Kvetinárka nám poradila super trik! 1 čajovú lyžičku cukru nasypte pred polievaním do pôdy a výsledok bude stáť za to!

Kvety – jedna z najžiarivejších dekorácii našej planéty. Možno práve z tohto dôvodu ich začali ľudia pestovať nielen vo svojich záhradkách ale aj doma. Tak či onak, pri pohľade na nich sa nám deň okamžite zlepší.

Mnohé rastlinky pestované v interiéry dokážu nielen vyzdobiť celú miestnosť, ale taktiež prečistiť vzduch, absorbovať škodlivé nečistoty, vylučovať esenciálne oleje a fytoncídy.

комнатные растения

Avšak zdravé, krásne a bujne kvitnúce rastliny sa ťažko pestujú bez prirodzeného hnojenia. Potreba vyživovať izbové rastliny je spôsobená predovšetkým malou oblasťou ich výživy. Dokonca aj keď ste len nedávno presádzali svoje kvety do priestrannejších kvetináčov, niekoľko nasledujúcich mesiacov budú potrebovať ďalšie hnojenie. Výnimkou sú rastliny v dobe odpočinku: na určitú chvíľu nepotrebujú dodatočnú výživu.

Signálom, ktorý vám napovie, že treba kvety prihnojiť sú: pomalý rast, slabé pretiahnuté stonky, padajúce listy, neochota kvitnúť. Čo teda robiť, keď sa vaša rastlina nachádza v takomto stave?

  1. Káva a čaj

Po vypití zrnkovej kávy v žiadnom prípade tieto kávové zrná nevyhadzujte – primiešajte ich do zeminy v kvetináči. Vďaka tomu sa pôda stane kyprejšou a ľahšou, tým pádom v nej bude viac kyslíka. Ak si chcete zasadiť paradajky, určite nezabudnite na kávové zrná, paradajky ich doslova milujú.

Na výživu kvetov môžete použiť aj  upokojujúci čaj, ktorý taktiež pôdu uvoľní, prevzdušní a zároveň pritiahne k sebe otravné mravce a muchy.

заварка

  1. Cukor

Pred polievaním rovnomerne nasypte do pôdy 1 ČL cukru alebo si v 250 ml vody rozpustite 2 ČL cukru. Takéto hnojenie vykonávajte nie častejšie ako raz do týždňa. Cukor zbožňujú najmä fikusy, redstavuje hniezdo pre hnilobu, baktérie a plesne takže sa uvedenej metódy nepridržiavajte príliš dlho a často.

сахар

  1. Cibuľová šupka

Obľúbená cibuľa môže byť úspešne využitá nielen vo varení. Jej šupky sú skvelým hnojivom pre rastliny. Okrem toho, výťažok z týchto častí obsahujú látku ničiacu patogénnu mikroflóru. Odvar z nich pomáha bojovať s roztočmi, voškami aj strapkami. Potrebujete na to 1 liter cibuľových šupiek a 2 litre teplej vody. Túto zmes necháte zovrieť, prikryjete a necháte lúhovať po dobu 2 dní. Potom sa zmes precedí a je pripravená na použitie.

шелуха

  1. Vaječné škrupiny

Takmer každý deň ich vyhadzujeme do koša a ani nevieme, že predstavujú skvelé hnojivo pre rastliny. Vaječná škrupina je bohatá na vápnik, ktorý neutralizuje kyslosť. Preto pri aplikácii minerálnych hnojív zvyšujúce kyslosť, sa pridávajú aj škrupiny na neutralizáciu. Škrupina by mala byť dobre umytá, vysušená a pomletá (v mlynčeku – najšetrnejší spôsob). Potom ju pridáte do pôdy, kde sa pomaly rozkladá. Z tohto dôvodu jej tam nemusí byť veľa.

  1. Banánové šupky

Je to jednoduché: v šupke banánov je veľa draslíka, vápnika a fosforu, presne to, čo rastliny potrebujú! Keď sa všetky tieto prvky rozkladajú v pôde, dokonale vyživujú rastliny, podporujú rýchly rast a kvitnutie.

бананы

Na prípravu potrebujete banánovú kôru, ktorá môže byť aj vysušená, narezaná, upečená či namočená vo vode. Hnojivo z nej bude ekologickejšie a prírodnejšie ako to, ktoré si kupujete v obchodoch. Tento typ hnojiva sa najviac pozdáva ružiam.

кожура

  1. Extrakt z pomarančovej šupky

Na prípravu hnojiva z citrusov je lepšie, ak je ich kôra rozdrvená. Naplňte ňou tretinu litrovej nádoby a zalejte vriacou vodou. Nechajte lúhovať po dobu jedného dňa, odstráňte šupky a môžete polievať. Okrem toho, že ulahodíte vaším rastlinkám, poskytnete im tak prevenciu pred výskytom roztočov.

цитрус

  1. Voda z akvária

Obsahuje veľké množstvo látok, ktoré stimulujú rast rastlín, je mäkká, s neutrálnym pH. Odporúča sa však používať ju na hnojenie iba na jar alebo na začiatku leta, kedy na rastlinkách začnú aktívne vyrastať listy a výhonky.

аквариум

Teraz už viete, že hnojene nemusí byť také náročné, ako to na prvý pohľad vyzerá. Vyskúšajte niektoré z týchto spôsobov a uvidíte, že izbové rastliny vám budú vďačné svojou krásou aj po celý rok!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore