Učiteľ opísal svoj postoj k rodičom 3 generácii jeho študentov – pravda je ešte horšia ako ste čakali

Stredoškolský učiteľ biológie sa podelil o svoje dojmy o troch generáciách rodičov jeho študentov. Detailne popísal, ako sa menil štýl komunikácie s nimi – či už v dobrom, alebo zlom.

Podľa jeho pozorovaní, každá generácia má vlastný štýl výchovy a žiaden z nich nie je dokonalý. Ak chcete vedieť, ktorá generácia rodičov je tá najhoršia, prečítajte si nasledujúci článok:

„Biológiu vyučujem už dlhé roky a mám radosť (ale aj nespokojnosť), keď pozorujem rodičov mojich študentov. Rozhodol som sa teda s vami zdieľať svoje skúsenosti s našou vzájomnou komunikáciou.

Samozrejme, musel som to spriemerovať a v istej miere aj zovšeobecniť, pretože som sa stretol s dobrými aj zlými rodičmi týchto generácii. Aj napriek tomu som z toho vždy dokázal vyvodiť spoločného menovateľa. Nechcem hovoriť, ku ktorej generácii sa prikláňam, aby som sa vyhol zbytočným obvineniam zo zaujatosti.

Generácia Baby boomers

V súčastnosti už nemám študentov, ktorých rodičia pochádzajú z tejto generácie, preto využijem moje skúsenosti z minulosti.

Dobré: investujú do svojich detí a ich budúcnosti, stretli sa so mnou na požiadanie, počúvali to, čo som im musel povedať a vo väčšine prípadov využili moje rady.

Zlé: nároční, hrubí, netrpezliví

Hrozné: Všetko vedia a všade boli. Nie je nič nepríjemnejšie ako rada od niekoho, kto nepracuje vo vašej profesii. Nahnevajú sa kvôli nezmyslom a majú agresívne chovanie. Jediný raz, kedy som musel zavolať bezpečnostnú službu, bolo v momente, keď som mal stretnutie s rodičmi generácie Baby boomers.

Generácia X

Väčšina rodičov mojich študentov patrí do tejto generácie.

Dobré: Majú veľký zmysel pre humor a vedia svoje deti zabezpečiť

Zlé: existujú dva typy rodičov tejto generácie. Prvý typ mám málo spoločného so svojimi deťmi. Nehovorím, že sa o ne nestarajú, jednoducho im nevenujú dostatok času ani emocionálnej podpory. Namiesto nich to investujú do seba a svojho partnera.

Moji kolegovia a ja ich často voláme „generácia, ktorá chcela deti, ale nechceli byť rodičmi.“ Ich deti majú zvyčajne slabú disciplínu, čo je viditeľné aj na ich chovaní a prospechu v škole.

Strašné: Druhý typ rodičov generácie X. Budem úprimný, neznášam ich. Sú to tí, ktorí veria, že ich dieťa je anjel, ktorý má vždy pravdu a akýkoľvek problém, ktorému musia čeliť, je vina učiteľa alebo školy. Bez ohľadu na to, čo im poviete a čo robia ich deti v škole, vždy kladú vinu na niekoho iného.

Rýchla poznámka: do tejto generácie patrí najväčší počet rodičov bojujúcich proti vakcinácii, milovníci homeopatie a pseudovedeckých teórií. O tom by som vedel rozprávať od rána do večera, no je to téma na iný príspevok.

Generácia Y alebo Milénium

Nová generácia rodičov, s ktorou som začal komunikovať pár rokov dozadu.

Dobré: Zdvorilí, dobrí poslucháči, moje rady si berú k srdcu, starajú sa o svoje deti.

Zlé: naivní, majú sklony k ostrým reakciám či k ignorovaniu dôležitých vecí.

Hrozné: Väčšina týchto rodičov je schopná vychovávať deti, no niektorí spadajú do druhého typu generácie X. Nestačí, že to preháňajú s prednosťami svojich detí, oni to musia robiť nafúkane ako Gordon Ramsey. Je to strašné.

Chcem však pripomenúť, že toto je len čisto môj názor a nemali by ste si ho brať k srdcu. Ďakujem za prečítanie!“

Pozorovania tohto učiteľa sú veľmi orientačné, pretože každá nasledujúca generácia je produktom predchádzajúcej generácie. Hoci, ako môžete vidieť, nezohľadnil vek rodičov v rámci jednej generácie.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Učiteľ opísal svoj postoj k rodičom 3 generácii jeho študentov – pravda je ešte horšia ako ste čakali”