Tyristor: Súčiastka s pozoruhodnými vlastnosťami

Polovodičové zariadenia sa môžu popýšiť zaujímavou kategóriou – tyristorom. Táto súčiastka slúži ako spínač a tiež sa využíva na riadenie veľkých záťažových strojov. Vo všeobecnosti je tyristor veľmi osvedčenou súčiastkou v rôznych odvetviach priemyslu. Čím je tyristor špecifický a kde všade sa môže aplikovať?

 

Podstata tyristoru: Stavba a funkcie

Ak by sme sa na stavbu tyristora chceli pozrieť podrobnejšie, zistili by sme, že ide o zariadenie, ktorej súčasťou sú tri svorky – nabitá anóda, katóda a riadiaca svorka. Akú hlavnú funkciu spĺňa táto súčiastka? Tyristor má za úlohu riadiť prúd elektrickej energie tým, že funguje ako spínač. Atraktívnou vlastnosťou je rýchle prepínanie zo stavu vodivého, do stavu nevodivého. O jeho odolnosti svedčí aj to, že dokáže zostať dlhodobo funkčný bez rizika vzniku poruchy, či značného poškodenia.

 

Kde sa môžete stretnúť s tyristorom?

Tyristory nachádzajú uplatnenie v širokej škále elektrických obvodov –  môže ísť napríklad o jednoduché poplašné zariadenia, alebo o zložité prenosové vedenie elektrickej energie. Sú spoľahlivé, flexibilné a netrvá dlho, kým sa dostanú do stavu plnohodnotnej prevádzky. Výška spotreby energie je minimálna, vedia tiež usmerňovať väčší výkon s veľmi malým množstvom prúdu.

 

Tyristor nemá veľmi veľké rozmery, za to jeho výkonová kapacita je značne vysoká, dokonca vyššia ako u iných druhov spínačov. Ovládanie spínača nie je zložité a jeho údržba si zvyčajne nevyžaduje namáhavé úkony –  tento fakt je spojený s nižšími prevádzkovými nákladmi. Dlhá životnosť tyristora značí o tom, že sa dá používať dlhú dobu bez toho, aby sa pokazil. Nájdite ideálnu verziu tyristora, vhodnú pre vaše potreby na tme.eu a zistite viac o veľkom množstve ďalších súčiastok, ktoré na tejto stránke môžete nájsť.

 

Tyristor: Zhrnutie

Kremíkové usmerňovače známe ako tyristory, sú polovodičové zariadenia, ktoré majú síce malú veľkosť, no pre svoje vlastnosti ich možno použiť ako jednoducho ovládateľné spínače. Dobrým príkladom riadenia výkonu tyristormi, je napríklad spínanie elektrického osvetlenia, ohrievačov, či otáčok motorov. Vďaka svojej schopnosti riadiť vysoké napätie elektrickej energie sa tyristory tiež môžu nachádzať v:

  • Obvodoch oscilátorov
  • Obvodoch meničov a časovačov
  • Fázových riadiacich obvodoch
  • Systémoch regulácie tlaku
  • Prepäťových ochranách

Zdroj obrázka: Stardustik / Shutterstock.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Tyristor: Súčiastka s pozoruhodnými vlastnosťami”