Koľko by ste mali minúť na svadobný dar? Tieto rady vám budú na nezaplatenie

 

Ako je už zvykom svadobná sezóna začína s príchodom jari a konči až v neskorej jesene. Pozvánky sa hromadia a účet prechádza zo zelenej do červenej. Dôvod: samotné svadby, rozlúčky so slobodou, zásnubné party. S tým sa spájajú: darčeky, darčeky a ešte ďalšie darčeky. Predstava na to, ako od jari do jesene musíte myslieť na výdavky ako ubytovanie, šaty (topánky, doplnky…), vlasy, make-up, dar na každú akciu, to všetko spôsobuje stres.  Čo túto situáciu komplikuje ešte viac je dilema ohľadom pravidiel ktoré platia pre svadobný dar. Koľko by sme naň mali minúť? Kedy by sme ho mali kúpiť? Je vhodné dať hotovosť?

thumb-840x440

 

Skúste pouvažovať o väčšom skupinovom dare

Ak ste našli vhodný dar alebo na základe registra vám ostali už len dary, ktoré sú nad váš rozpočet, pokúste sa dohodnúť kamaráti, partia, s iným párom na tom, aby ste zabezpečili spoločný dar. Pre družbou a družičky, ktorí už aj tak museli siahnuť hlbšie do vrecka pri svojich povinnostiach je to rozumná a priam ideálna cesta, ako zadovážiť svadobný dar pre mladomanželov, nakoľko sa cena drahého daru rozpočíta na viacero osôb a vo finále to nie je až tak zaťažujúce.

Nie je to o tom, aby sa vyrovnala suma na hlavu

Ľudia zvyknú dávať dar v takej hodnote, ako si myslia, že ženích s nevestou minulí za stravu na hlavu na svadobnej hostine. Tento spôsob je už tak trochu passé. Prvá vec, ktorú by ste mali vziať do úvahy pri vyberaní daru je váš vzťah k mladomanželom. Len preto, že váš/vaša najlepší kamarát/ka spravili svadbu na záhrade s 10tími pozvanými hosťami, váš svadobný dar nemusí byť práve najlacnejší. Avšak, ak sa uskutoční niekoľko akcii súvisiacich so svadbou, vhodný spôsob ako si rozdeliť rozpočet je  60-20-20. Zásnubný večierok 20%, rozlúčka so slobodou 20%, a zvyšných 60% použite na samotný svadobný dar.

thumb-840x440

Tak či tak by ste mali dať mladomanželom dar

V našej krajine to nie je síce zvykom, no aj napriek tomu je možné dať dar aj s oneskorením. Ak váš dar, ktorý ste objednali, nestihol do svadby dôjsť a mladomanželia hneď odišli na svadobnú cestu alebo celkovo niekam odcestovali, dar by ste aj napriek tomu mali mladomanželom doručiť. Takže s tým neotáľajte a hneď ako budete mať možnosť svoj dar odovzdajte páru, ktorému bol určený. Mali by ste to spraviť skôr ako neskôr (najneskôr do šiestich mesiacov), ale určite ich to aj s odstupom času poteší.

Mali by ste kúpiť dar ak ste nedostali pozvanie na svadbu?

Je to trochu nejasné. Podľa zvykov a tradícii by ste aj napriek tomu, že ste sa nedočkali pozvania, mladomanželom kúpiť dar. Ak ste si s párom blízki, no delí vás veľká vzdialenosť, mali by ste im ho poslať. Ak ste dostali len oznámenie o svadbe je vhodné, aby ste poslali aspoň blahoželanie. Ak vás nepozvali no idete im zablahoželať, je vhodný dar do cca 30 €.

zdroj: vogue.com

Chod hore