Študentka zaspala priamo na jeho hodine. Reakcia učiteľa dostala všetkých do kolien

Vyučujúci sa starostlivo pripravujú na každú hodinu, premýšľajú o jednotlivých úlohách a snažia sa do vzdelávania zapojiť všetkých zúčastnených študentov. Pre mnohých je urážkou, keď na ich hodine niekto nepočúva alebo nebodaj zaspí!

Mal sa uraziť a upozorniť ju? „Určite nie,“ povedal si učiteľ angličtiny Monte Syrie.

Áno, bol to práve tento muž, na koho hodine zaspala študentka. On sa však neurazil, práve naopak…

Mala písomku z matematiky, doma má kopec práce (Meg žije na farme), je v období dospievania s čím je spojených aj mnoho problémov. Moja hodina je len malou časťou jej života.

Nie, neprišla tu zbytočne, hoci si ani nedoniesla svoju esej. Nepotrestal som ju za to. Nemal som to za potreby. Nakoniec mi ju poslala včera večer aj keď som ju o to nežiadal.

Je povolené z času na čas porušovať pravidlá. Niekedy je lepšie veriť vlastnej intuícii, najmä ak sa jedná o takéto deti.

Na inej hodine, pri inom vyučujúcom by možno bola za spanie na hodine a neskoré odovzdanie eseji potrestaná, no bola na mojej hodine.

Nemôžem zrušiť hodinu, neviem jej pomôcť s kŕmením koní a neviem vyriešiť všetky tínedžerské problémy. No viem jej dať čas na oddych.

Som presvedčený, že by sme nemali dávať všetkých do jedného vreca, je to hlúpe. Ku každému študentovi sa snažím pristupovať individuálne, verím svojej intuícii a mojim vedomostiam. Všetci máme určitý druh zodpovednosti a život sa s nami dokáže neraz pekne zahrať, preto potrebujeme pochopenie a odpočinok.“

Niektorí ľudia začali takýto prístup kritizovať, pretože nepripravuje študentov na reálny život a reálne problémy. Na to im vyučujúci odpovedal:

Nepracujeme v továrňach a nevyrábame žiadne produkty. Pomáhame mladým mužom a ženám dozvedieť sa čo najviac o sebe a svojom mieste na tomto svete. Keď sa ocitnú v období dospievania, je nutné im prejaviť väčšiu empatiu.

A ak ich práve toto nepripraví na skutočný svet, možno by sa mal ten svet zmeniť. Chcem žiť vo svete, kde vládne empatia. To je svet, v ktorom by som chcel žiť.“

Čo si myslíte o tejto reakcii učiteľa? Čo by ste urobili vy na jeho mieste?

 

 

Chod hore