Zistili sme, čo sa stalo so štvoricou šprtov zo slávnej fotografie. Budete prekvapení, kde sa jeden z nich dostal

Tento obrázok je mnohým známy s popisom „Bujará párty“. Svetom obletela fotografia so štvoricou chlapcov v rozťahaných svetroch, sediac pokojne okolo dreveného stola. Trvalo to len dovtedy, kým sa užívatelia internetu nerozhodli túto snímku „zdokonaliť“.

Vo väčšine prípadov sa začala objavovať s popisom „párty u mladých matematikov“ a sarkastickým spôsobom vyjadrovali to, ako sa musia nesmierne baviť, niečo ako parketové levy. Mnohí ale zabúdajú, že fotografia bola vytvorená pred 21 rokmi! A takto vyzerajú mladí matematici v súčastnosti…

Najskôr sa ešte pozrieme do histórie. Novinárom sa podarilo zistiť, že chlapci boli vyfotografovaní v roku 1997. Stalo sa tak v poľskej dedinke Zwardoń, kde sa talentovaní študenti a víťazi miestnych olympiád v matematike pripravovali na medzinárodnú súťaž. Na fotografii boli zvečnení ich triednou učiteľkou, ktorá nemala záujem komunikovať s novinármi.

Nakoniec sa im však podarilo skontaktovať sa s Tomekom Čajkom, ktorý im prezradil mená aj zvyšných troch spolužiakov a porozprával sa o tom, čo robí dnes.

Novinári boli ohromení, keď zistili, že práve Tomek pracuje vo svetoznámej spoločnosti SpaceX. Podieľal sa na programovej tvorbe softvéru, ktorý bol prepojený s kontrolou rakety Falcom Heavy. V skutočnosti to bol Tomek a jeho kolegovia, kto stál za nedávnym vypustením elektromobilu Tesla na obežnú dráhu Zeme.

Ako sa ukázalo, po strednej škole sa mladý študent dostal na Varšavskú univerzitu s odborom zameraným na oblasť informatiky. Počas štúdia bol niekoľkokrát úspešný v programovacích šampionátoch, ktoré boli pod vedením odborníkov zo spoločnosti Microsoft. Pred desiatimi rokmi pracoval vo firme Google a v súčastnosti je presťahovaný do Kalifornie, kde pracuje pre Elona Muska.

O ďalších troch chlapcoch zo slávnej fotografie je známe len minimum. Po víťazstve na matematickej olympiáde v rokoch 1997 a 1998 sa Ján Pelca akoby vytratil zo sveta.

Marcin Petrikovski sa taktiež stal programátorom a pracuje pre fínsku IT spoločnosť Tieto. A posledný člen Peter Pritytsky žije v súčastnosti v Kanade, kde sa presťahoval spolu so svojou manželkou a učí na univerzite McGill.

Ako vidíte, takmer všetci štyria „podivíni“ sú dnes úspešní ľudia. Pred 20 rokmi sa na nich mnohí ľudia smiali, no sme si istí, že sú na tom horšie ako legendárni matematici.

 

 

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Zistili sme, čo sa stalo so štvoricou šprtov zo slávnej fotografie. Budete prekvapení, kde sa jeden z nich dostal”