Poznáte tieto netradičné spôsoby veštenia?

V súvislosti s veštením asi každému napadnú tarotové karty alebo veštecká guľa. Ide o najznámejšie spôsoby veštenia, avšak ani zďaleka nie sú jedinými. K čítaniu budúcnosti je potrebná najmä schopnosť čítať okolité znamenia. A tie sú niekedy naozaj kuriózne.

Zdroj: Pexels.com

Veštenie pomocou ihiel

Veštenie pomocou ihiel, známe pod názvom akultomancia, patrí medzi najstaršie spôsoby. Prebieha vhodením 7 až 21 ihiel do misky s trochou vody alebo na stôl s pieskom, či múkou. Podľa ich rozloženia dokáže talentovaný veštec alebo veštica vidieť, čo vás čaká. Túto metódu k nám priniesli kočovní Rómovia, ktorí používali aj kostené ihly.

Veštenie pomocou mačky

Mačky sa s mágiou a veštením spájajú už od nepamäti. Pre ich schopnosť vnímať druhý svet ich uctievali aj starí Egypťania. V našich končinách sú s nimi bosorky zobrazované až dodnes. A čo znamená čierna mačka prechádzajúca cez cestu, vieme asi všetci. Názov ailuromancie pochádza z gréckeho „ailouros“, čo znamená malá mačka. Ich pohyby a správanie dokáže predvídať rôzne udalosti, od počasia až po tragické nešťastia.

Zdroj: Unsplash.com

Veštenie zo životných orgánov

Ďalším z tých najstarších spôsobov veštenia, ktorý sa dnes už nepoužíva, je antropomancia, a teda veštenie z vnútorných orgánov nejakej obete. Zvyčajne išlo o mladé panny, ktoré boli obetované nejakému božstvu. Podľa ich kriku a spôsobu vytekania krvi, alebo tlkotu srdca, veštili napríklad starí Mayovia.

Jednou z foriem antropomancie je sternomancia, a teda veštenie podľa kostí. Ich tvar, veľkosť a farba slúžili k predpovedaniu budúcnosti, ale aj k rozpoznaniu charakteru zosnulého. Ďalším kurióznym spôsobom odhaľovania osobnosti bolo aj veštenie pomocou ženského poprsia a tvaru bradaviek.

Veštenie z plesní na syre

Ďalším zaujímavým spôsobom veštenia je tyromancia. Niektorí podľa plesnivého syra dokonca dokázali vidieť aj minulosť a prítomnosť. Podľa počtu dier v syre, či veľkosti plesni, ste mohli získať predstavu o tom, ako sa vám bude dariť napríklad v oblasti financií alebo lásky. Táto forma veštenia bola najviac obľúbená v oblasti Blízkeho východu.

Zdroj: Unsplash.com

Veštenie z operencov

Podobne ako v prípade mačiek, na veštenie sa používajú aj rôzne druhy vtákov. V minulosti dokázali veštci a veštice predvídať nastávajúce udalosti podľa výskytu vrán a ich letu. Rovnako sa zvyklo rozsypať zrno sliepkam a veštiť podľa ich pohybu. K tomuto sa často využíval biely kohút. Kikiríkanie kohúta je ďalším častým spôsobom veštenia. 

Používanie chlebu

 I keď sa pomocou chlebu a jeho omrviniek dá veštiť budúcnosť, chlieb mal aj ďalšie využitie. Slúžil k odhaleniu viny a klamstiev obvinených. Väzňom sa podával špeciálne upečený jačmenný chlieb a podľa toho, či sa ním začali dusiť vedeli, že sú vinní. 

 

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Poznáte tieto netradičné spôsoby veštenia?”