Predtým to bol sen dovolenkárov, dnes sa miestni obyvatelia dusia v horách odpadu. Toto miesto je neskutočné…

Kedysi, karibský ostrov Roatán patril k britskej korune, no dnes je súčasťou Hondurasu. Po celé desaťročia si miestna populácia zarábala na živobytie prostredníctvom rybolovu. Až v posledných rokoch savtáto oblasť začala postupne premieňať na luxusné letovisko.

Najčastejšie ho navštevujú milovníci potápania. Turisti, ktorí navštívili Roatán, chvália jeho krásu a rozmanitosť podvodného sveta okolo celého ostrova. Nanešťastie, teraz stredisku hrozí, že sa zmení na jednu obrovskú skládku!

Všetci sme už počuli o obrovských množstvách nahromadeného plastu, ktorý sa každoročne stáva súčasťou podmorského sveta. Nedávno sa skládka odpadu objavila aj v blízkosti slnečného Roatánu. Teraz sa kopa odpadu, vyplavená morskými vlnami, váľa po pláži letnej destinácie.

Pri pohľade na zmeny, ku ktorým došlo na pobreží tropického ostrova, si rýchlo uvedomíte, ako nebezpečný je pre prírodu plast, vyhodený bezohľadnými ľuďmi – nahromadený odpad na pláži, čierny piesok a vznik skládok.

Aktivisti, ktorí boli svedkami výskytu škvŕn hovoria: z veľkej časti pozostávajú z najbežnejšieho domáceho odpadu. Vlny prinášajú obrovské počty fliaš, riadu a tašiek. Jednorazové veci vyrobené z lacného plastu predstavujú obrovské nebezpečenstvo pre životné prostredie!

S každým rokom sa zvyšuje počet plastových odpadkov. V polovici minulého storočia jej objem predstavoval o niečo viac ako 1 percento celkovej hmotnosti tuhého domáceho odpadu. Pred šiestimi rokmi sa táto hodnota zvýšila na 12 percent. Podľa odborníkov, viac ako 300 miliónov ton plastu pláva vo vodách svetových oceánov!

Predtým sa o dedine Omoa na pobreží Roatanu písalo, že je to miesto vhodné na oddych počas celého roka. Turisti si pochvaľovali skvelú srdečnosť miestnych obyvateľov a krásu priehľadného mora. Teraz sa tu deti hrajú bosé medzi horami rozkladajúceho sa odpadu.

Zvieracia populácia na ostrove zažíva ťažké časy. Na fotografii nižšie sa beluša veľká pokúša chytiť si niečo na večeru a hľadá korisť v mori plnom odpadkov. Ryby, ktoré sa skôr či neskôr dostanú k lovcovi sú takmer zaručene „plnené“ plastom, ktorý sa potom dostáva priamo do tráviaceho traktu vtáka.

Hoci sa odpad nahromadený na pláži odstráni v blízkej dobe, aktivisti s presvedčení, že súčasná situácia je vážnym problémom svetovej komunity. Téma plastového odpadu sa môže ignorovať aj naďalej, no neznamená to, že sa sama vyrieši a my sa v jedno krásne ráno prebudíme do sveta bez vyhodeného plastu.

Ľudia plní sklamania sa sťažujú: najväčšia časť tohto neporiadku sa skladá z najbežnejších jednorazových výrobkov a iných vecí, ktoré sa dajú ľahko vyrobiť. Všetky tieto vidličky, lyžice, taniere a tašky sú dokonale viditeľné aj na fotografiách. Aktivisti veria, že odpad sa do mora dostal prostredníctvom riek z neďalekej Guatemaly.

V nasledujúcom videu môžete vidieť, ako plastový odpad dokáže znečistiť a zničiť naše životné prostredie. Aj napriek tomu, že vedci každý rok upozorňujú a varujú ľudí, ich slová sú v lepšom prípade brané len na ľahkú váhu, v tom horšom ich jednoducho odignorujú. Vopred vás varujeme, pohľad na planétu z tejto perspektívy sa vám pravdepodobne nebude páčiť…

Situácia s týmto typom znečistenia prírody je len ďalším dôkazom, ako ľudská činnosť po sebe zanecháva nenapraviteľné škody. Obávam sa, že ak čím skôr nedostaneme rozum, skôr či neskôr bude každá pláž vyzerať takto.

 

Chod hore