Fakty o prirodzenom pôrode a cisárskom reze, ktoré musí vedieť každá žena bez rozdielu veku

 

Privedenie dieťatka na svet je pre ženu neuveriteľný moment, ktorý si v sebe ponechá celý svoj život.  Spolu s ním sa objaví pocit šťastia, ale aj obáv a strachu. Preto je normálne, že si začnú vyhľadávať informácie o pôrode, pôrodných bolestiach, spôsoboch pôrodu a ďalšie veci s tým spojené.

Čo sa týka samotného pôrodu, existujú dve možnosti – vaginálny spôsob, teda prirodzený pôrod alebo cisársky rez. Oba z nich majú svoje výhody aj nevýhody. Hoci vaginálny pôrod je tou najprirodzenejšou a menej komplikovanou cestou, ako priviesť dieťatko na svet, čoraz viac žien sa obracia na cisársky zákrok.

Pozrime sa teda na fakty:

Mikroorganizmy nachádzajúce sa v pošve produkujú špecifické cytokíny, ktoré podporujú normálny vývoj imunitného systému dieťaťa. Z fyziologického hľadiska je čas zotavenia sa po pôrode kratší ako pri cisárskom reze. Navyše mamička môže svoje dieťatko držať a kojiť krátko po pôrode. Zo psychologického hľadiska sa novopečená matka cíti posilnená a šťastná s vedomím, že sa aktívne podieľala pri narodení svojho dieťaťa.

Dva najbežnejšie spôsoby pri normálnom pôrode sú pomocou použitia klieští alebo vákuovej extrakcie. Rozhoduje o tom lekár v závislosti od konkrétneho prípadu. Jedinou nevýhodou tohto spôsobu je, že niekedy môže dôjsť ku poškodeniu plodu, ale tieto prípady sú veľmi zriedkavé, ak je proces vykonávaný skúseným pôrodníkom.

Vo väčšine prípadov lekári odporúčajú cisársky rez iba vtedy, ak je pôrod rizikový alebo by mohlo dôsjť k ohrozeniu života. V súčasnej dobe sa ženy prikláňajú k tejto možnosti dobrovoľne, pretože je pomerne bezbolestná a časovo nenáročná. Aj keď celý proces pôrodu prebehne rýchlejšie a bezbolestne, zvyšuje sa riziko infekcie a taktiež doba na zotavenie.

Obidve metódy sa od seba odlišujú a majú svoje klady aj zápory. Najdôležitejšie však je, zabezpečiť zdravie dieťatku aj mamičke.

 

dfsd

zdroj: wittyfeed.com / cas.sk

Chod hore