Vyskúšali ste už niekedy pred tým „Čerešňový clafoutis“? Ide o rustikálny francúzsky dezert posýpaný práškovým cukrom podávaní vlažnej teploty. Tento vynikajúci, elegantný dezert s luxusným názvom z čerstvých, sladkých čerešní určite očarí vašich hosti aj napriek tomu, že sa jeho príprava je až komicky jednoduchá a rozpočet rozhodne nezaťaží
Ingrediencie:
- 3 šálky vykôstkovaných umytých čerešní
- 3 vajíčka
- 2 lyžice nesoleného roztopeného masla (vychladeného)
- ½ šálky kryštálového cukru
- ½ šálky múky
- Štipka soli
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička mandľového extraktu
- Nesolené maslo na vymastenie nádoby na pečenie
- 1-2 čajové lyžičky kryštálového cukru na vysýpanie nádoby na pečenie
- Práškový cukor na posýpanie koláča
Postup:
Vyhrejte si rúru na 175°C, poriadne si vymastite spodok a kraje nádoby na pečenie a následne na to ju vysypte kryštálovým cukrom taktiež spodok a boky
Čerešne poukladajte po celom povrchu nádoby
Vajíčka, cukor, soľ, oba extrakty spolu dobre vymixujte. Potom do hmoty pridajte rozpustené maslo ale uistite sa, že je vychladené
Pridajte múku a mixujte až kým hmota nebude úplne jednotná a bez hrudiek, potom pridajte mlieko a mixujte kým zmes nebude hladká a jemná
Zmes následne vylejte na čerešne a nechajte piecť po dobu 35-50 minút do zlato-hnedá. Buďte opatrní aby ste to neprepiekli, pretože potom by to bolo príliš gumené. (svoju rúru poznáte, preto budete vedieť najlepšie odhadnúť, či už to je OK). Vrch by mal byť zlato-hnedý no stred a okraje jemne pohyblivé
Potom ako to vyberiete z rúry, nechajte to chvíľu odstáť, potom to poprášte práškovým cukrom a podávajte v izbovej teplote alebo o trochu chladnejšie (ako je vám lepšie) v izbovej teplote sa to krája lepšie.
Prajem vám dobrú chuť.
zdroj: omgchocolatedesserts.com