Šišky sú považované za jeden z najpopulárnejších cukrárenských výrobkov na svete. Jedia ich všetky vekové kategórie aj napriek ich vysokému obsahu kalórii a tukov. Tak či onak, čo môže byť chutnejšie než lahodná šiška so šálkou teplej kávy?
V Spojených štátoch sa vždy prvú nedeľu v júni oslavuje Národný deň šišiek. Myšlienka oslavovať takýto nezvyčajnú sviatok vznikla u členov Americkej spásonosnej armády. Robia to už od roku 1938 na počesť dobrovoľníkov, ktorí darovali šišky vojakom počas prvej svetovej vojny. Počas tohto dňa sú v mnohých sieťových pekárňach v Spojených štátoch šišky predávané zadarmo.
Do júna je síce ďaleko, ale ak ste práve dostali chuť na úžasné šišky, nasledujúci recept je pre vás!
Ingrediencie
- 500 ml mlieka
- 125 g masla alebo margarínu
- 2 vajcia
- 75 g cukru
- 11 g sušeného droždia
- 600 g hladkej múky
- 1,5 ČL soli
- 100 ml teplej vody
- Vanilkový extrakt – voliteľné
Postup
- Zmiešajte si mlieko s vodou a trochu ich prihrejte.
- Následne v mlieku rozpustite droždie a pridajte cukor.
- Premiešajte a nechajte droždie pôsobiť.
- Pridajte vajcia, maslo, soľ a vanilkový extrakt. Všetko vymiešajte metličkou.
- Po častiach pridávajte múku a všetko premiešavajte lyžicou. Následne položte cesto na pracovnú dosku, mieste ho a posypávajte múkou. Cesto by malo byť mäkké, to je hlavné tajomstvo chutných šišiek.
- Takto pripravené cesto prikryte potravinovou fóliou a nechajte odpočinúť 1,5 hodiny na teplom mieste. Počas tohto času by malo zdvojnásobiť svoj objem. Ak máte čas, môžete ho nechať nakysnúť ešte ďalšiu hodinu.
- Teraz si začnite formovať guľôčky rovnakej veľkosti, ukladajte ich na papier na pečenie potretý olejom a počkajte 20 minút.
- Na každom kúsku si urobte v strede dieru miernym roztiahnutím cesta.
- Vložte šišky do rozpáleného oleja, tak, aby v ňom plávali a osmažte ich z oboch strán, kým nechytia tú správnu farbu.
- Vyberte ich z oleja, nechajte odkvapkať alebo utrite do papierovej utierky. Posypte ich práškovým cukrom a je to! Prajeme vám dobrú chuť!
foto:takprosto.cc
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?