Viete čo je Kinesiotaping? Nie? Dozviete sa to práve tu!

Veľa z vás už určite videlo nejaké farebné pásky resp. kinesiotape na športovcoch ale takisto aj na obyčajných ľuďoch. A možno ste si aj Vy dávali otázku čo tí ľudia na sebe vlastne majú?! Čo to vlastne je Kinesiotape? Kinesiotape vytvoril v Japonsku doktor Kenzo Kase v roku 1979. Tento chiropraktik a certifikovaný akupunkturista hľadal niečo pre svojich klientov čo by mohli používať medzi návštevami jeho ordinácie, aby sa zvýšila efektivita a dlhodobý účinok jeho liečby. Tak vznikol kinesiotape . Je to plne elastická a vodeodolná páska neobsahujúca latex, vďaka čomu neobťažuje pri nosení. Môžete si na ňom všimnúť vlnitý vzor, ktorého funkciou je mimikovať otlačky prstov a umožňuje tapu dýchať. Tape je možné natiahnúť iba v pozdĺžnom smere v rôznom napätí podľa potreby techniky.

Je efektným doplnkom pri liečbe muskuloskeletálnych problémov,neurologických deficitov, opuchov a bolestí, skracuje dobu hojenia a zvyšuje pocit istoty. Ďalej tape umožňuje pohyb, neobmedzuje cirkuláciu krvi a lymfy a je tak adekvátnou funkčnou podporou v prevencii poranenia, po prekonaných úrazoch, na hojenie pooperačných stavov, jaziev, v liečbe akútnych i chronických stavov, dysbalancie až po modriny a menštruačné bolesti.

Nedovolí Vám prehĺbiť zranenie a sval môže odľahčiť alebo podporiť. Najlepšie je, že si ho takmer na svojom tele vôbec neuvedomujete a on pritom vykonáva svoju prácu. Terapeutický účinok kinesiotapu trvá 1-5 dní. Základom úspechu metódy je presná znalosť aplikácie techník kinesiotapingu a funkčnej anatómie. Je veľmi dôležité navštíviť certifikovaného inštruktora kinesiotapingu, ktorý ma skúsenosti a hlavne prax, pretože to môže vyzerať zdanlivo jednoducho ale pri zle vykonanej technike alebo diagnostike je tam veľké riziko prehĺbenia bolesti. V poslednom rade, primárna otázka, ktorú sa väčšina ľudí pýta je či existuje rozdiel medzi rôznymi farbami tapu. Odpoveď je jednoznačne nie. Je to skôr psychologicky efekt akú farbu kto preferuje a v ktorej sa cíti dobre.

Foto:http://breakingmuscle.com/
Foto: http://breakingmuscle.com/

Foto: Marcel Macík – kondičný tréner vo vrcholovom a výkonnostnom športe.

Chod hore