Prečo je muž v obleku pre ženu tak neodolateľný?

Ženy sa tým nikdy netajili. Pohľad na muža v dobre padnúcom obleku im vždy dokázal podlomiť kolená a spôsobiť rumenec na tvári. Tým, že muži v priebehu času nosenie oblekov pomerne výrazne obmedzili, stal sa tento efekt ešte silnejším a výraznejším. Ale čím to je? Ako je možné, že jeden kus oblečenia dokáže vyvolať u opačného pohlavia taký záujem a zvedavosť?

Nuž, úlohou muža vo vzťahu k žene a k rodine je chrániť, zabezpečiť a viesť. Aby toho muž bol schopný, potrebuje disponovať celou radou schopností a kvalít, či už ide o fyzickú a mentálnu silu, schopnosť zachovať si aj pod tlakom chladnú hlavu, schopnosť uchopiť svoje emócie a nedovoliť im ovládať nás, disciplínu a schopnosť rozhodovať sa, či mnohé ďalšie. A oblek, hoci nerobí automaticky z chlapca muža, naznačuje na podvedomej úrovni viaceré z týchto kvalít.

Ak je teda muž schopný svojej žene poskytnúť pocit bezpečia, istotu a schopnosť vziať veci do vlastných rúk, keď nejde všetko podľa plánu, stáva sa pre mnohé ženy príťažlivým. A keďže oblek naznačuje, že jeho nositeľ mnohé z týchto kvalít má, oblek a príťažlivosť začali spolupracovať ruka v ruke.

V čom teda spočíva kúzlo obleku?

Kvalitný oblek, ideálne na mieru, je prispôsobený na vašu vzpriamenú postavu. Znamená to, že v saku je naša sústredenosť na správne držanie tela podstatne vyššia a my jednoducho pôsobíme lepšie. Muž s dobrým držaním tela pôsobí prirodzene aj dominantnejšie, navyše sako pomôže ramenám, čo znamená, že vyzeráme byť silnejší. Kvalitné sako bez výraznej podšívky kopíruje siluetu tela, čo v prípade zdravého a pravidelne cvičiaceho muža pridáva ďalšie body navyše. Keď sa všetky tieto faktory spoja, v žene vzniká dojem, že oproti nej stojí zdravý a silný muž, ktorý je v prípade nebezpečenstva schopný sako zahodiť a dámu ochrániť.

Druhým podstatným faktorom je to, že oblek symbolizuje úspech. Keď vidíme muža v dobre padnúcom obleku, automaticky ho zaškatuľkujeme do kategórie “úspešný a dôležitý”. Nie je to síce zákonite pravda, no zvyčajne si na seba oblek nedá hocikto a je pravdepodobné, že ten muž v saku má za sebou nejeden úspech a možno aj tučnú peňaženku. Keď teda žena zbadá muža v obleku, automaticky v nej vzbudzuje zvedavosť – “kto je ten muž a čo má za sebou?”

Nie je to úplne o peniazoch, hoci je pravda, že aj finančné a iné prostriedky majú výrazný vplyv na to, akú stabilitu a istotu pre ženu vyžarujeme. Ženy však priťahuje úspech, pretože úspešní sú vo väčšine prípadov len tí najschopnejší. Muž v obleku automaticky pôsobí ako niekto, kto vie čo chce, je rozhodný, má jasne vytýčené ciele, ide za nimi a dosahuje ich. Jednoducho chodiaca stabilita, istota a bezpečie, čo sú vlastnosti, ktoré ženy podvedome tak milujú.

Oblek ale nie je zázrak

Oblek teda prirodzene vyžaruje príťažlivé kvality, no netreba zabúdať, že prvý dojem bude vždy len prvý dojem. Možno v obleku človek pôsobí silnejšie a dominantnejšie, no ak muž v sebe skutočnú silu a dominanciu nemá, okamžite bude prekuknutý. Nezabúdajme, že poriadny pánsky oblek z kvalitného materiálu by sme mali nosiť so cťou a naše správanie by malo byť zodpovedajúce tomu, ako sa pred ostatnými prezentujeme. Ak to tak nie je, nezachráni nás ani ten najdokonalejší oblek na svete.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Prečo je muž v obleku pre ženu tak neodolateľný?”