Melónové semiačka pomôžu vášmu telu. Tieto veci dokážu a máte iich teraz za pár centov

Keď si v letných mesiacoch doprajeme melón, neraz narazíme na semienka, ktoré automaticky odstraňujeme nožom a následne ich vyhodíme do odpadkového koša spolu s melónovými kôrkami. Pozor, robíte obrovskú chybu!

семена арбуза польза и вред

Ukázalo sa, že melónové semienka nie sú len jedlé, ale aj veľmi užitočné. Odborníci na výživu ich uznali za jeden z trendových produktov roku 2018.

Sušené alebo pražené melónové semienka obohacujú naše telo o aminokyseliny, tuky a vitamíny. Nápoje z týchto zázračných semienok dokážu človeku pomôcť vyrovnať sa s rôznymi chorobami.

польза арбузных семечек

Jedným z najdôležitejších faktorov nutričnej hodnoty semienok vodného melónu je obsah tuku. Melónové semená sú bohaté na mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny vrátane najhodnotnejších omega-6, ktoré znižujú vysoký krvný tlak a znižujú hladinu „škodlivého“ cholesterolu v krvi.

Vďaka melónovým semenám sa znižuje riziko obštrukcie a tuhnutia artérií, čo umožňuje vyhnúť sa problémom s krvným obehom a zastaviť vývoj ťažkých kardiovaskulárnych ochorení.

польза семечек арбуза

Sušené semená majú približne 35% bielkovín. To znamená, že majú dostatočný obsah aminokyselín na udržanie svalovej hmoty a doplnenie energie vyprodukovanej naším telom. V semenách melónu sa nachádzajú 4 užitočné aminokyseliny: tryptofán, kyselina glutamová, lyzín a arginín. Posledná látka podporuje srdcové svalstvo, normalizuje krvný tlak a znižuje riziko srdcového infarktu.

Kôstky melónu môžu byť hrdé na vysoký obsah horčíka (šálka plná semienok predstavuje viac, než je potrebné na jednú dávku pre dospelého človeka). Podľa výskumu Národného ústavu pre zdravie (USA) tento vedľajší produkt pomáha regulovať krvný tlak, podieľa sa na metabolizme sacharidov a má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi.

незамеченная польза арбузных семечек

Čínski vedci tvrdia, že látky nachádzajúce sa v semenách melónu – lykopén, arginín, zinok a mangán má pozitívny vplyv na mužskú potenciu a zvyšujú sexuálnu túžbu. Vedci odporúčajú používať tieto semená ako liek na liečbu neplodnosti, pretože sú účinné a bezpečné pre zdravie človeka.

Mimochodom, v Číne sa opečené slnečnicové semienke predávajú takmer na každom rohu. Číňania ich opekajú, ochutia rôznymi koreninami a jedia ich rovnako, ako my tie slnečnicové.

в чем польза семечек арбуза

Vývar zo semien melóna

Liečivé vlastnosti melónových semien sú známe už od staroveku. Slávny doktor z Východu Mahmud Ibn-Ilyas, ktorý žil v 13. storočí, napísal, že v horúcom a vlhkom stave očisťujú obličky a močový mechúr.

о пользе арбузных семечек

Rovnako ako dužina, aj semená melóna sú výborným diuretikom. Nápoj zo semien čistí telo od látok, z ktorých sa vytvárajú kamene, pomáha upravovať rovnováhu vody a soli, reguluje činnosť obličiek, odstraňuje zápal močových ciest.

Bolo zistené, že odvar je účinný pri problémoch vysokého tlaku. Normalizácia krvného tlaku pomáha normálnemu fungovaniu vnútorných orgánov vrátane obličiek. Tento nápoj sa používa aj na prevenciu a liečbu prostatitídy.

Ingrediencie

  • 40 g surových melónových semienok
  • 1 liter vody
  • 150 g melónovej dužiny (voliteľné)

Postup

  1. Nalejte si liter vody do hrnca a položte ho na mierny plameň.
  2. Vodu priveďte k varu, vložte do nej semienka, pomleté v mlynčeku na mäso alebo v mixéri-
  3. Takto pripravenú zmes nechajte povariť na malom ohni po dobu 30 minút.
  4. Po uplynutí času odstráňte hrniec z ohňa a nechajte odstáť ešte ďalšiu hodinu.
  5. Preceďte vývar a prelejte ho do vhodnej nádoby.
  6. Ak chcete, aby bol nápoj chutnejší, vymixujte ho spolu s nakrájanými kúskami melónu.
  7. Prvú šálku nápoju si dajte ráno na prázdny žalúdok, minimálne 30 minút pred raňajkami. Za deň vypite 750 ml nápoja – rozdeľte si to na 3 porcie.

Melónové semienka s mliekom

польза от арбузных семечек

Ingrediencie

  • 50 g melónových semien
  • 500 ml mlieka

Postup

  1. Semienka nechajte vysušiť v rúre a následne ich pomeľte na prášok.
  2. Tento prášok zmiešajte s nízkotučným mliekom.
  3. Každé ráno si doprajte dva poháre (500 ml) nápoju na prázdny žalúdok. Užívajte 1x denne po dobu 3 dní.

Je potrebné poznamenať, že odvary z melónových semienok dokážu paralyzovať hlísty lepšie než tekvicové semienka. Dokázalo sa to potvrdiť v experimentálnej štúdii vykonanej v 50.rokoch minulého storočia.

Tradičná medicína pozná aj iné recepty s melónovými semienkami, no dnes sú už takmer zabudnuté. Napríklad, pri hypertenzii si vysušené semienka a kôru z melónu rozmixujte na prášok a konzumujte 2x denne po ½ čl v podobe 1 mesiaca.

Kontraindikácie

Každá časť melónu obsahuje látku citrulín – špeciálnu, protichodne fungujúcu aminokyselinu. Vďaka jej prítomnosti sa melónové semená používajú pri liečbe rakoviny prostaty a mužskej impotencie.

Pri spotrebovaní vo veľkom množstve sa citrulín rozkladá s uvoľňovaním amoniaku. Tento prvok je škodlivý pre telo, ale hlavne v prípade ochorenia obličiek a močového mechúra. Melónové semienka sú tiež zakázané u žien v období tehotenstva a dojčenia, ale aj deťom do 3 rokov.

Zdieľajte tento dôležitý článok aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore