Výbava, ktorá pri výbere vhodného moto oblečenia na motorku vyhráva

Napriek tomu, že nie ste pri jazde na motorke pred zranením žiadnou špeciálnou konštrukciou vozidla chránení, v súčasnosti neexistuje ani nariadenie o nosení špeciálnych ochranných prostriedkov počas používania tohto typu vozidla. Jediným ochranným prostriedkom, ktorý musí každý jazdec alebo spolujazdec pri používaní tohto dopravného prostriedku mať, je podľa zákona prilba

Na dodatočné kvalitné oblečenie na motorku sa už zabúda. Avšak, aj pri krátkych jazdách je takáto ochrana dôležitá, pretože, ak sa počas jazdy na motorke stanete účastníkom nehody, slušné ochranné oblečenie vás môže zachrániť pred vážnym zranením alebo smrťou. Nosenie ochranného odevu môže mať tiež v niektorých prípadoch potenciálny vplyv na výšku odškodnenia, ktoré môžete dostať od svojej poisťovne.

Nedbanlivosť nosenia špeciálneho oblečenia na motorku sa nevypláca

Ochranný odev, dúfajme, nielenže znižuje závažnosť vašich zranení, ale tiež zabraňuje tomu, aby to druhá strana uvádzala ako argument proti vám pri akomkoľvek nároku. Najmä pre vlastnú bezpečnosť a pohodlie by ste však mali zvážiť špeciálne oblečenie na motorku, vrátane búnd a nohavíc, ktoré majú dodatočnú ochranu okolo ramien, lakťov, kolien, bokov a chrbta. Odporúčajú sa aj pevné topánky s ochranou predkolenia, päty a členkov a rukavice na ochranu rúk. Ak nemáte ani prilbu, nielen zranenie hlavy, ale aj menšie nároky od poisťovne vám môžu celú situáciu poriadne skomplikovať.

Nedbanlivosť je teda stav, keď vaša neopatrnosť môže byť faktorom, ktorý prispieva k závažnosti vašich zranení. Ak sa teda rozhodnete nenosiť vhodné ochranné prostriedky, prispievate k nedbanlivosti a prinajmenšom čiastočne zodpovedáte za svoje vlastné zranenia.To môže mať za následok, že nedostanete od svojho poisťovateľa náhradu v plnej výške, ak sa usúdi, že ste spoluzodpovední za zranenia spôsobené pri nehode.

Bez kvalitnej prilby na motorku ani na krok

Nehody na motorke nie sú žiadnou výnimkou. Najhoršie je, že väčšina z nich končí smrťou, čo potvrdzujú aj nelichotivé policajné štatistiky. Nielen nevhodné podmienky na vozovke, ale aj nedostatočná ochrana tela pri jazde sú preto dôvodom, že mnohé dopravné kolízie končia tragicky. Asi najväčším problémom je zranenie hlavy, ktorá nebola dostatočne chránená prilbou.

Aj preto patrí práve prilba podľa Zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov k základnej a povinnej výbave šoféra a spolujazdca. Investícia do lepšieho modelu kvalitnej prilby na motorku sa teda rozhodne oplatí. Žiadny lacný model vám za stratené roky života a ani vysokú pokutu predsa nestojí.

Ako si vybrať tú najlepšiu?

Orientovať sa pri nákupe prilby len na základe vzhľadu a pohodlia ani zďaleka nestačí. Je nutné zhodnotiť množstvo faktorov, ktoré sa pre jednoduchší výber vo výrobe zhmotňujú v konkrétnej norme. V prípade prilby na motorku v našej krajine je to technická norma EHK č. 22. Prilba s týmto označením je pre vás to najlepšie riešenie. Homologizáciu prilby si všimnete a potvrdzuje ju najčastejšie štítok, na ktorom je v kruhu písmeno E a rozlišovacie číslo konkrétneho štátu, ktorý homologizáciu schváli.

Ak si teda dáte pri výbere na tento detail pozor, intenzita ochrany vašej hlavy bude oveľa vyššia a pohodlie pri rýchlej jazde tou najlepšou odmenou.

Zdroj obrázkov:

  • SJ Travel Photo and Video/Shutterstock.com
  • Mateja_88/Shutterstock.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Výbava, ktorá pri výbere vhodného moto oblečenia na motorku vyhráva”