Čisto ženské príznaky cukrovky, o ktorých takmer nikto nevie… Neignorujte ich a venujte im pozornosť

Najdôležitejšie je vedieť o cukrovke čo najskôr!

Najskôr zlé správy: cukrovka u žien prebieha zložitejšie ako u mužov, píše Healthy Way.

Tie dobré však hovoria, že aj žena trpiaca diabetom môže viesť zdravý, plnohodnotný život, hovorí Kate McKernan, koordinátorka UPMC Susquehanna Diabetes and Nutrition Care Center v Pennsylvánii, USA.

«Ako ženy máme tendenciu starať sa viac o druhých ako o seba. Ale ak vám bola diagnostikovaná cukrovka, mali by ste vedieť ako sa o seba postarať a hlavne ako sa ju naučiť zvládať!», – hovorí Kate McKernan.

Príznaky cukrovky u žien.

Môžete začať tým, že spoznáte signály, ktoré vám posiela vaše telo, aby ste sa včas mohli obrátiť na lekára.

Spolu s bežnými príznakmi cukrovky, ako sú napríklad hlad, únava, zvýšený smäd a močenie, niektoré symptómy sú osobitné iba pre ženy.

Kvasinkové infekcie.

Healthy Way

Zvýšená úroveň glukózy v krvi môže viesť k výskytu húb. Výsledok? Kvasinkové infekcie, ktoré sa môžu vyskytnúť kdekoľvek na tele.

Ale neseďte so zloženými rukami, ak máte podozrenie, že ste dostali podobnú infekciu okamžite sa objednajte na konzultáciu u lekára, odporúča nutričná poradkyňa Sandra Arevalo, predstaviteľka Americkej asociácie učiteľov cukrovky a Akadémie stravovania a dietológie.

«Ženy sa môžu za infekcie, vyvolané diabetom, hanbiť a problém odkladajú až dokým nie je skutočne vážny, – hovorí Sandra, – Ak pociťujete svrbenie je to najčastejšie kvôli kvasinkovej infekcii, ktorej sa dá jednoducho zbaviť. Nečakajte a obráťte sa na odborníka».

Polycystické vaječníky.

Healthy Way

Druhým príznakom cukrovky, charakteristickým pre ženy, je syndróm polycystických vaječníkov (PCOS). Tento veľmi bolestivý stav vzniká, keď sú hormóny v nerovnováhe.

Za výsledok to väčšinou má vznik cýst na vaječníkoch ženy, zmeny na jej výzore a ak sa ponechajú neliečené tak až vývoj cukrovky.

Infekcie močových ciest.

Diabetes často v organizme spôsobuje slabý krvný obeh a kvôli tomu, ženy s cukrovkou často zažívajú infekcie močových ciest.

Je hádam zbytočné hovoriť, že akýkoľvek problém s týmto spojený si vyžaduje zásah lekára.

Rizikové faktory vzniku diabetu.

Bohužiaľ, aj tu platí, že niektoré faktory sa týkajú hlavne ženskej populácie.

Cukrovka v tehotenstve.

Existuje celý zoznam problémov, ktoré tehotenstvo môže spôsobiť a tehotenská cukrovka je jedným z nich.

Obezita.

Nadbytočná váha môže viesť k rozvoju diabetu typu 2.

Healthy Way

Na rozdiel od typu 1, ktorý vzniká, keď telo zničí bunky produkujúce inzulín, pri type 2 telo síce inzulín produkuje, ale bunky ho nie sú schopné efektívne využiť. Obezita tento problém len zhoršuje.

Dedičnosť a zdravie.

Healthy Way

Bohužiaľ, ešte nedokážeme zmeniť svoju genetiku. Ak sa u niekoho z vašej rodiny už vyskytol diabetes, znamená to, že v budúcnosti môže postihnúť aj vás.

Do ohrozenej kategórie vás tiež môže postaviť váš terajší zdravotný stav.

Ako cukrovke predísť.

Bohužiaľ, nie je toho veľa čo môžete urobiť, ale môžete znížiť svoju šancu tým, že sa budete o seba starať a udržíte si zdravý životný štýl.

«Postarajte sa o to, aby aspoň polovicu vášho taniera tvorili čerstvá zelenina a ovocie, hlavne na obed a večeru. Tiež do svojho jedálnička zahrňte celozrnné produkty».

A nezabúdajte na fyzickú aktivitu!

Stačí aj obyčajná prechádzka, chôdza, alebo niečo intenzívnejšie. Napríklad aerobic, bicyklovanie alebo plávanie.

Healthy Way

Pite aspoň 8 pohárov vody denne, trénujte minimálne 30 minút päťkrát do týždňa, jedzte menej umelo spracovaných potravín a nezabúdajte na zeleninu. Dokonca môžete zhodiť aj nadbytočné kilogramy!

«Ak máte nadbytočnú váhu, nastal čas zmeniť svoje návyky a trochu schudnúť, – hovorí Arevalo, – Štúdie dokazujú, že strata 8 až 10% hmotnosti môže znížiť úroveň cukru v krvi a výrazne zlepšiť zdravie».

Ako cukrovku zvládať.

Healthy Way

«Inzulín je momentálne jeden z najprirodzenejších liekov používaných na liečbu diabetu, pretože je prispôsobený čo najblišie tomu čo naše telá produkujú prirodzene, – tvrdí Kate McKernan.

Mnohí ľudia si myslia, že pichať si inzulín je zlé. Ale všetko je presne naopak».

Diabetes nie nevyhnutne musí byť príčinou zúfalstva. Celá choroba je obklopená mýtmi.

Nie všetko je také strašné ako sa zdá.

Ste odsúdený na to aby ste po zvyšok života jedli len mäkkú alebo tekutú stravu? Musíte sa zriecť obľúbených zákuskov a ani sa len pozrieť na čokoládu? Vôbec nie, hovorí McKernan.

«Väčšina ľudí s cukrovkou môže jesť všetko na čo majú chuť. Kľúčom je – miernosť», – Kate McKernan.

Neignorujte symptómy.

ISTOCK.COM/LISLUD

Ženy často symptómy diabetu ignorujú. Ale po určení problému po konzultácii s lekárom môžete úplne zmeniť situáciu!

«Často ženy chodia do práce, neskoro domov, starajú sa o rodinu a dokonca aj o priateľov. Majú tak málo času na seba. Začínajú pociťovať únavu, smäd, zle spia, trpia bolesťami hlavy a šije a potom obviňujú prepracovanosť a stres, – hovorí Sandra Arevalo.

V skutočnosti je vždy lepšie navštíviť lekára a nechať sa vyšetriť. Prevencia je odjakživa lepšia ako liečba!».

Ženy s cukrovkou tiež zvyčajne trpia stresom a úzkosťami, kvôli svojej diagnóze.

Healthy Way

«Stres je tiež častým problémom, ktorý sa prejavuje u ľudí trpiacich cukrovkou, –hovorí McKernan, – Dať si rady s cukrovkou znamená veľa práce: 24 hodín denne, 365 dní v roku, bez oddychu.

Predstavte si, že si musíte kontrolovať hladinu cukru v krvi jeden až šesťkrát denne (niekedy aj viac), počítať množstvo sacharidov v každom jedle, brať lieky aj štyri razy do dňa a neustále sa udržiavať v kondícii».

Pamätajte však, že nemusíte všetko zvládať sami. Vždy máte priateľov a rodinu, ktorí vás v ťažkých časoch podržia!

A čo vy? Tiež vás trápi táto diagnóza?

zdroj: lifter.com.ua

Chod hore