Z blogu mladej mamičky: „Občas nemám čo robiť…Som preto zlou matkou?“

Veľmi často sa na fórach s mamičkami môžete nevedomky dostať do akejsi žabo-myšej vojny. Áno, neraz sa zabudne aj na také vážne témy ako zlá svokra či neverný manžel. Je zábavné sledovať, ako si dospelé vzdelané ženy porovnávajú, čie dieťa sa dokázalo naučiť rýchlejšie sedieť alebo ako odsudzujú iné matky, pretože ich učia chodiť na nočník zbytočne priskoro,“ píše na svojom blogu mladá matka.

Pocit viny – bežná vec u matiek, hoci na to neexistuje pádny dôvod. Porodila a odišla do práce? Čo to ste za matku? Po pôrode ste sa rýchlo dostali do formy? To je strašné, mali by ste sa venovať len dieťaťu! Vinná, vinná a ešte raz vinná!

проблемы материнства

Myslíme si, že vina v človeku vyvoláva zbytočný a deštruktívny pocit, najmä pokiaľ ide o materstvo. Rozhodli sme sa s vami zdieľať reálne názory z blogu mladej matky, ktorej postoj k výchove dieťaťa si zaslúži vašu pozornosť. Mali by si to prečítať nielen novopečení rodičia, ale aj ich „starostliví“ príbuzní…

  1. Môžete si robiť čo chcete – nie ste matka!Vyzerá to tak, že každá žena je povinná porodiť dieťa a byť mu za pätami až do svojej smrti. Prečo? Abyho po zvyšok života mohla obviňovať z bezsenných nocí, nesplnených snov či minutých peňazí.

    Akonáhle mala moja dcéra 6 mesiacov, každý považoval za svoju povinnosť opýtať sa: „Už sa učí chodiť na nočník. Nie? Ako to? Veď potom už bude neskoro a do školy pôjde v plienkach!“ Áno, v jej dvoch rokoch sme prestali používať denné plienky, keď mala tri, prestali sme aj s tými na noc. Za to sa mi podarilo vyslúžiť si titul lenivej matky. A nezáleží na tom, že dcéra najlenivejšej matky na svete ešte stále ukazuje v obchode na jogurt a opýta sa: „Čo to je?“ Pretože táto lenivá matka si ho vždy pripravovala sama doma.

     

    проблемы материнства в современной россии

    Jedna z mojich kamarátok bola skritizovaná, pretože nechodí s bábätkom na prechádzky a kočiar s ním radšej postaví na balkón, aby sa mohla venovať svojim vlastným veciam. Druhá kamarátka ležala ľuďom v žalúdku, lebo sa jej po pôrode podarilo príliš rýchlo dostať sa do formy. Ak by však bola unavená, s vačkami pod očami a mastnými vlasmi (veď ste matka, nemáte čas sa ani len pozrieť do zrkadla), všetci by ju začali priateľským spôsobom ľutovať, objímať a odporúčať dobrý čaj na zlepšenie laktácie. Je to predsa matka, nie žena, nie úspešná podnikateľka, nie športovkyňa. Matka…“

    проблемы материнства в современном обществе

  2. Robí to tak každý, musíš aj ty!Okamžite dáme do škatuľky tých, ktorí nezapadajú do zaužívaného systému a materstvo nie je žiadnou výnimkou. Dojčenie, učenie na nočník, prítomnosť či neprítomnosť pestúnky – to všetko je pod kontrolou systému, z ktorého vystúpenie sa rovná dezercii. „Robila to tak tvoja matka, babička a celá krajina – musíš to robiť aj ty!“ – počujete z každej strany.

    психологические проблемы материнства

  3. Ale za našich čias…Staršia generácia, naše babičky a dokonca aj matky, sú zvyknuté na ťažkosti a žijú podľa schémy: Obeta v prospech obete – nedobrovoľne v nás vyvolávajúc pocit, že my si žijeme až príliš dobre.

    актуальность проблемы материнства

    Bohužiaľ, vy ste museli deti vychovávať v ťažkých časoch vojen a prestavieb, vychovávali ste synov a dcéry samé, bez podpory, prežili ste a podarilo sa vám nájsť aj to dobre v časoch nedostatku. No fakt, že my sme mali šancu žiť v inej dobe, vás neoprávňuje vnucovať nám pocit viny z plienok a detských monitorov.

    Áno, predtým bolo všetko iné. Mnohí z nás by sa v období nedostatku antibiotík nedožili ani plnoletosti, ženy rodili na poliach, neboli žiadne alergie, no žijeme teraz, kedy sa nemusíme ničoho obávať. „Takto to bolo vtedy, dnes je každý rozmaznaný!“ No má zmysel nás za to viniť?

    проблема материнства в психологии

  4. Vina – zbytočnosťMálo sa hráte s dieťaťom. Vôbec o neho nejavíte záujem. Opäť kašle. Kúpila si mu obyčajný sirup proti kašľu namiesto toho, ktorý dávali v reklame, hlavne, že ty si si kúpila nové topánky. Nechala si dieťa hrať sa na koberčeku a ty si ideš umyť hlavu. O svojom živote v období tehotenstva si mi ešte nič nerozprávala.“ Niekedy má pocit viny rôzne nepríjemné formy, no ide o najbezvýznamnejší pocit, navodzovaný z vonkajšieho prostredia, plný deštrukcie a zbytočnosti.

     

    психология материнства

    Pocit viny nie je nič iné ako ničenie. Nepodľahnite tejto emócii, naučte sa robiť správne dedukcie a uprednostňujte vlastný zdravý rozum. Vykonštruovaná vina je niečo, pred čím sa musíte čo najskôr ochrániť a nevpúšťať to do svojho života za žiadnych podmienok! „Lakujem si nechty, pretože to chcem. Mám pestúnku, pretože môžem. Vrátila som sa do práce, pretože mám silu a túžby. Neodišla som, pretože mám silu a túžbu zasvätiť celý svoj život dieťaťu.“ – rozhodnutie je na každej z nás. 

    психологические аспекты материнства

Spoločnosť by mala pochopiť, že matka je zodpovedná za svoje dieťa, nie všetci navôkol, no aj to len do obdobia, kým nedovŕši plnoletosť. Matky by si mali uvedomiť, že všetky problémy sú riešiteľné – zhlboka sa nadýchnite, usmejte sa na seba do zrkadla a odvážnym krokom pokračujte na ceste materstva, ktorú ste si sama vybrala.

 

Ak sa vám pohľad mladej mamičky na tému materstva páčil, nezabudnite sa o tento článok podeliť aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore