Nemáte vysokú hladinu cholesterolu? Vajíčkam sa preto nemusíte vyhýbať. Môžete sa tešiť ich chuti a zdravotným benefitom – zdravé sú najmä tie, ktoré sú pripravované namäkko. Na dôležitosť konzumácie vajíčok kladú dôraz aj výživoví poradcovia. Prečo je dôležité jesť aspoň 1 vajíčko denne? Odôvodníme to až 12-krát.
1. Vajíčko je zdrojom lecitínu (vplýva na fungovanie mozgu veľmi priaznivo) a polonasýtených mastných kyselín.
2. Obsahuje vitamín A, D, E, K, B.
3. Zásobuje telo cennými minerálmi ako zinok, fosfor, draslík, selén a železo.
4. Obsahuje luteín, ktorý prospieva očiam. Chráni ich pred UVA a UVB lúčmi, bojuje tiež s voľnými radikálmi.
5. Žĺtko obsahuje xantofyl, ktorý pôsobí preventívne pred srdcovo-cievnymi chorobami.
6. Je bohatým zdrojom bielkovín – jedenie vajec sa odporúča vegetariánom i ľuďom na diéte.
7. Zdravý človek môže jesť jedno vajíčko denne a nemusí sa zaoberať cholesterolom.
8. Kalorická hodnota vajíčka záleží od jeho veľkosti. Stredné vajíčko má okolo 80-90 kalórií.
9. Najlepšie využiteľné a spracovateľné živiny obsahuje vajce uvarené namäkko.
10. Obsahuje cholín, nevyhnutný na fungovanie mozgu.
11. Zaženie hlad na dlhšiu dobu a pomáha v udržiavaní hmotnosti.
12. Posilňuje kosti, vlasy, nechty vďaka aminokyselinám a minerálom.
Donedávna sa všetkým bez výnimky odporúčalo jesť nie viac ako 2-3 vajíčka týždenne. Teraz lekári a Svetová zdravotnícka organizácia potvrdili, že neuškodí ani 10 vajec týždenne.
Zdroj: ofeminin.pl photo Pixabay