Ako si vybrať muža, ktorý je pripravený na rodinný život?

Prečo sa niektorým ženám nedarí byť šťastnými vo vzťahu s ich partnerom? Dôvodom môže byť negatívny zážitok z detstva. Mama sa nemala rada, nestarala sa o seba a dievča to považovalo za samozrejmosť.

A keď vyrástla, nevedome začala pre seba vytvárať rovnaké podmienky, v ktorých žila ako dieťa – hľadať mužov potvrdzujúcich jej bezmocnosť a neistotu a vzťahy vedúce k utrpeniu.

 

Opíšeme vám 9 základných chýb, ktoré robia slobodné ženy pri výbere muža. Priťahujú ich predstavitelia silnejšieho pohlavia s výraznými negatívnymi vlastnosťami ako je narcizmus, hrubosť, panovačnosť či ignorovanie pozitív.

Prečo sa to deje? A akého muža by ste si mali vybral? Pravdepodobne takého, ktorý by rozvíjal najlepšie ženské kvality.

Nemilované ženy sa však boja opustenia a odmietnutia. Strach ich mení na emocionálne nestabilné osoby, kvôli čomu si potom neraz vyberú toho nesprávneho.

Orientácia na obvyklé

Ženy nevedome hľadajú to, o čom už majú istú predstavu. Týmto spôsobom opakujú predošlé životné skúsenosti: s ľuďmi, ktorí sa podobajú ich rodičom.

Ak vo svojom detstve neboli milované a chránené, s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú vnímať svet ako bezpečné miesto, v ktorom sa dá každému dôverovať. Nadmerná ostražitosť priláka do ich života jednotlivcov, pri ktorých by mali byť opatrnejšie.

Život v ilúziách

Majú pocit, že húževnatosť je prirodzenou mužskou vlastnosťou. Žena sa musí dobýjať. Vidia vytrvalosť vo vzdorujúcom správaní, neskorých telefonátoch, nekonečných správach. A tí, ktorí sa správajú „decente“, ich až tak nezaujímajú.

 

Nesprávne ponímanie lásky

Ženy, ktoré neboli milované svojimi matkami, neveria, že by sa mohli len tak do niekoho zamilovať. Lásku si chcú zaslúžiť, bojovať za ňu ale aj trpieť kvôli nej. Takéto ženy si pletú pocity bolesti s nenávisťou, čo im pri hľadaní ich budúceho partnera vôbec nepomáha.

Zvyk obviňovať samého seba

Pocity neustáleho sebakritizovania majú tiež korene z nášho detstva. Hovoriť „Áno, som vinný/á,“ je pre dieťa oveľa jednoduchšie než brániť svoje vlastné stanovisko. Odvrkuje vám manžel keď sa ho niečo pýtate? Je veľmi pravdepodobné, že si to beriete za vinu a máte pocit, že ste sa ho to opýtali v nesprávny čas, príliš ho rozrušili a vyprovokovali ho svojou prítomnosťou.

 

Nedôvera k svojim citom

V prípade, že matky svojim dcéram hovorili, že sú precitlivené a emocionálne, po tom, ako dozrejú, začínajú pochybovať či mať nejaké obavy je vôbec normálne. Takéto ženy sa budú znepokojovať aj nad maličkosťami a spochybňovať svoju adekvátnosť.

Ak sa v minulosti zaobchádzalo s pocitmi tejto ženy opovrhujúcim spôsobom, v dospelosti to nebude o nič lepšie, pretože aj ona sama sa k nim bude stavať rovnako. S najväčšou pravdepodobnosťou dá takáto žena mužovi právo rozhodovať všetky veci za ňu.

Nepochopenie príčin neistoty

Ženy hľadajú u mužov tú lásku, ktorú v detstve nedostali. Cítia sa ublížene a zraniteľne. A práve tieto  pocity im bránia rozpoznať  skutočnú lásku. Kvôli strachu z popálenia a neistoty si k nej samé zatarasia cestu.

 

Chýbajúci model zdravých vzťahov

Je to jasné. Aj v prípade, že žena tuší, že niečo nie je v poriadku, nevie, ako by sa k tomu mala postaviť. A nevedia to dovtedy, kým samé nenájdu dobrý príklad z reálneho života.

Strach  zo samoty

Každému dievčatku sa zdá, že ona jediná je taká nešťastnica. A hoci by jej matka mala tento nezmysel vyvrátiť, nestane sa tak. Takéto dievča však stále verí, že na osamelosti nie je nič zlé. Potrebuje mať pri sebe človeka, ktorý ju pochopí a podporí. Jej úlohou vo svete dospelých je nájsť náklonnosť, v ktorej sa bude cítiť bezpečne.

Keď matka nemiluje svoju dcéru, je to smutné, ale nie katastrofálne. Čo robiť v takom prípade? Ak chcete zapracovať na obavách či komplexoch detí, pokúste sa zlepšiť vzťahy s matkou. V prípade, že to nie je možné, môžete sa obrátiť na pomoc odborníka alebo priateľa.

Ak bol pre vás tento článok zaujímavý, zdieľajte ho s vašimi priateľmi na Facebooku!

Chod hore