Prečo mladí rodičia odmietajú zapojiť starších do procesu výchovy ich detí

Naši rodičia museli čeliť mnohým ťažkostiam, len aby nám mohli dali všetko, čo sme potrebovali. V tom im pomáhali nielen rodičia, ale aj spoločnosť. Moderné mamičky a oteckovia sa však viac spoliehajú na svoju silu a odmietajú akúkoľvek pomoc okolia. Tento jav sa už stáva akousi normou, hoci sa ešte stále považuje za hrdinstvo.

Dnes vám prezradíme, prečo mladí ľudia úmyselne prehliadajú skúsenosti staršej generácie, a presúvajú tak všetku zodpovednosť na svoje plecia.

 

„Najprv sme opustili komunitu: prestali sme spať na jednom mieste a usadili sa v novom úli. A teraz si osvojili novú štruktúru rodiny: Peter + Lucia + hypotéka + plánované dieťa. Takto vznikla moderná nukleárna rodina,“ vysvetľuje podstatu výchovného procesu slávny psychológ Michail Labkovský.

Podľa slov odborníka už mladí ľudia nedôverujú skúsenostiam staršej generácie.

Vyhlásenia ako „Ja som vás všetkých troch vychovala, to nič nie je“ už nie sú pôsobivé a „nič“ ešte nehovorí o dosiahnutí výsledku.

Pamätáme si na negatívnu skúsenosť, spomíname si na ich odpovede ako „zabudli sme sa to opýtať“, „teraz dostanete opaskom“ alebo „mlčte, nerobte mi hanbu“ a vôbec sa nám to nepáči.

Niekto zámerne odmieta pomoc príbuzných, niekto vychováva deti bez pomoci starých rodičov preto, lebo nemajú na výber. Takáto situácia sa však postupne stáva normou, nie výnimkou.

Nová generácia redefinuje koncept samotného rodičovstva.

A zatiaľ čo naše mamičky a oteckovia slepo nasledovali aj absurdné rady svojich rodičov (ako napr. dávať mlieko do nosa, natierať ďasná cesnakom, nevystrájať s deťmi večer a nekúpať ich v noci), my sme už vyzbrojení kritickým myslením, zdravým rozumom a internetom…

Mladí rodičia si uvedomili, že neschopnosť a nevedomosť nie je tak zlá. Koniec koncov, bez ohľadu na to, koľko deti porodíte a vychovávate, stále sa učíte. Oveľa dôležitejšie však nie sú skúsenosti s výchovou detí, ale skutočnosť, že dieťa je obklopené najbližšími ľuďmi, tými, ktorí ho priviedli na tento svet – mama a otec.

Posielať deti na leto k dedkovi s babičke sa už považuje niekedy za neprijateľné. A dokonca aj unavený rodič bude dôkladne premýšľať skôr, ako pošle svoje milované dieťa do dediny na jeden alebo dva týždne.

Okamžite premýšľa o špinavých trikoch. Metódy výchovy príbuzných mu nemusia vyhovovať. Okrem toho, existujú starí rodičia, ktorí nie sú vždy ochotní zabudnúť na svoju prácu a vlastné koníčky len kvôli tomu, aby trávili čas so svojimi vnúčatami.

Je to podľa vás správne? Nech si starší príbuzní užívajú zaslúžený odpočinok, zatiaľ čo mladí rodičia si svoje deti vychovávajú vlastným spôsobom. Čo si o tom myslíte?

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Prečo mladí rodičia odmietajú zapojiť starších do procesu výchovy ich detí”