10 vecí, ktoré som zistila po prvom roku materstva.

Tento článok pre Motherly napísala Karin Thurston, spisovateľka, matka a dobrodruh v jednom, žijúca v San Diegu.

„Počas tehotenstva som prečítala množstvo kníh o rodičovstve, o tom, ako robiť dieťa šťastné, ako ho čo najlepšie vychovať a podobne… Myslela som si, že už viem všetko, čo som potrebovala vedieť.

Čo z toho množstva informácií som však skutočne použila? Veľmi málo. Áno, niečo sa ukázalo ako užitočné, ale ani jedna kniha sa nestala presným sprievodcom skutočného života a skutočného materstva. Bola to strata času.

 

Preto, keď sa chcete stať „ideálnou mamou“ s roztomilým bábätkom, prečítajte si tento článok. Tu je súhrn toho, čo som sa naučila v prvom ročníku materstva :

  1. Hoci nebudete ideálnym rodičom, bude to úžasné.

Každé ráno bude iné, rovnako aj dieťatko. Bude sa vám meniť pred očami, niekedy aj v priebehu niekoľkých hodín či minút. Budú dobré aj zlé dni, dobré aj zlé minúty, dobré voľba aj horšie. Veľa krát sa zmýlite.

Ale nekritizujte sa, nezúfajte, pretože ste milované a neuveriteľne potrebné. Vystupujete na Mount Everest s absolútne nulovými zručnosťami a chvíľami to bude strašidelné.

  1. Telo je po pôrode je slabé.

Všetky tieto nedostatky uvidíte naraz a zostanú s vami dlhšiu dobu. Ale nie je dôvod na obavy! Priviedli ste na svet nového človiečika!

Teraz sa postarajte o seba. Jedzte dobré jedlo. Prejdite sa na čerstvom vzduchu. Počúvajte ľudí, ktorí vám hovoria, že ste krásna.

  1. Vaše dieťa nie je ako ostatné deti.

Vaše dieťa je jedinečné a vy a váš partner ste naň jediní odborníci. Vaše dieťa sa nebude správať, ako hovoria knihy. Možno sa mu nepáči to, čo všetci majú radi, alebo neurobí to, čo musí robiť, keď musí. To je normálne, dokonca vynikajúce.

Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, je odložiť literatúru a spoznávať svoje dieťa. Čo miluje? Čo ho rozosmieva? Kedy spí lepšie? Ako znie jeho plač keď je hladné? Rozpoznávanie týchto vecí bude oveľa užitočnejšie ako akákoľvek inštrukcia napísaná neznámym človekom.

 

Nepotrebujete prispôsobiť svoj život alebo rodinu konkrétnemu modelu – nemusíte dodržiavať pravidlá. Stačí len vytvoriť si život, ktorý bude fungovať a bude podporovať lásku, bezpečnosť a smiech. Ak to vidíte na palacinky o 2 ráno, nebuďte v rozpakoch. Je to normálne!

  1. Nemyslite si, že všetko by malo byť jednoduché a bezbolestné.

Žijeme v kultúre, ktorá porovnáva ľahkosť s hodnotou. Čím jednoduchšie, tým lepšie; ak ťa niečo bolí, je to zlé. Ale v skutočnosti to môže byť inak: niekedy sú ťažké a bolestivé veci tak jednoduché.

Najťažšou vecou pre mnohých z nás je žiť s ľahkosťou a bez problémov. Toto sa považuje za niečo nedosiahnuteľné. Chceme byť nad vecou, ale nemôžeme jednoduché, nemusí to byť zlé. Niekedy je to práve naopak prínosné, pretože sa rozvíjame a posúva nás to vpred. A áno, vychovávanie detí je ťažké.

  1. Skúmanie hovienok.

Bez ohľadu na to, ako dlho ste rodičom, nepredvídateľná detská stolica alebo koliky spôsobujú úzkosť. Väčšina vášho budúceho roka sa bude venovať pozorovaniu, hodnoteniu, voňaniu, praniu, diskusii a skúmania detských hovienok.

 

  1. Čím skôr pochopíte, ako elegantne prijímať nevyžiadané rady, tým jednoduchší bude váš rok.

Z nejakého dôvodu ľudia radi porovnávajú deti – každý má názor a každý sa oň chce podeliť. Verím, že väčšina rád je diktovaná s dobrými úmyslami. Väčšina z nich sa však domnieva, že „u nás to zabralo a ja som tak šťastná a chcem sa s vami podeliť o svoju radosť, pretože vyzeráte veľmi unavene“.

Počas týchto 12 mesiacov budete počúvať bláznivé staršie dámy alebo všetkých bezdetných ľudí a vtipne sa im zasmejete a poradíte im. Ale uistite sa, že len vy viete, čo je najlepšie pre vaše dieťa. Vezmite si rady, ktoré sa vám páčia a všetko ostatné vypusťte.

  1. Je čas ukázať flexibilitu.

Nie som veľký fanúšik bežných fráz, ako je „nosenie je zlé“, alebo „spanie s dieťaťom posilňuje intimitu“, ale jedna vec, ktorú viem, je istá: deťom je niekedy naozaj nepríjemne.

Váš plán, váš spánok, termíny, váš vzťah – všetko sa čoskoro stane chaotickým a komplikovaným. Máte dve možnosti: stať sa stĺpom odsúdeným na smrť, alebo odstrániť všetky vaše zvyky a stať sa flexibilným.

Požiadajte o pomoc. Nezakrývajte zlyhanie. Ostaňte kľudne po celý deň v pyžame. Ignorujte riad. Pokojne buďte lenivé a radujte sa, keď sa vyrovnáte s životne dôležitými úlohami.

Určite odmietnete zopár zaujímavých akcií a možno aj mnoho ďalších zaujímavých vecí, ale všetko bude v poriadku. Bude to ešte lepšie ako dobré. Bude to úžasné.

  1. Vaši hlavní asistenti sú vaši blízky.

Najdôležitejšia vec, ktorú vaše dieťa potrebuje, nie je značkové oblečenie, ani supermäkké plienky ani kočík vysokej triedy. Najdôležitejšia vec, ktorú vaše dieťa potrebuje, sú vaši blízky.

Pomôžu vám zostať nažive. Oni vás nahradia, keď ste unavení, dajú vám najesť, keď budete hladné, nechajú vás dospať, keď to budete potrebovať.. Budú milovať vaše dieťa, budú vás podporovať.

  1. Musíme sa navzájom podporovať.

Pribúdanie detí je najťažšia úloha, ktorej čelíme v našich životoch. Môžeme sa pohádať, kritizovať a ohŕňať nos, alebo sa môžeme milovať, obdivovať svoje deti, chytiť ich za ruku a oslavovať víťazstvá.

Je to jednoduchá voľba ľudia. Len sa nestarajte. V skutočnosti to nie je také ťažké.

  1. Úspešnosť je ochota rásť a rozvíjať sa.

Tu je skutočná pravda: nič neviete.

Dokonca aj po roku, kedy sa vaše dieťa bude oslavovať prvé narodeniny, nebudete nič vedieť. Zbierajte múdrosť v zrnách. Naučte sa z vašich chýb. Zostaňte pokorné. Otvorené. Ak viete, ako to urobiť lepšie, urobte to lepšie. Zajtra vám to pôjde lepšie, než dnes, a to vždy, každý jeden deň.

Život nie je súťaž ani hra. Je to len život. Vychutnajte si chvíle detstva namiesto toho, aby ste sa ponáhľali. Milujte svoje mimoriadne dieťa! “

Čo vás naučilo materstvo?

 

Chod hore