Kniha pre teba: Mestský mních. Buďte šťastní a úspešní!

 

 

Žijeme rýchlo, hekticky a neraz nemáme na seba ani čas. Nieto na druhých. Možno máte výčitky, že netrávite dosť času so svojimi deťmi, partnerom, priateľmi alebo starnúcimi rodičmi. Možno máte na nočnom stolíku štôs kníh, na ktoré sa každý večer pozeráte a premýšľate, kedy sa k nim konečne dostanete. Možno ste sa už vrátili z dovolenky vyčerpanejší a menej pripravení na život ako pred ňou. Vitajte v modernom svete.

 

Ak ste sa v niečom z toho našli, tak držíte v ruke tú správnu knihu. Autorom novinky Mestský mních je Pedram Shojai. Precestoval svet, učil sa od duchovných vodcov a naučil sa liečebné techniky od vážených ľudí. Počas celej svojej kariéry sa snažil priniesť rovnováhu a pokoj zo sveta, z ktorého prišiel, a odovzdať starovekú múdrosť Východu obyčajným ľuďom v mestách. V knihe sa začítate do príbehov ľudí, možno takých, ako ste vy sami, a nájdete v nej aj množstvo praktických rád a cvičení, ktoré využijete vo svojom každodennom živote, aby sa vám podarilo trochu zastaviť čas, „natankovať“ a sústrediť sa na veci, ktoré sú pre vás skutočne dôležité.

Dnes máme na krku účty. Každú minútu nás bombardujú milióny informácií. Správy o militantoch, ktorí sa nás pokúšajú zabiť, striedajú reportáže o rozširujúcej sa rakovine a upadajúcej ekonomike. Naše deti ovplyvňuje reklama a ľadovce sa topia. Všetko stojí viac, než by sme si priali, a tak si zrazu uvedomíme, že sa náhlime ako blázni, aby sme s tým šialenstvom udržali krok.

Ale aký to má zmysel?

Kríza moderného mestského alebo predmestského človeka spočíva v tom, že guľkám, ktoré letia naším smerom, nie sme schopní vyhnúť sa.

Sme vystresovaní, unavení, bez energie a najmä stratení. Niektorí z nás nevedomky uverili, že odpoveďou na naše problémy sú tajomstvá východnej medicíny. Keď sa Beatles vrátili z pobytu u Mahárišiho a z Ázie začali k nám prúdiť guruovia, mysleli sme si, že joga, meditácia, pôst, tajči a zen nás zachránia. A teraz stojíme uprostred hurikánu a v čase núdze ich zabúdame použiť.

 

„Keď som sa vrátil z Himalájí, netrvalo dlho, kým som si uvedomil, že moji pacienti, bežní pracujúci ľudia v Los Angeles, nemôžu spraviť to čo ja,“ vysvetľuje Pedram Shojai. „Nemôžu ísť na mesiac meditovať, cvičiť čikung niekoľko hodín denne, alebo sa hocikedy prechádzať bosí po zemi. Celkom určite sa neodsťahujú a nestanú sa mníchmi. Nemôžu si oholiť hlavu a podniknúť cestu do posvätných hôr, aby našli Boha. Majú deti, účty, psov a každodenné starosti, s ktorými im treba pomôcť. Potrebujú riešenie tu dolu.“

Aj preto ponúka Mestský mních moderné triky, ktoré vychádzajú z východnej múdrosti. Pedram Shojai ich prispôsobil, „pretlmočil“ a upravil tak, aby boli dosiahnuteľné pre každého. Jeho kniha je výsledkom tisícok úspešných sedení s pacientmi.

 

Pedram Shojai je zakladateľom webovej stránky well.org, zameranej na zdravý životný štýl, producentom filmov VitalitaPôvod  a spolutvorcom podcastov Most zdravia. Je uznávaný majster čikungu, bylinkár a lekár orientálnej medicíny. Usporadúva semináre po celom svete a je zakladateľom Taoistickej školy alchýmie. Je vysväteným kňazom Kláštora žltého draka v Číne.

Chod hore