Indonéziu zasiahol najhorší požiar na svete, no svetové média mlčia. Vieme prečo

Viete, že Indonézia zažíva najhorší požiar v jej histórií a pravdepodobne aj v histórií ľudstva? Že ste o tom nepočuli? Bude to pravdepodobne preto, že mnohé najväčšie média sveta o tom zámerne mlčia. Rozloha ohňa je približne 5000 kilometrov.  Situácia je tak zlá, že za 3 týždne trvania požiarov sa do ovzdušia dostalo viac oxidu uhličitého, ako za celý rok vyprodukuje Nemecko, a jeho koncentrácie sú silnejšie ako celá ekonomika USA dohromady!

A nehoria len stromy – horí samotná pôda. Veľká časť dažďových lesov rastie na obrovských vrstvách rašeliny. Akonáhle sa oheň raz dostane do zeme, tá potom dokáže tlieť po celé týždne a vyfukuje oblaky metánu, oxidu uhoľnatého, ozónu a exotických plynov typu kyanidu amónneho. Oblaky sa tiahnu stovky kilometrov a vedú až k diplomatickým konfliktom so susednými krajinami.

Prečo sa to stalo? Indonézske lesy boli po desaťročia plienené ťažobnými a poľnohospodárskymi firmami.

Dôvodom požiarov je podľa zahraničnej tlače odlesňovanie plôch, na ktorých budú vysádzané palmové plantáže toľko potrebné pre palmový olej, ktorý veselo používajú naše obľúbené firmy ako Starbucks, Pepsi alebo Heinz a mnohé iné

Rašelinou sú potom hĺbené kanále, ktoré ju majú odvodniť a vysušiť. Na odlesnených pozemkoch sa zakladajú monokultúrne plantáže priemyselného dreva či palmy olejnej. A najjednoduchšou metódou odlesňovanie je vypaľovanie. Každý rok to vedie k pohromám. Ale tento rok, za extrémneho sucha, to bol recept na ekologickú apokalypsu.

Chod hore