„Rozviedli sa, pretože sa oženili z lásky.“ Psychológ vysvetľuje, prečo deti vyrastajú bez otcov

Koľko vašich priateľov je v manželstve skutočne šťastných? Väčšina párov, o ktorých viem, žije v manželstve len preto, že sa boja samoty. Existuje však mnoho ľudí, ktorí z manželstva utiekli už po prvom roku.

Prečo sa to deje? Ako si vybudovať zdravý vzťah? Ako zachrániť manželstvo, ak svojho manžela milujete? Na všetky tieto pálčivé otázky vám odpovie psychológ s 35-ročnými skúsenosti.

Podľa štatistík sa viac ako 50% sobášov končí rozvodom, kvôli čomu asi 54% detí žije bez otcov. To nám naznačuje, že inštitúcia zvaná manželstvo, je zničená. Za pár desaťročí sa vzťahy v manželstve výrazne zmenili.

V Európe je čoraz populárnejší trend vyhýbania sa oficiálnemu manželstvu. Ľudia jednoducho žijú spolu bez prebytočných papieroch, ktoré potvrdzujú, že spolunažívajú v jednej domácnosti. Napríklad, vo Francúzsku, ak žena počas 10 rokov manželstva nepracovala, po rozvode mala právo robiť si nárok na doživotné zabezpečenie zo strany svojho bývalého manžela.

Nastáva tak nepomer pohlaví: na svete je totiž viac žien, ako mužov. V arabských krajinách sa tento problém vyriešil polygamiou. Tam ženy nemôžu mať intímny vzťah mimo manželstva. V Európe to je o niečo ťažšie, pretože ženy sa síce dajú dokopy s mužmi, no do manželstiev sa nerhnú.

Ak sa pozrieme do minulosti, môžeme zistiť, že skoršie polygamné manželstvá boli považované za normu. A hoci sa monogamia u nás zabývala na viac ako 2000 rokov, postupne začína odchádzať do zabudnutia.

Naše tradičné manželstvá sa tak často rozpadajú, pretože vznikajú na základe lásky. Koniec koncov, boli koncipované ako náboženské a sociálne inštitúcie, ktoré pomáhali viesť spoločné poľnohospodárstvo, zachovávať rod a prežiť. O láske nebolo ani reči.

V súčasnosti riešime všetko na základe našich pocitov, avšak večná láska je možná len vtedy, ak má človek stabilnú psychiku. Takýchto ľudí je málo a preto sa rozvádzajú.

Môžno povedať, že žena, ktorá sa už niekoľkokrát vydala, má nestabilnú psychiku. Existujú však aj prípady, kedy si jeden z partnerov musí nájsť svoju vlastnú životnú cestu a spoločné manželstvo nebolo tým najlepším rozhodnutím.

Ľudia so stabilnou psychikou nemenía svoje každodenné názory na život a nepodliehajú výkyvom nálady – napríklad: „Ráno ho ľúbim,“ „Večer toho capa zabijem.“

Mnohí sa rozvedú ihneď po narodení dieťaťa. Matky upadajú do popôrodnej depresie a otcovia nie sú pripravení na takýto druh zodpovednosti. Východiskom z takejto situácie je nasledovné: ak daného človeka milujete, no neklape vám to vo vzťahu, vyskúšajte manželskú poradňu. V prípade, že už medzi vami nie je žiadna láska, lepšie urobíte, ak sa rozvediete.

Ľudia často robia tú chybu, že ostávajú vo vzťahu len kvôli svojim deťom. Pritom však narúšajú aj ich psychiku a dávajú im zlý príklad toho, ako by zdravý vzťah nemal vyzerať.

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že muži a ženy si jednoducho nerozumejú, pretože pochádzajú z dvoch odlišných planét. Je to nezmysel, keďže nedorozumenia vznikajú medzi konkrétnymi ľuďmi. Nájdite si niekoho, s kým nájdete vzájomné porozumenie.

Ako som už vyššie spomínal, nezachraňujte manželstvo len kvôli deťom. Týmto spôsobom ich môžete považovať za vinníkov všetkých vašich problémov, len preto, že sami trpíte.

Je mnoho šťastných žien, ktoré vychovávajú svoje dieťa osamote. Niektorí muži sa pre nich dokonca stávajú akýmsi bremenom. Rodinná idylka však nie je zárukou zdravého vzťahu medzi rodičmi a dieťaťom.

Ak sa ale rodina skladá zo všetkých potrebných členov, žena by mala svojho manžela zapájať do výchovy dieťaťa. Muži nemajú materinský inštinkt, preto je niekedy nutné dohodnúť sa s nimi na striedavom vymieňaní plienok, prechádzkach či iných záležitostiach.

Trávenie času s vlastným synom alebo dcérou vytvorí medzi oboma stranami puto, ktoré spôsobí, že muž bude chcieť tráviť čo najviac času so svojimi deťmi.

Mnohí moji pacienti sa tiež sťažujú, že po 10-15 rokoch strácajú záujem o partnera, o vášeň aj túžby. Toto je opäť otázka stabilnej psychiky.

Psychicky vyrovnaní ľudia nestratia záujem o vyvolenú osobu ani do konca svojho života. Ak sú medzi vami ešte stále nejaké city, konzultácia so psychológom vám môže zachrániť vzťah. V prípade, že nie, nepomôže vám ani odborná pomoc.

Keď hovoríme o duševných problémoch, je potrebné pochopiť, že obaja manželia si so sebou nesú nejaké traumy pochádzajúce z detstva. Vo veku 5-6 rokov je psychika dieťaťa najviac náchylná ako na pozitívne, tak aj na negatívne vnemy. Avšak psychológ dokáže s týmito negatívnymi skúsenosťami pracovať a pomôcť zbaviť sa mnohých obáv,“ hovorí psychológ.

Súhlasíte s názorom psychológa o rodinných vzťahov a súčasnom uzatváraní manželstva?

 

zdroj:videoboom.cc

Chod hore