Otec sa pokúsil dať lekciu o peniazoch svojmu 6-ročnému synov. Takto to dopadlo…

Všetko, čo si 6-ročný Emmett želal, bol bicykel. Jeho otec však mu ho však nechcel dať len tak, preto vymyslel šikovný nápad. Synovi povedal, že si na neho musí zarobiť sám. „Vzal si pár starých hračiek a plyšové zvieratká, aby ich mohol ponuknúť na predaj. V ten deň si zarobil 70 dolárov. Mal dostatok na to, aby si mohol kúpiť spomínaný bicykel. Na druhý deň sme sa prechádzali po meste a v jednom z výkladov zbadal stroj na výrobu ľadovej drte. Opýtal sa ma, či by si ho mohol kúpiť namiesto bicykla, aby začal s vlastným podnikaním a zarobil si tak viac peňazí.

Po krátkej debate sa rodičia chlapca rozhodli, že mu v jeho biznise pomôžu, avšak len pod jednou podmienkou – každú nedeľu bude aspoň jednu hodinu predávať ľadovú drť.

„Prvýkrát si zarobil 12 dolárov, neskôr 17, potom 25 a pokračuje v tom až dodnes.“ Emmett začal svoje podnikanie len s jedným balíkom ľadu a 3 ovocnmi príchuťami. „Bol zodpovedný za kontrolovanie zásob, vedel, kedy bude musieť dokúpiť ďalšie – použil na to zarobené peniaze, splácal nám dlh za druhú polovicu čiastky z kúpy stroja a dokonca platil aj „dane“. Podľa jeho otca, Emmett si plánuje šetriť svoje peniaze na univerzitu, no nemá ani poňatia, že peniaze za tzv. dane budú použité na financovanie školy.

Chceme, aby náš syn nasledoval svoje túžby aj neskôr v budúcnost. Naše jediné očakávanie od neho je to, aby z neho vyrastol dobrý človek, ktorý bude prínosom pre spoločnosť. Hoci si teraz užíva predaj ľadovej drte, neustále nám hovorí o tom, že sa chce stať knihovníkom a učiteľom karate. Miluje čítanie a v súčastnosti má na hodine karate fialový pás, preto je pochopiteľné, prečo sa zaujíma o tieto profesie,“ prezradil Emmettov otec Jered.

Pokračujte v článku a dozviete sa celý príbeh…

Zoznámte sa s Emmettom, 6-ročným chlapcom, ktorý si želal nový bicykel

father son selling snow cones business Emmett (15)

Jeho rodičia sa však rozhodli dať mu liekciu o tom, ako zaobchádzať s peniazmi, ako ich zarobiť a ako sa načiť zodpovednosti.

father-son-selling-snow-cones-business-emmett (17)

Zozbieral si pár starších hračiek a ponúkol ich na predaj. Počas toho dňa si zarobil 70 dolárov, čo bolo dostatok na to, aby si kúpil svoj bicykel.“

father-son-selling-snow-cones-business-emmett (20)

Nasledujúci deň zbadal stroj na výrobu ľadovej drťe. Opýtal sa, či by si ho mohol kúpiť namiesto bicykla a začať tak s vastným podnikaním.“

father-son-selling-snow-cones-business-emmett (19)

Rodičia súhlasili, no len pod jednou podmienkou – každú sobotu bude predávať drť.

father son selling snow cones business Emmett (3)

Začal s jedným balíkom ľadu a tromi príchuťami. Keď mal dosť peňazí na kúpi bicykla, rozhodol sa, že rozšíri svoj vlastný biznis.

father son selling snow cones business Emmett (5)

Otec zašiel do mesta, aby sa uistil, že jeho syn na predaj nepotrebuje žiadne povolenie, tak ako napríklad títo chlapci.

father son selling snow cones business Emmett (13)

Emmett už má 21 príchutí, je pozývaný na miestne akcie, kde predáva ľadovú drť a prišli ho podpori aj miestni požiarníci.

father son selling snow cones business Emmett (2)

Hoci si vybudoval úspešný biznis, v súčastnosti sníva o tom, že sa stane knihovníkom a učiteľom karate.

father son selling snow cones business Emmett (16)

Svoje zarobené peniaze plánuje investovať do štúdia na univerzite, no netuší, že peniaze ktoré dáva rodičom ako „daň“, budú v budúcnosti použité ako univerzitný fond.

father son selling snow cones business Emmett (1)

Chceme, aby náš syn nasledoval svoje túžby aj neskôr v budúcnost. Naše jediné očakávanie od neho je to, aby z neho vyrastol dobrý človek, ktorý bude prínosom pre spoločnosť.

father-son-selling-snow-cones-business-emmett (18)

Obdiv a súhlas si vypočuli aj od ostatných rodičov, ktorí si z ich príbehu určite zoberú príklad. A čo vy? Skúsite niečo podobné aj s vašimi deťmi? Podeľte sa s nami o vaše názory aj v komentároch na Facebooku!

 

Chod hore