3 základné princípy výberu správnej pohovky do obývacej izby

Výber pohovky nie je jednoduchou záležitosťou, ako by sa vám na prvý pohľad mohlo zdať. Vyžaduje si dôkladnú prípravu. Koniec koncov, pohovka je dominantou obývacej izby. V tomto článku sa pozrieme na základné princípy, ktoré by ste mali mať na pamäti.

 

1.      Dvakrát meraj, jedenkrát kupuj

Nie je nič horšie, ako kúpiť pohovku, ktorá sa do vašej obývacej izby jednoducho nezmestí. Predtým, ako sa vôbec vyberiete do obchodu alebo budete objednávať priamo z pohodlia domova, zmerajte si rozmery izby a uistite sa, že máte prehľad o maximálnych rozmeroch, ktoré môže pohovka mať, aby vyhovovala priestoru.

 

Tip: Ak sa bojíte, že pohovka bude v porovnaní s obývačkou vyzerať príliš veľká alebo naopak, že sa bude v miestnosti strácať, môžete si pomôcť pravidlom tretín. Podľa tohto pravidla by mal mať gauč približne dve tretiny dĺžky celej steny, pred ktorou bude umiestnený.

 

2.      V súlade s existujúcim dekorom miestnosti

Ak si kupujete pohovku ako jeden z posledných komponentov do miestnosti, resp. prerábate, pričom väčšina nábytku zostane nezmenená, je potrebné vziať do úvahy existujúci dekor. Aj keď je pohovka dôležitým prvkom, svojím štýlom a farbou musí doplniť ostatné prvky a nábytok v miestnosti, napríklad obývaciu stenu.

 

Tip: Čo sa týka farebného dizajnu interiéru, platiť by malo pravidlo 10:30:60. To znamená, že primárna farba by mala pokrývať 60 % plochy (steny a podlahy), sekundárna farba má mať 30 % zastúpenie (nábytok) a zvyšných 10 % priestoru by mala predstavovať akcentová farba (dekorácie a iné prvky).

 

3.      Kvalita vo vnútri aj navonok

Majte na pamäti, že to, čo sa nachádza vo vnútri pohovky, je rovnako dôležité ako to, čo sa nachádza na jej povrchu. Kvalitný rám z tvrdého dreva bude zárukou, že gauč vám vydrží dlhé roky. Na zváženie sú však aj rámy z drevotriesky či pevné kovové konštrukcie. Na výplň matracov je zasa vhodný molitan alebo mäkká pena. Pri výbere textílie na poťahy si môžete zvoliť medzi prírodnými a syntetickými tkaninami.

 

Tip: Ak umiestnite pohovku v blízkosti okna, voľte radšej syntetické materiály, pri ktorých je menšia pravdepodobnosť vyblednutia pri silnom slnečnom svetle.

 

Zdroj obrázka:

Andrey_Popov / Stutterstock.com

Chod hore