 rovnaké časti.
- Prvý korpus polejte sirupom a potrite krémom.
- Zopakujte so zvyšnými korpusmi.
- Potrite marhuľovým džemom a polejte čokoládou alebo glazúrou.
- Na 30 minút nechajte oddýchnuť v chladničke.
2. Torta “Vtáčie mlieko”.
Táto torta bola symbolom dostatku a hojnosti, a v krajine bola všeobecne považovaná za vynikajúcu lahôdku. Ak bola na stole torta “Vtáčie mlieko”, znamenalo to, že “váš život bol úspešný”. Vynašiel ju opäť Vladimír Guraľnik v 1974 roku.
Okamžite sa stala populárnou a zachutila miliónom sovietskych obyvateľov. V reštauráciách ju piekli 50-60 kusov denne no netrvalo dlho a táto cifra sa vyšplhala až na 500 kusov! Recept sa rozposlal po celom ZSSR, prepisovali ho iba ručne a strážili ako oko v hlave.
Vynaliezavé sovietske ženy, kvôli nedostatku ingrediencií na výrobu tejto torty používali aj želatínu (namiesto agar prášku), aj krupicovú kašu či ryžový puding.
Originálna torta «Vtáčie mlieko» sa skladala zo soufflé z vaječných bielkov, škrobového sirupu, kyseliny citrónovej, vody, masla, vanilínu a konzdenzovaného mlieka.
Ingrediencie:
- 2 poháre mlieka;
- 4 PL krupice;
- vanilín;
- štipka citrónovej kôry;
- 40 g masla;
- 12 ks čokoládových sušienok;
- 120 g kondenzovaného mlieka;
- 1/4 pohára vody;
- 10 g želatíny;
- 50 g čokolády;
- 56 ml mlieka (na polevu);
- 17 g rastlinného oleja.
Postup:
- Želatínu rozpustite v teplej vode a nechajte napučať.
- Do hrnca vlejte mlieko, pridajte krupicu, citrónovú kôru a vanilín. Všetko dobre premiešajte.
- Postavte hrniec na malý oheň a za stáleho miešania varte dokým krém nezhustne.
- Do horúceho krému pridajte maslo a pripravenú želatínu. Všetko dobre premiešajte a prilejte kondenzované mlieko. Znova premiešajte.
- Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie. Dno vyložte sušienkami.
- Na ne vylejte pripravený krém a na vrch znova naukladajte sušienky. Nechajte tortu mierne vychladnúť na potom na dve hodiny vložte do chladničky.
- Na polevu čokoládu polámte na kúsky a pridajte k nej rastlinný olej bez vône! Všetko postavte na horúci vodný kúpeľ.
- Čokoládu premiešavajte aby sa rozpustila čo najrýchlejšie.
- Pripravenou zľahka vychladnutou polevou polejte tortu a postavte do chladničky aspoň na 15 minút.
3. Torta “Napoleon”.
Predtým sa na prípravu “Napoleona” používali tenučké pláty lístkového cesta, vyrobené s pridaním octu a koňaku, potierali ich jemným krémom zo smotany, masla a vajec. V ZSSR do receptu pridali aj varené kondenzované mlieko.
Táto torta sa natoľko zapáčila sovietskym obyvateľom, že ju pripravovali dokonca aj v najodľahlejších kútoch krajiny v obyčajných rúrach. “Napoleon” sa ešte aj dnes považuje za jeden z najpopulárnejších dezertov bývalej ZSSR.
Ingrediencie:
- 3 poháre múky;
- 1 pohár cukru;
- 2 PL masla;
- 3 vajcia (na korpusy);
- 2/3 č. l. sódy;
- štipka soli;
- 1 l mlieka;
- 3 vajcia (na krém);
- 2 PL múky;
- 1 pohár cukru;
- vanilín;
- 100 g vlašských orechov.
Postup:
- Vajcia zmiešajte s cukrom, pridajte k nim zmäknuté maslo, soľ, sódu (s octom) a 2,5 pohára múky (zvyšná múka sa použije na vaľkanie korpusov).
- Zamiešajte cesto a nechajte ho oddýchnuť na 15-20 minút.
- Na prípravu krému vajcia rozmiešajte s cukrom, pridajte k nim múku, a rozrieďte studeným mliekom.
- Zmes postavte na malý oheň a priveďte do varu, a neprestávajte miešať aby vám krém neprihorel.
- Keď krém zovrie, odložte ho z ohňa, pridajte k nemu vanilín a nechajte vychladnúť.
- Cesto rozvaľkajte do klobásky a rozdeľte ho na 14 kúskov.
- Každý kúsok rozvaľkajte približne do veľkosti panvice.
- Každý pečte osobitne na rozpálenej panvici na strednom ohni.
- Pečte ich veľmi rýchlo, aby vám náhodou neprihoreli.
- Ešte horúce korpusy obrežte a položte na podložku.
- Odrezky neskôr použijete na posypanie torty.
- Každý korpus potrite ešte teplým krémom a odrezky rozmrvte rukami alebo v mixéri.
- Zvyšným krémom potrice celú tortu a obsypte ju zo všetkých strán omrvinkami z korpusov. Nechajte na noc v chladničke.
4. “Medová” torta (“Medovník”).
Táto torta sa stala pre sovietov klasikou. Dala sa vyrobiť lacno a bola výborná. Kupovali ju nielen na oslavy, ale aj v obyčajnú nedeľu na posedenie ku čaju.
“Medovník” sa skladal z mnohých tentkých korpusov, do ktorých samozrejme pridávali med, a nie menej ako 75 gramov. Tie potom potierali smotanovým krémom a po vrchu posypali zvyšnými odrobinkami.
Predpokladá sa, že sa objavil v časoch ruskej cisárovnej Alžbety I. Nemecký cukrár, si nebol vedomý Alžebinej nechuti k medu a tortu jej ponúkol na jednom z pompéznych večerov. Bola ňou úplne uchvátená a od tých čias sa “Medovník” vžil do ruskej histórie.
V ZSSR sa vlašské orechy, ktorými originálne tortu zdobili, zamenili za rozdrvené medové sušienky.
Ingrediencie:
- 4 vajcia;
- 1 pohár cukru (na korpusy);
- 50 g masla;
- 550/600 g múky;
- 4 PL medu;
- 1 č. l. sódy;
- 500 g 20% smotany;
- 1 pohár cukru (na krém).
Postup:
- Med, cukor a maslo roztopte vo vodnom kúpeli, pridajte vyšľahané vajcia, prášok do pečiva a trochu múky.
- Rozmiešajte zmes mixérom, aby ste sa zbavili prípadných hrudiek.
- Odstavte zmes z ohňa a potom ju priveďte do takej konzistencie aby sa dala rozvaľkať. Postavte na 40 minút do chladničky.
- Cesto rozdeľte na potrebný počet častí (podľa potrebných korpusov).
- Každý kúsok tenko rozvaľkajte na kruh a zatiaľ zvyšné kúsky nechajte pod utierkou, aby vám neoschli.
- Mali by ste mať okolo 7-10 korpusov. Na ich vyrovnanie môžeme použiť tanier, formu, alebo nejaký iný rovný povrch.
- Korpusy na niekoľkých miestach prepichnite vidličkou a pečte 5-7 minút v teplovdušnej rúre.
- Po upečení obrežte kraje nožom.
- Na krém zmiešajte vychladenú 20% smotanu s cukrom.
- Do krému môžete pridať strúhaný kokos, orechy, keksy, džem, nasekané ovocie, trochu pomarančovej alebo citrónovej kôry, kakao alebo čokoládu.
- Následne každý korpus potrite plnkou a zo všetkých strán posypte romrvenými kúskami odrezkov, orechami a čokoládou.
- Na tri hodiny odložte do chladničky, aby chute tortou pekne prešli.
5. “Kyjevská” torta.
Túto tortu doniesli ako darček k výročiu prvému tajomníkovi ÚV KSSÚ Leonidovi Brežnevovi. Majstrovské dielo cukrárov vážilo 5 kilogramov, malo tri vrstvy a skladalo sa zo 70 korpusov.
To bolo v roku 1956. Predtým jeden zamestnanec kyjevskej cukrárenskej fabriky Karla Marxa odložil zvyšok vaječných bielkov vyšľahaných s cukrom do chladničky. Oschli a tým pádom sa stali nevhodnými na výrobu koláčov.
Ale vedúci, v tom čase Konstantín Petrenko, ich zakázal vyhodiť. Poprosil cukrára Nedeždu Černogora, aby na ich základe vyrobil tortu. Podarilo sa a bola navyše veľmi chutná a originálna.
Dnešná «Кyjevská» torta sa pripravuje z nadýchaných orechových korpusov, maslového krému, arašidov, vína a koňaku.
Ingrediencie:
- kuracie vajcia – 4 ks;
- cukor – 200 g;
- citrónová šťava – 0,5 č. l.;
- štipka soli;
- arašidy – 150 g;
- maslo – 200 g;
- varené kondenzované mlieko – 380 g.
Na ozdobenie:
- arašidy – 150 g;
- vlašské orechy – 100 g.
Postup:
- Všetky bielky oddeľte od žĺtkov. K bielkom pridajte štipku soli a 2 minúty ich na najvyššej rýchlosti šľahajte mixérom.
- Pridajte k nim citrónovú šťavu a šľahajte ďalšie dve minúty.
- Za stáleho šľahania začnite do bielok pridávať po jednej lyžici cukor.
- Hotový sneh by mal byť dostatočne tuhý, tak že keď ho otočíte nevypadne z nádoby.
- Očistené arašidy jemne opražte na suchej panvici (celých 300 g) a v mixéri ich rozdrvte na malé kúsky.
- Presne polovicu orechov vsypte do snehu z bielkov a jemne premiešajte.
- Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Na papier narysujte kruhy s priemerom 18 centimetrov.
- Pomocou potravinárskeho sáčku kruhy vyplňte snehovou hmotou. Hrúbka by nemala presiahnuť 1 cm.
- Pečte pri teplote 100 stupňov jednu hodinu.
- Maslo izbovej teploty rozmixujte v miske mixérom asi 5 minút.
- Postupne pridajte kondenzované mlieko a poriadne rozmiešajte.
- Vzniknutý hustý krém odložte na 30 minút do chladničky.
- Korpusy vyberte z rúry a nechajte ich vychladnúť na izbovú teplotu.
- Podložku trochu potrite krémom, aby vám prvý korpus neutekal. Rozotrite naň vrstvu krému položte naň ďalší korpus a zopakujte do konca (korpusov by ste mali mať celkovo 4).
- Krémom potrite aj vrch a boky torty a posypte ich orechami.
- Na tri hodiny vložte výslednú tortu do chladničky. Hotovo!
A ktorú z nich máte najradšej vy? Pečiete si ju sami alebo si ju radšej kúpite?
zdroj: lifter.com.ua