9 hrozieb pre šťastné manželstvo, ktorým nikto nepridáva na význame. Ale nemali by sa podceňovať…

 

Ľudia, ktorí si chcú založiť rodinu, sa odhodlávajú na veľmi odvážny krok. Budú čeliť mnohým rozličným výzvam.  Bohužiaľ, nejde iba o tie, ktoré sa vzťahujú k hmotnému svetu.  Všetko, čo si môžeme kúpiť za peniaze, je už lacné, ak vzniknú problémy s finančnou situáciou v rodine, dajú sa prekonať. Horšie je, keď vo zväzku dvoch milujúcich sa ľudí, zmizne porozumenie. K tomu dochádza vtedy, keď pár nie je schopný komunikovať.

Komunikácia v rodine je často nezdravá. Čo sa deje, možno ľahko vidieť na príklade hravého dieťaťa, ktoré postavili za bránu detského ihriska. Učiteľ počul hluk, ale nezisťoval, kto je vinný a vyhnal ho. Hoci, aj keď dieťa nebolo príčinou neporiadku, ono len reagovalo na konflikt.

Tak aj v partnerskom živote – keď nastanú problémy, často z nich obviňujeme partnera, dávame mu to za vinu, čo sa nám nepáči. Oveľa lepšie bude vyznať sa v situácii, pochopiť, že konflikt s blízkym človekom – to je vrchol ľadovca. To, čo nám spôsobuje bolesť, sa nachádza oveľa hlbšie.

Ako zachrániť manželstvo

 

  • Ľudia sa menia

 

Berieme si tých ľudí, ktorí sa nám páčia. Je to prekvapivý objav: ľudia sa menia, a prichádza to postupne. Je potrebné byť na to pripravený. Ak sa niečo zmenilo na blízkej osobe, nie je to nič prekvapivé, veď aj vy ste sa zmenili.

Tajomstvo nie je v tom, aby všetko ostalo v nezmenenom stave, aby sme pripravili partnera o možnosť zmeniť sa. Je to potrebné robiť spolu, rozvíjať sa a rásť súčasne, aby zmeny boli harmonické, a to len v dobrom zmysle slova. Láska bola stvorená, aby robila ľuďom dobre, netreba na to zabúdať.

 

  • Od osamelosti sa nespasíte

 

Každý človek má strach, že ostane sám, ale to je nezmysel. Všetci sme sami. Človek prichádza na svet sám, aj sám z neho odchádza. Manželstvo – to nie je únik od osamelosti, aby ostal živý, osobnosť musí byť samostatná, nezávislá. Rodina je vytvorená tak, aby sa dvaja ľudia mohli podeliť o skúsenosti z osamelosti a vytvoriť momenty, kedy zmizne na nejaký čas.

 

  • Detské komplexy

 

Všetko, čo vás trápi sa nachádza vo vašom vnútri. Druhý človek nemôže za vaše pocity hanby, ani nezhoršuje vaše komplexy.  Robíte to samovoľne. Z detstva si každý z nás prinesie nejaké psychické problémy a ak váš partner spôsobuje ich prejavy – nie je to jeho vina. Namiesto toho, aby ste sa na partnera hnevali, skúste to urobiť trochu konštruktívnejšie.

Naučte sa rozumieť sama sebe, vyznať sa v tom, čo sa vás dotýka, čo vás núti prežívať negatívne emócie. Potom nebudete obviňovať svoju druhú polovičku zo svojich osobných problémov a starostí.

 

  • Ego

 

Každý z nás má svoje ego, ktoré sa sformovalo ešte v rannom detstve, kedy sa dieťa stretáva tvárou v tvár s nepriateľským svetom. Aby sa ochránilo, postavilo okolo seba nepreniknuteľnú stenu. V zložitých situáciách vás ego ochraňovalo, ale v rodine je táto stena zbytočná.

Manželstvo je nádherné prostredie, aby ste konečne spoznala samu seba, dostať sa von zo zajatia vlastného ega. To je možné dosiahnuť tým, že sa otvoríte namiesto ochrany, odpustite namiesto pomsty, ospravedlnenie namiesto obvinenia. Ak toto pochopia obaja, tak získajú pevný zväzok.

 

  • Nepríjemnosti sa stávajú

 

Život je plný špiny, ťažkostí a nečakaných zvratov. Manželstvo je tiež súčasťou života a nie je imúnne voči tomuto. Keď prídu ťažkosti, začnete zvaľovať celú váhu nepríjemností na vášho partnera, zabúdajúc, že v živote nejde všetko hladko.

Obvinenia len zhoršujú situáciu. Namiesto ukazovania prstom na druhého, prijmite tieto problémy za bežné. A ak prestanete hľadať vinníka, môžete prejsť cez všetky životné nepríjemnosti oveľa jednoduchšie.

 

  • Empatia – je to ťažké

 

Empatia je schopnosť vcítiť sa do pocitov toho druhého. Svojou povahou je empatia veľmi zložitý proces a nemôže sa prejavovať u oboch súčasne. Niekto musí byť o krok vpredu, aby pochopil partnera. A nie je žiadna garancia, že dostanete odpoveď, je to nesebecká obeta. Preto sa niekedy bojíte tak postupovať – egoizmus a strach vám v tom bránia. Táto konfrontácia je vyčerpávajúca, pociťujúc a vnímajúc, ako by ste chceli priznať svoju porážku.

Namiesto toho sa zbavte svojich sebeckých ambícií. Empatia je pozitívny vzťah, ak ju máte k dispozícii, ste dobrý človek. Dokonca, aj keď váš partner toto neocení, stojí za to pochopiť city druhých.

 

  • Deti sú dôležité, ale dôležitý je aj partner

 

Často myslíte viac na deti, ako na človeka, ktorý vám pomohol dostať ich na svet. Nemôžete stavať deti nad svojho partnera, je to škodlivé pre nich – riskujete, že z nich vyrastú úplní egoisti. Rodina je dôležitou súčasťou pre všetkých, musia sa nachádzať na rovnakej úrovni. Iba tak dosiahnete harmonický vzťah.

 

  • Moc

 

Partneri často menia svoj život v boj o moc. Ženy chcú obyčajne viac, muži menej , niekedy sa tieto úlohy vymenia. Kto bude rozhodovať o tom, nakoľko sú vám blízke vaše vzťahy? Kto koho bude kontrolovať? Ľudia neustále hľadajú odpovede na tieto otázky – ale je to len márna strata energie.  Dosiahnutie rovnováhy je proces, celý rodinný život mu bude podrobený. Jednoducho to prijmite.

 

  • Záujem

 

Koľko zaujímavého je okolo vás!  Koľko ľudí bude pre vás zaujímavejších ako vaša polovička. Je prekvapujúce si uvedomiť, že keby si vaša manželka vymenila úlohu s milenkou, nič by sa nezmenilo – stále by vás to ťahalo k žene, ktorá nie je momentálne s vami. Takisto to je aj pre ženy. Prečo sa to takto deje? Pretože vždy niečo nové nás bude priťahovať.

Tajomstvo šťastného rodinného života je nasmerovať svoju pozornosť k mužovi, ktorý je blízko nás. Je tu a je veľmi zaujímavý – ľúbite ho takého, aký je.  Ako pri meditácii sa zaujímate o rôzne iné veci, ale potom sa opäť vrátite do reality.

Ak sa to naučíte, môžete sledovať krásu sveta, zaujímavých ľudí, komunikovať s nimi, ale nezabúdať na to, že váš partner je cenný. A vďaka tomu zostanete spolu.

 

Akí krásni sú ľudia, ktorí pochopili samého seba, sú schopní robiť kompromisy, ktorí sa rozhodli pre odpustenie namiesto pomsty. Rodina vám dáva šancu naučiť sa to všetko, prestať byť sebeckým, nezameriavať sa na vlastné želania. To je okamih, kedy môžete duchovne rásť.

Okrem toho, stanete sa lepšími, a vďaka rodine si udržíte lásku a harmonický vzťah. Možno by ste sa mali správať nie tak, ako vám káže vaše ego. Možno sa vám to zapáči…

Nie je nič dojemné, ako harmonická rodina. To je to, k čomu sa človek nasmeruje podľa svojej povahy. Povedzte svojim priateľom o tomto článku, nech sa aj oni stanú lepším človekom.

pár sediaci v objatí  zdroj: pexels.com / takprosto.cc

Chod hore