10 mýtov o tehotenstve, ktorým aj v 21.storočí verí viac ako 90% žien

Tehotenstvo sa neraz spája s názormi, ktoré hovoria o tom, čo by žena mala alebo nemala robiť, kým na svet neprivedie nového člena rodiny. Toto je tých 10 najčastejších…

  1. Jedenie za dvochExistujú rôzne pohľady na to, čo a koľko by ste mali jesť, aby ste dokázali vynosiť svoje dieťatko, no…Inštitút medicíny tvrdí, že žena so zdravou váhou nepotrebuje v prvom trimestri ďalšie kalórie navyše. V druhom trimestri by mala svoju stravu doplniť o 300-400 kalórii viac a v treťom semestri 400-500 kalórií.

  2. Žiadne očkovanie Žijeme v ére očkovaní a ak ste tehotná, nemali by ste zabúdať na očkovanie proti chrípke. Sedem rozličných štúdií vykonaných centrom pre kontrolu chorôb ukázalo, že vakcína proti chrípke nepredstavuje pre dieťa žiadnu hrozbu. Riziko chrípky u tehotných žien by sa však nemalo brať na ľahkú váhu. A hoci nie všetky vakcíny sú počas tehotenstva bezpečné (napríklad vakcína proti osýpkam, rubeole, mumpsu a ovčím kiahňam), je celkom jednoduché vybrať si bezpečnú vakcínu proti chrípke.

  3. Zákaz lietania v treťom semestri Mnoho tehotných žien malo strach z lietania, čo im bránilo v cestovaní. Výsledky štúdie z roku 2015 však preukázali, že každá zdravá tehotná žena môže vstúpiť na palubu lietadla bez akéhokoľvek strachu. Nie všetky letecké spoločnosti vás ale pustia do lietadla po prekročení 37.týždňa tehotenstva – nechcú, aby musela žena rodiť v nadmorskej výške 10 000 kilometrov nad morom.

  4. Žiaden sex Sexuálny styk počas bezproblémového (!) tehotenstva dieťatku neublíži. Taktiež je vhodné poznamenať, že sex môže byť menej príjemnejším či dokonca bolestivým, keďže tehotenstvo každým mesiacom postupuje. Nemajte ale obavy, ak sa váš sexuálny život počas tehotenstva začne líšiť od toho predchádzajúceho.
  5. Určovanie pohlavia na základe tvaru bruškaV štúdii zverejnenej v roku 1999 vedci nenašli žiadnu súvislosť medzi tvarom brucha a pohlavím dieťaťa.
  6. Intuícia dokáže mamičke našepkať, čo nosí pod svojím srdcom Štúdia o tejto problematike publikovaná v časopise o reprodukčnej medicíne v roku 1996 hovorí, že len asi polovica žien dokázala správne vycítiť pohlavie svojho dieťatka. Rovnakým výsledkom by mohlo byť hodenie si mince. Ak zúfalo potrebujete poznať pohlavie dieťaťa pred narodením, použite ultrazvuk.
  7. Zákaz pitia kávy Polemika týkajúca sa nebezpečenstva pitia kávy počas tehotenstva je neraz témou číslo jeden. Napriek tomu však väčšina štúdií súhlasí s tvrdením, že dve šálky kávy denne nemajú žiaden významný vplyv na zdravie plodu.
  8. Tehotenstvo bez syra Všetky tvrdé a tavené syry sú pre tehotné ženy bezpečné!
  9. Zákaz farbenia vlasov Farba na vlasy neuškodí vášmu dieťaťu. Tónovacia ale aj dlhotrvácna farba nedokáže nijako ohroziť priebeh vášho tehotenstva.
  10. Arašidy spôsobujú alergiu V prípade, že sa u vás nevyskytli kontraindikácie súvisiace s alergiou na orechy, pokojne si ich môžete dopriať aj v období tehotenstva. Nové výskumy nepreukazujú žiadne prepojenie medzi konzumáciou arašidového masla a vzniku alergie u dieťaťa. Navyše, arašidy sú zdrojom zdravých tukov a bielkovín!

Odstráňte tieto predsudky z vášho života a vychutnávajte si najkrajšie obdobie v živote ženy!

zdroj:takprosto.cc / BBC.COM

 

Chod hore