Akou funkčnou výbavou sa pripraviť na nasledujúcu sezónu v skialpinizme?

Viete, kedy sa začína sezóna každého obľúbeného zimného športu? Predsa už koncom leta! Ide pritom o údržbu, rozšírenie alebo aj doplnenie výbavy. To znamená, že naše prvé kroky často vedú do športových obchodov na nákup, servis a pre poradenstvo o tom, čo je pre nás aktuálne výhodnejšie. Začíname!

Skialpinizmus a jeho stopa vo funkčnej výbave

Moderný skialp sa vyznačuje mnohými variáciami, no v podstate zostáva riadnou horskou turistikou na lyžiach. Jeho výbava je preto veľmi blízka tej lyžiarskej, avšak špecifická podľa konkrétnej disciplíny.

Aj my si pre vás na začiatok zvolíme prirodzenú pohybovú aktivitu na lyžiach, tzv. skitouring. To neznamená, že ide o ľahký tréning, práve naopak! Dôležitá je fyzická kondícia a skvelé lyžiarske zručnosti.

Zdroj obrázka: Sabrewolf / Shutterstock.com

Topánky a lyže pre úspešný skialpinizmus

Táto disciplína sa v požiadavkách na výbavu premieta do „lyžiarskeho kvarteta“, kde základ tvoria pohodlné topánky a lyže. Ďalej ich dopĺňa viazanie a stúpacie pásy.

V zásade sa odporúčajú topánky strednej konštrukčnej veľkosti. Mnohé ale pôsobia príliš robustne, pričom zdanlivo klamú, keďže patria k odľahčeným lyžiarskym topánkam.

Výlet na lyžiach neznamená nič jednoduché, a tak vyhľadávame skialpové topánky so širším rozsahom pohybu. Vďaka mnohým tak zažívame odľahčený, príjemný výstup do kopca a svižný zjazdársky tréning. Na všetky funkčné skialpové topánky sa vzťahuje požiadavka anatomického tvarovania. Ide najmä o oblasť päty, priehlavku a prstov. Tvarovanie zároveň prináša možnosti prispôsobenia, ale len do tej miery, aby nenarúšali silu a pevnosť skeletu.

Rovnako výber lyží na skialpinizmus závisí od konkrétnej disciplíny. Ak si počas výletu na lyžiach radi užívate pôžitok z výstupu aj zo zjazdu, odporúčame strednú triedu lyží. Nezabúdame ani na vlastnosti terénu, preto je čoraz vhodnejšie pripraviť si extra široké pre možné brodenie snehom.

Tápate? Neunáhlite sa, zima je ešte ďaleko, ale stále bližšie k vám je športový obchod Sportrysy so všestrannou výbavou aj pre požiadavky v skialpinizme.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Akou funkčnou výbavou sa pripraviť na nasledujúcu sezónu v skialpinizme?”