Európa vo vare: nová vlna abnormálneho tepla sa stane historickým rekordom

Po krátkej prestávke čaká Európa na ďalšiu vlnu abnormálneho tepla – v priebehu niekoľkých dní môže dôjsť k prepísaniu historických rekordov.

Podľa predpovedí meteorológov, teplota v Španielsku a Portugalsku dosiahne v priebehu nasledujúceho víkendu nové teplotné maximá.

Aktuálny teplotný rekord z gréckych Atén pochádza z roku 1977, kedy ortuť na teplomery ukazovala 48 °C.

Tentoraz sa najhoršie teplo očakáva v Španielsku a Portugalsku, kde sa z Afriky presunie obrovská vlna horúčav.

V niektorých častiach týchto krajín môžu teploty prepísať národné aj európske rekordy.

Španielska meteorologická služba informuje, že teplo bude trvať aspoň do nedele a bude obzvlášť výrazné v juhozápadnej časti krajiny.

Európska meteorologická služba varuje pred potenciálne život ohrozujúcou úrovňou tepla vo väčšine južného Portugalska a v španielskej provincii Badajoz. Teplota v regióne môže dosiahnuť až 50 ° C.

Národný teplotný rekord v Portugalsku 47 ° C, bol stanovený v roku 2003. V júli minulého roku táto hodnota dosiahla 47,3° C.

 

Podľa predpovede bude vrchol tepla v piatok a v sobotu. Práve v týchto dňoch môžu teploty prekročiť európsky rekord, tvrdia meteorológovia.

Zo Španielska a Portugalska sa teplo postupne presúva do Británie, ktorá nie je zvyknutá na takéto vysoké teploty.

Teplota v Anglicku už dosiahla 35 ° C. Niektoré britské letecké spoločnosti museli z lietadiel vyhnať desiatky cestujúcich – kvôli extrémnym teplotám sa zmenil tlak a ťažké dopravné lietadlá nedokázali vzlietnuť.

Toto leto sa už stalo jedným z najhorúcejších v Európe.

Ľadovcový príkrov na vrchole Kebnekais vo Švédsku sa topí rýchlosťou niekoľko centimetrov za deň. Vedci, ktorí sledujú tento proces, hovoria, že čoskoro najvyšší vrchol hory, ktorý je pokrytý ľadovcom, prestane byť najvyšším bodom.

 

Lesné požiare, ktoré sa prehnali juhom Grécka, zabili 90 ľudí.

Nemecké pivovary trpia kvôli horúcemu letu: v júni a auguste predali toľko piva, že sa im minuli všetky fľaše. V Sasku, keď hladina rieky Labe klesla kvôli veľkému teplu, našla polícia niekoľko granátov a munície z obdobia 2.svetovej vojny.

V Zürichu (Švajčiarsko) dostali policajné psy špeciálne „topánky“, aby si nespálili svoje labky na rozhorúčených chodníkoch. Švajčiarske orgány zakázali ohňostroj zo strachu pred lesnými požiarmi.

Podobné opatrenia boli prijaté aj v susednom Rakúsku.

V Nórsku sú vodiči varovaní, aby boli obzvlášť ostražití, pretože jelene a ovce sa často schovávajú pred teplom v tuneloch určených pre automobilové vozidlá.

Východná Európa taktiež trpí teplotnými vlnami.

Napríklad, v Poľsku boli elektrárne transformované do núdzového režimu v dôsledku masívneho používania klimatizačných zariadení.

Teplota v hlavnom meste Českej republiky dosiahla 35 ° C. Lotyšsko sa dusí z tepla už viac ako 1 týždeň.

Podľa vedcov, môže byť takéto silné teplo len čiastočne vysvetlené globálnym otepľovaním: pravdepodobnosť, že takéto rekordné teploty by existovali aj bez zmeny klímy. Avšak s prebiehajúcim klimatickým procesom sa tieto hodnoty zdvojnásobujú.

 

Chod hore