Šišky za socializmu – čerstvosť, vôňa, nadýchanosť a lahodnosť. TAKTO SI ICH UROBÍTE OPÄŤ

Šišky sú považované za jeden z najpopulárnejších cukrárenských výrobkov na svete. Jedia ich všetky vekové kategórie aj napriek ich vysokému obsahu kalórii a tukov. Tak či onak, čo môže byť chutnejšie než lahodná šiška so šálkou teplej kávy?

пончики

V Spojených štátoch sa vždy prvú nedeľu v júni oslavuje Národný deň šišiek. Myšlienka oslavovať takýto nezvyčajnú sviatok vznikla u členov Americkej spásonosnej armády. Robia to už od roku 1938 na počesť dobrovoľníkov, ktorí darovali šišky vojakom počas prvej svetovej vojny. Počas tohto dňa sú v mnohých sieťových pekárňach v Spojených štátoch šišky predávané zadarmo.

Do júna je síce ďaleko, ale ak ste práve dostali chuť na úžasné šišky, nasledujúci recept je pre vás!

Ingrediencie

  • 500 ml mlieka
  • 125 g masla alebo margarínu
  • 2 vajcia
  • 75 g cukru
  • 11 g sušeného droždia
  • 600 g hladkej múky
  • 1,5 ČL soli
  • 100 ml teplej vody
  • Vanilkový extrakt – voliteľné

Postup

  1. Zmiešajte si mlieko s vodou a trochu ich prihrejte.

ингредиенты

  1. Následne v mlieku rozpustite droždie a pridajte cukor.
  2. Premiešajte a nechajte droždie pôsobiť.
  3. Pridajte vajcia, maslo, soľ a vanilkový extrakt. Všetko vymiešajte metličkou.

составляющие

  1. Po častiach pridávajte múku a všetko premiešavajte lyžicou. Následne položte cesto na pracovnú dosku, mieste ho a posypávajte múkou. Cesto by malo byť mäkké, to je hlavné tajomstvo chutných šišiek.

тесто

  1. Takto pripravené cesto prikryte potravinovou fóliou a nechajte odpočinúť 1,5 hodiny na teplom mieste. Počas tohto času by malo zdvojnásobiť svoj objem. Ak máte čas, môžete ho nechať nakysnúť ešte ďalšiu hodinu.

подошедшее тесто

  1. Teraz si začnite formovať guľôčky rovnakej veľkosti, ukladajte ich na papier na pečenie potretý olejom a počkajte 20 minút.

шарики

  1. Na každom kúsku si urobte v strede dieru miernym roztiahnutím cesta.

пончики готовы

  1. Vložte šišky do rozpáleného oleja, tak, aby v ňom plávali a osmažte ich z oboch strán, kým nechytia tú správnu farbu.

жарим пончики

  1. Vyberte ich z oleja, nechajte odkvapkať alebo utrite do papierovej utierky. Posypte ich práškovým cukrom a je to! Prajeme vám dobrú chuť!

пончики готовы

foto:takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Šišky za socializmu – čerstvosť, vôňa, nadýchanosť a lahodnosť. TAKTO SI ICH UROBÍTE OPÄŤ”