Za domácu zabíjačku vám môžu dať pokutu až 1 000€. Pozrite si návod ako na to, aby ste sa jej vyhli.

 

Od konca minulého roka sa každý chovať čo i len s jednou ošípanou musí hlásiť na regionálnej veterinárnej správe. Táto vec je novinkou, platnou len niekoľko mesiacov, no povinnosť hlásiť zabíjačku už funguje niekoľko rokov a aj napriek tomu ju niektorí obyvatelia Slovenska ignorujú.

Príčinou tohoto podrobného sledovania je snaha obmedziť konzumáciu rizikového mäsa nakazeného svalovcom. Ak tieto nariadenia chovateľ poruší, hrozí mu mastná pokuta až do výsky 1 000 eur.

https://www.instagram.com/p/BcNLn4eB2Cf/

Hovorca ministerstva pôdohospodárstva – Vladimír Machalík túto tému bližšie vysvetlil:

Podľa jeho slov musia vštci chovatelia ohlásiť plánovanú zabíjačku ošípaných aspoň jeden pracovný deň skôr, ako ju plánuje uskutočnočniť. Miestnej príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe to musí ohlásiť telefonicky, mailom, písomne či dokonca aj faxom. Regionálna správa podľa dostupných informácií vyhodnotí, či prasa môže byť nakazené svalovcom.

Základným pravidlom zabíjania ošípaných je to, že pred samotným zabitím musia byť prasatá omráčené, aby čin chovateľov nemohol byť posudzovaný ako týranie.

Evidencia ošípaných:

  • Od novembra 2018 sa musia evidovať aj chovatelia s jednou ošípanou.
  • Evidencia na veterinárnej správe je bezplatná.
  • Pri porušení týchto nariadení hrozí chovateľovi pokuta do 400 €.

Zabíjačka v domácich podmienkach:

  • Miestna veterinárna správa musí byť oboznámená o zabíjačke aspoň deň vopred do 15.00.
  • Pri neoznamení hrozí pokuta do výšky 1 000 €.
  • Výrobky z domácej zabíjačky sú určené výhradne na súkromnú domácu spotrebu.

https://www.instagram.com/p/Bubh_iFFGSp/

Ak sa v okrese kde sa zabíjačka koná vyskytoval svalovec, z ošípaných musí byť povinne odobrané vzorky na testovanie. Ak sa v okrese svalovec nevyskytoval, testy si môže chovateľ zaplatiť sám. Vzorky sú odoberané samotným chovateľom z bráničných pilierov z obidvoch polovíc tela ošípanej v mieste prechodu do šľachovitej časti. Vzorky sú po odobratí uložené v chladničke samostatne v mikroténových vrecúškach a následne doručené veterinárnej správe.

https://www.instagram.com/p/BtDT5gLFUNq/

Svalovec sa v posledných rokoch vyskytuje najmä v domácej klobáse, ktorá je zaúdená studeným dymom. Tepelne neopracované produkty sú dokonalým prostredím pre svalovca. Svalovec sa nazýva aj trichinela (okrúhly červ). Je prenosný zo zvierat na človeka a najčastejšie sa vyskytuje v bravčovom alebo diviačom mäse. Aj ked‘ je domáce mäso chutnejšie a kvalitnejšie ako to kupované v supermarketoch, treba si dávať pozor na všetky nebezpečenstvá, ktoré na nas číhajú.

 

https://www.instagram.com/p/Bem3z9eD5Nm/

foto: milanrychli

zdroj. cas.sk

Chod hore