9 zvláštnych príznakov, že môžete byť tehotná a prvotne o tom, ani nemusíte vedieť. Bod číslo 8 vás možno vystraší

Keď na sebe vypozorujete nejaký z týchto príznakov, hlavne nepanikárte. Ani neprepadajte bujarej oslave. Môže ísť totiž o následok inej telesnej či psychickej zmeny. Ak- mimo vynechania menštruácie či ranných nevoľností vám telo môže ponúkať ďalšieho pomocníka, že sa pod pupkom schováva človiečik. Potíte sa bez príčiny? Máte upchatý nos?

1. Máte upchatý nos. Hodinu čo hodinu smrkáte, nachladene sa ale necítite. Aj to môže byť jeden z príznakov tehotenstva. Počas neho prúdi krv rýchlejšie a hladina hormónov rastie, čo spôsobuje zdurenie sliznice. Tzv. tehotenská nádcha postihuje až tretinu nastávajúcich matiek.

2. Extrémne sa potíte. Máte spotené brucho či nohy, aj keď nešportujete alebo sa neponáhľate? Možno máte zvýšenú telesnú teplotu … spôsobenú tehotenstvom. V priebehu tohto obdobia metabolizmus pracuje rýchlejšie. „Potenie bez príčiny“ tak zrejme nejakú príčinu má …

3. Nadmerne slintajú. Nechutné to nie je, naopak prirodzené, ak ste v očakávaní. Tzv. ptyalizmus je o to intenzívnejšie, ak sa stretávate s rannou nevoľnosťou.

4. Bradavky stmavli a zväčšili sa. Podľa niektorých odborníkov je to aj preto, aby potomok ľahšie našiel zdroj potravy. Stmavnutie však spôsobuje zmena hormónov. Telo sa pripravuje na materstvo.

5. Topánky vás tlačia. Členky a chodidlá sa s prílivom telových tekutín zväčšujú, takže nie je dôvod na paniku.

6. Máte živé sny. Ďalší zaujímavý príznak, že môžete čakať potomka. Mnoho žien sa zhoduje, že počas tehotenstva zažívali úplne nové snívanie a nočné príbehy si lepšie pamätali. Podiel na tom zrejme má fakt, že tehotné ženy dlhšie spia. A tak majú väčšiu šancu snívať.

7. Maznáčikovia sa o vás častejšie obtierajú. Majú totiž oveľa lepšie vyvinuté zmysly ako človek. A začnú sa túliť, ak cítia, že by ste mali mať zvýšenú ochranu.

8. Pleť zmenila farbu. S otehotnením sa veľakrát ozýva melazma – zmena farby kože, a to špeciálne okolo nosa, na lícach a čele. Netreba ale brať okamžite útokom lekárne. Ide o dočasnú zmenu.

9. Páli vás záha. Keď sa hormóny vzbúria, môžu napáchať veľa neplechy. Trebárs postihnúť svaly tráviaceho traktu. To sa potom môže ozvať bolesť za hrudnou kosťou, známa ako pálenie záhy. V tehotenstve reaguje telo na potravu inak. Dajte si teda čas, aby ste zistili, ktoré jedlo vám robí dobre a ktoré nie.

Prečítaj si : Toto vám môže povedať farba krvi počas menštruácie. Drvivá väčšina žien o tom nemala ani tušenia

Chod hore