Čo tak hustá a voňavá polievka na váš nedeľňajší obed? Pripravili sme pre vás niekoľko receptov na chutné a rýchle polievky, ktoré si zamiluje celá vaša rodina!
Hrachová polievka s kuracím mäsom a hubami
Ingrediencie na 2 porcie
- 300 g kuracích pŕs
- 150 g šampiňónov
- 125 g suchého hrachu (pred varením ho namočte)
- 2 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 0,5 ČL kurkumy
- 1 ČL horčice
- soľ, korenie podľa chuti
- 3 vetvičky petržlenovej vňati
- maslo na prípravu základu
Postup
- Hrach, ktorý ste nechali namočený vo vode vložte do hrnca, nalejte do neho čerstvú vodu tak, aby bola 2 palce nad hrachom. Po zovretí nechajte variť 30 minút. Pridajte olúpané a nakrájané zemiaky.
- Kuracie prsia si narežte na malé plátky a zľahka ich orestujte na rastlinnom oleji alebo masle. Pridajte k ním nastrúhanú mrkvu a najemno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa získa pekný sklovitý nádych, pridajte šampiňóny nakrájané na plátky, horčicu a nechajte podusiť 2-3 minúty. Túto zmes následne premiestnite do hrnca, kde sa vám varí hrach a zemiaky.
- Osoľte, okoreňte, pridajte kurkumu a varte ešte ďalších 10 minút. Podávajte s nasekanými bylinkami.
Kuracia s palacinkami
Na 2 porcie potrebujete
- 300 g kuracích pŕs
- 3 vajcia
- 2 PL múky
- 1 mrkvu
- 1 cibuľu
- 2 zemiaky
- soľ, korenie
- slnečnicový olej
- bylinky podľa chuti
Postup
- Kuracie prsia si uvarte v 1 l osolenej vody. Mäso si potom vyberte, nakrájajte na menšie kúsky alebo plátky a vráťte naspäť do hrnca. Následne na to k nemu pridajte nakrájané zemiaky.
- Nastrúhanú mrkvu a narezanú cibuľu si osmažte na slnečnicovom oleji a pridajte to do polievky.
- Vajíčka si vyšľahajte so štipkou soli a korenia, následne k ním pridajte múku. Z tohto cesta si pripravíte približne 3 palacinky. Po vychladnutí ich nakrájajte na prúžky a pridajte do polievky.
- Varte ešte približne 10 minút a nakoniec ju posypte bylinkami.
Rybacia polievka so smotanou
Ingrediencie na 4 porcie
- 300 g rybacieho filé (treska, losos, šťukozubec)
- 300 g rybacej zmesi do polievky (hlava, trup…)
- 3 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 250 ml smotany (10%)
- soľ, korenie
Postup
- Polievkovú zmes z rýb vložte do hrnca, zalejte 3 litrami vody a nechajte variť približne 40 minút. Pravidelne odstraňujte vzniknutú penu. Po uplynutí času odstráňte časti ryby a vývar vráťte na plameň.
- Po opätovnom zovretí polievky do nej pridajte narezané zemiaky, cibuľu a mrkvu. Potom si nakrájané rybacie filé, osoľte, okoreňte podľa vlastnej chuti a pridajte do vývaru.
- Povarte 20 minút, pridajte smotanu, počkajte kým začne polievka vrieť a nechajte ju takto niekoľko minút pod pokrievkou. Hotovo!
Kuracia polievka so syrovými knedličkami a zeleným hráškom
Ingrediencie na 4 porcie
- 300 g kuracích pŕs
- 1 mrkva
- 3 zemiaky
- 125 g zeleného hrášku
- 1 cibuľa
- 50 g syra
- 1 vajce
- 4 PL múky
- soľ, korenie
- slnečnicový olej
Postup
- Uvarte si kurací vývar, mäso následne vyberte z vody, rozoberte ho na menšie kúsky/vlákna a vložte naspäť do vývaru. Potom k do neho pridajte nakrájané zemiaky.
- Nastrúhanú mrkvu a nakrájanú cibuľu si osmažte na slnečnicovom oleji. Túto zmes premiestnite do polievky, ktorú následne osolíte a okoreníte podľa vašich preferencií.
- Na prípravu syrových knedlíčkov si tvrdý syr nastrúhajte na strúhadle s malými otvormi, pridajte k nemu vajce, múku a premiešajte. Zo získanej hmoty si vytvarujte malé guľôčky.
- Knedlíčky spolu s premytým hráškom vložte do polievky a nechajte variť 10 minút. Potom ju prikryte pokrievkou a povarte ešte ďalších 5 minút.
Polievka s údenou šunkou a syrom
Na 2 porcie potrebujete
- 2 údené kuracie stehná
- 3 PL taveného syra (syr v tube alebo v črievku)
- 3 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- soľ, korenie
- kôpor (voliteľné)
- olej
Postup
- Zemiaky si nakrájajte na malé kocky, zalejte ich 2 litrami vody a postavte na oheň. Po 10 minútach k ním pridajte kuracie nohy (oddelené od kostí). Nastrúhanú mrkvu a cibuľu si opražte na panvici s olejom a výslednú zmes pridajte k polievke.
- 10 minút pred koncom varenia pridajte syr, soľ, korenie a premiešajte. Pred podávaním si polievku môžete ozdobiť nasekaým kôprom.
zdroj:sovkusom.ro
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?