Ako by mal správne vyzerať váš pracovný odev?

ber správneho pracovného oblečenia sa často podceňuje. Veď stačí roztrhané tričko a staré nohavice, nie? Lenže oblečenie na prácu by malo vždy spĺňať nejaké parametre, aby ste sa cítili pohodlne a hlavne bezpečne. Čo si na seba teda obliecť, aby ste sa mohli naplno venovať svojej pracovnej činnosti?

 

Či už  potrebujete pracovný odev dennodenne do svojho zamestnania alebo iba patríte medzi domácich majstrov, ktorí sa občas zatvoria do dielne, výberu toho správneho oblečenia by ste mali venovať maximálnu starostlivosť. Pracovné odevy sú totiž často to jediné, čo vás delí od zranenia či pofŕkania sa nejakou chemikáliou. Vybrali sme pre vás preto 4 najdôležitejšie prvky, ktoré by mal obsahovať váš pracovný šatník.

1. Pevná obuv

Pretože sa patrí začať pekne od podlahy, na čo by ste mali myslieť, je kvalitná obuv. Tá sa veľmi často prehliada ako niečo zbytočné. Lenže pri práci vás obyčajné tenisky, v ktorých ste chodili behať, zďaleka neochránia. Často sa pohybujete medzi ostrými črepmi, klincami a podobnými predmetmi, ktoré pri našliapnutí na ne, prejdú obyčajnou podrážkou ako maslom. Rovnako tak padajúce náradie alebo rôzne úlomky môžu spôsobiť vážne zranenie.

Správna obuv by teda mala byť z pevného materiálu, ako je guma, hrubšia koža alebo odolná pracovná textília. Ešte väčšiu bezpečnosť zaisťujú topánky spĺňajúce normu pre bezpečnostnú obuv. Tie sú vybavené tzv. tužinkou, čo je špička alebo päta vystužená kovom či tvrdým plastom.

2. Ochrana hlavy a tváre

Druhým často prehliadaným prvkom pracovného odevu sú ochranné pomôcky hlavy a tváre. V tomto prípade je to jednoduché – čím viac prvkov, tým väčšia bezpečnosť. Základom je aspoň zakrytie očí ochrannými okuliarmi a pri práci v prašnom prostredí aj respirátor. Nepodceňujte ani ochranu uší pracovnými slúchadlami alebo štupľami do uší. Nosiť helmu pri práci v dielni je možno trochu zbytočné, ale ak sa chytáte pracovať na rekonštrukcii domu alebo sa púšťate do odhŕňania snehu zo strechy, aj hlavu je potrebné dostatočne chrániť.

3. Ochrana tela

Nie náhodou patria medzi najobľúbenejšie pracovné odevy klasické montérky alebo kombinéza. Tak či onak, zvolený odev by mal byť dostatočne priedušný, aby ste sa pri práci nepotili, zároveň ale tiež pevný, aby slúžil, rovnako ako obuv, na ochranu pred ostrými predmetmi alebo chemickými látkami, s ktorými pracujete. Kvalitné pracovné oblečenie je tiež vybavené výstuhami v oblasti veľkých kĺbov, čo vám umožňuje pracovať napríklad v kľaku alebo sa bezpečne zaprieť o lakte. Vždy myslite na to, že čím väčšiu plochu tela sa vám podarí pracovným odevom zakryť, tým viac sa chránite.

4. Ochrana rúk

Používanie pracovných rukavíc pri práci je na šťastie už určitým štandardom. Nestačí ale vlastniť jedny rukavice, v ktorých budete robiť čokoľvek. Na prácu s ťažkými nástrojmi alebo hrubými materiálmi používajte kvalitné kožené rukavice, prípadne rukavice z pevnej textílie. Pri práci s chemikáliami zvoľte radšej rukavice gumové, čím zabránite prípadnému podráždeniu kože. Na jemnejšiu prácu postačia tenšie textilné rukavice, v ktorých nestratíte potrebný cit v rukách. Nikdy však nepracujte bez rukavíc a po každej práci si nezabudnite ruky ošetriť vhodným krémom.

Zdroj obrázka: Aleksandr Rybalko / Shutterstock.com

Chod hore