Prečo je muž v obleku pre ženu tak neodolateľný?

Ženy sa tým nikdy netajili. Pohľad na muža v dobre padnúcom obleku im vždy dokázal podlomiť kolená a spôsobiť rumenec na tvári. Tým, že muži v priebehu času nosenie oblekov pomerne výrazne obmedzili, stal sa tento efekt ešte silnejším a výraznejším. Ale čím to je? Ako je možné, že jeden kus oblečenia dokáže vyvolať u opačného pohlavia taký záujem a zvedavosť?

Nuž, úlohou muža vo vzťahu k žene a k rodine je chrániť, zabezpečiť a viesť. Aby toho muž bol schopný, potrebuje disponovať celou radou schopností a kvalít, či už ide o fyzickú a mentálnu silu, schopnosť zachovať si aj pod tlakom chladnú hlavu, schopnosť uchopiť svoje emócie a nedovoliť im ovládať nás, disciplínu a schopnosť rozhodovať sa, či mnohé ďalšie. A oblek, hoci nerobí automaticky z chlapca muža, naznačuje na podvedomej úrovni viaceré z týchto kvalít.

Ak je teda muž schopný svojej žene poskytnúť pocit bezpečia, istotu a schopnosť vziať veci do vlastných rúk, keď nejde všetko podľa plánu, stáva sa pre mnohé ženy príťažlivým. A keďže oblek naznačuje, že jeho nositeľ mnohé z týchto kvalít má, oblek a príťažlivosť začali spolupracovať ruka v ruke.

V čom teda spočíva kúzlo obleku?

Kvalitný oblek, ideálne na mieru, je prispôsobený na vašu vzpriamenú postavu. Znamená to, že v saku je naša sústredenosť na správne držanie tela podstatne vyššia a my jednoducho pôsobíme lepšie. Muž s dobrým držaním tela pôsobí prirodzene aj dominantnejšie, navyše sako pomôže ramenám, čo znamená, že vyzeráme byť silnejší. Kvalitné sako bez výraznej podšívky kopíruje siluetu tela, čo v prípade zdravého a pravidelne cvičiaceho muža pridáva ďalšie body navyše. Keď sa všetky tieto faktory spoja, v žene vzniká dojem, že oproti nej stojí zdravý a silný muž, ktorý je v prípade nebezpečenstva schopný sako zahodiť a dámu ochrániť.

Druhým podstatným faktorom je to, že oblek symbolizuje úspech. Keď vidíme muža v dobre padnúcom obleku, automaticky ho zaškatuľkujeme do kategórie “úspešný a dôležitý”. Nie je to síce zákonite pravda, no zvyčajne si na seba oblek nedá hocikto a je pravdepodobné, že ten muž v saku má za sebou nejeden úspech a možno aj tučnú peňaženku. Keď teda žena zbadá muža v obleku, automaticky v nej vzbudzuje zvedavosť – “kto je ten muž a čo má za sebou?”

Nie je to úplne o peniazoch, hoci je pravda, že aj finančné a iné prostriedky majú výrazný vplyv na to, akú stabilitu a istotu pre ženu vyžarujeme. Ženy však priťahuje úspech, pretože úspešní sú vo väčšine prípadov len tí najschopnejší. Muž v obleku automaticky pôsobí ako niekto, kto vie čo chce, je rozhodný, má jasne vytýčené ciele, ide za nimi a dosahuje ich. Jednoducho chodiaca stabilita, istota a bezpečie, čo sú vlastnosti, ktoré ženy podvedome tak milujú.

Oblek ale nie je zázrak

Oblek teda prirodzene vyžaruje príťažlivé kvality, no netreba zabúdať, že prvý dojem bude vždy len prvý dojem. Možno v obleku človek pôsobí silnejšie a dominantnejšie, no ak muž v sebe skutočnú silu a dominanciu nemá, okamžite bude prekuknutý. Nezabúdajme, že poriadny pánsky oblek z kvalitného materiálu by sme mali nosiť so cťou a naše správanie by malo byť zodpovedajúce tomu, ako sa pred ostatnými prezentujeme. Ak to tak nie je, nezachráni nás ani ten najdokonalejší oblek na svete.

Chod hore