Domáce úlohy by deti nemali vôbec robiť! A tu je pravdivý dôvod prečo

„Už máš urobené domáce úlohy?“ – veta, ktorá vyvoláva hádky medzi deťmi a rodičmi. Nerobenie si domácich úloh privádza rodičov do školy, čo neskôr môže viesť k väčším problémom aj v budúcnosti. Sú ale domáce úlohy naozaj také dôležité?

Prezradíme vám, prečo by ich deti nemali robiť a rodičia už nebudú mať zbytočné starosti.

делать домашнее задание

Robiť domáce úlohy s dieťaťom nijako nevplýva na výkonnosť či na úroveň vzdelania. Mimochodom, táto skutočnosť je vedecky dokázaná. Profesor z pennsylvánskej univerzity publikoval svoju desaťročnú štúdiu, ktorá jasne ukázala zbytočnosť domácich úloh pre študentov.

нужно ли заставлять ребенка делать уроки

Dokonca aj v 19. storočí boli domáce úlohy používané ako trest pre študentov. Koniec koncov, čo by mohlo byť horšie ako unavenému dieťaťu vziať voľný čas?

„Dieťa musí mať svoj vlastný voľný čas, kedy nerobí nič: od 2-4 hodín denne. Ich rodičia to však majú zorganizované – krúžky, doučovania, športové aktivity…nervy zo všetkého, čo je s tým spojené sú na svete,“ tvrdí psychológ Michail Labkovsky.

для чего делать домашнее задание

V Hongkongu, Taiwane a Japonsku dostávajú deti menej domácich úloh než ich rovesníci v iných krajinách. Avšak ázijskí chlapci sú na vrcholoch hodnotení a dostávajú medaile zo všetkých druhov olympiád!

Avšak tí školáci, ktorí sedia pri domácich úlohách v priemere 10 hodín týždenne, dosahujú len 10. miesto v hodnotení Medzinárodnej štúdie kvality školy TIMSS. Stojí to teda za to?

Jediný argument na obhajovanie domácich úloh je ten, že opakovaním hodiny si študent lepšie osvojí problematiku štúdia. Prečo napríklad školy vo Fínsku patria k tým najlepším?

„Učte sa v škole a odpočívajte doma!“ – väčšina týchto škôl sa riadi touto politikou. Úlohou učiteľa je dať na hodinách maximum vedomostí a študent už nebude nútený učiť sa doma viac ako pol hodiny po skončení školy.

„Je ťažko povedať, kto má viac psychických problémov – skvelý študent alebo päťkár. Jednotkári, ktorí sa snažia, vysedávajú pri knihách a učia sa na samé jednotky – úzkostlivé deti s nízkym sebavedomím. Vo vzťahu so školou a učiteľmi by mal byť rodič vždy na strane svojho dieťaťa. Starajte sa o neho a nebojte sa zlých známok. Obávajte sa odporu voči škole a učeniu.“

нужно ли делать уроки

Navyše, nekonečné hodiny bdenia nad knihami a notebookom, ohryzovanie ceruziek a stres nenechá vaše deti bez stopy. Takéto deti majú nepokojný spánok, často sa budia a sú chorľavé. Najťažšie obdobie zažívajú žiaci základnej školy.

Zvyšovaním počtu hodín a správne usporiadanie vzdelávacieho procesu môže viesť k ľahšiemu absolvovaniu školského roka a dokonca sa zvýši čas aj na zopakovanie učiva. Prax je bohužiaľ odlišná.

Bohužiaľ, väčšina rodičov je presvedčená o opaku. Myslia si, že domáce úlohy sú potrebné na to, aby sa dieťa učilo byť viac nezávislé a disciplinované. Bez ohľadu na to, ako sa starostliví dospeláci snažia, nadmerné množstvo úloh spôsobuje deťom negatívne emócie a znechutenie voči učeniu ako takému.

делать домашнее задание это труд или учение

Čo si o tom myslíte vy? Stojí za to nútiť dieťa robiť si domáce úlohy alebo je potrebné dať mladému človeku určitú slobodu? Zdieľajte vaše názory v komentároch!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore