Robia si srandu zo všetkých rodičov. Prídavok na dieťa sa zvýšil len o 60 centov. Budete ho mať za toľko aj vy?

Zvyšovaniu štátnych dávok sa určite poteší každý. Ak je však dlhoočakávané zvyšovanie len pár centov, namiesto potešenie to ľudí len pobúri.

Tento rok si pre nás vláda pripravila zvyšovanie životného minima o 2,50%. Spomínaným zvýšením životného minima bude dosiahnuté zvyšovanie všetkých dávok a príspevkov od štátu, vrátanie sociálnych a zdravotných dávok či peňažných príspevkov.

K zvyšovaniu by malo dôjsť aj pri:

  • rodinných prídavkoch,
  • náhradnom výživnom,
  • rodičovskom príspevku
  • minimálnom dôchodku.

Pri všetkých dávkach a príspevkoch, ktoré sú vypočítavané podľa nezdaniteľnej časti základu dane dôjde k zmenám, pretože sa zmení aj základ dane. Okrem toho sa zmení ak daňový bonus na dieťa.

Suma 205,07 eura mesačne je výška príspevku životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Tátu suma je platná do konca júna aktuáneho roka. Suma 93,61 eura mesačne je výška príspevku pre zaopatrené neplnoleté dieťa či nezaopatrené dieťa. Prídavky na dieťa by sa zvýšiť mali, no k zmene príde až na začiatku budúho roka. Ak si myslíte, že zmenu v peňaženke naozaj pocítite, mýlite sa. Prídavok na dieťa, rovnako ako rodičovský príspevok sa zvýši o smiešnych 60 centov. Najvýraznejšie zvýšenie by sa mali dočkať rodičia malých detí, ktorí dostanú viac o 50, alebo dokonca aj o 150 eur viac.

zdroj:tvnoviny.

Chod hore