Riešenie sporných situácií v bytových a nebytových priestoroch

Bývanie je o pohodlí a komforte. Stará sa oň dokonalý dizajn interiéru a disopzičné priestorové riešenia. Nesmieme ale zabudnúť aj na bezpečnosť v spoločných bytových a nebytových priestoroch. Pre vás to môže znamenať to, že ak bývate v byte, na chodbe a v iných spoločných priestoroch by ste nemali mať žiadne botníky ani iné prekážky! Pýtate sa prečo?

Bezpečný únikový východ

Okrem krásnej tapety, sedacej súpravy a podlahy by ste si vo vlastnom záujme mali „posvietiť“ aj na to, v akom stave je konštrukcia bytového domu, v ktorom bývate. Možno zistíte, že by sa vám zišli špeciálne protipožiarne upchávky, ktoré zabránia šíreniu prípadného požiaru k vám.

Podobne by ste mali mať zaistený aj bezpečný únikový východ. Tým je najčastejšie schodisko bytových a nebytových domov. To by malo byť na tieto účely vybavené, podľa vyhlášky MV č. 94/2004, priechodnosťou a bezproblémovým pohybom počas evakuácie.

Vaše nové botníky by tak mali ostať za dverami vášho bytu, vyhnete sa tým aj prípadnému odcudzeniu obľúbeného páru topánok. Na chodbe by nemali byť ani žiadne police, skrine a iné nábytky, ktoré by zužovali priechodnosť a dostupnosť osôb v prípade vzniku požiaru. Nakoniec ide o vaše zdravie a ochranu majetku, tak na to myslite aj týmto spôsobom.

Hluční susedia

Pohodlie, ktoré pre seba potrebujeme, závisí aj od hlučnosti priestorov, v ktorých sa nachádzame. Nadmerné decibely neustále šíriace sa celým priestorom nám môžu spôsobovať nepokoj, frustráciu a depresie. Vyriešiť to môže zlepšenie akustiky pomocou zvukovej izolácie v podobe špeciálnej peny.

Ak by to nepomáhalo, môžete podľa zákona o bytových a nebytových priestoroch súdom nariadiť predaj bytu, v ktorom bývajú ľudia, ktorí (preukázateľne) nad mieru primeraným pomerom, neustále porušujú povinnosti a práva vyplývajúceho z tohto zákona.

Je to možno zdĺhavá a náročná cesta, ale ide o vaše bývanie, spokojnosť a zdravie, tak sa nebojte ozvať.

Chod hore