9 veľkých múdrostí Charlieho Chaplina, ktoré vám pomôžu

Charlieho Spencera Chaplina poznáme predovšetkým ako geniálneho filmového tvorcu. Divákov nielen bavil, ale tiež inšpiroval. V nasledujúcich odsekoch je zachytený jeho pohľad na život, prítomný okamih a sebaúctu:

1. Keď som začal skutočne milovať sám seba, pochopil som, ako moc druhého zahanbuje, keď mu vnucujem svoje priania, hoci viem, že na to nie je vhodná doba, ani na to nie je ten človek pripravený, aj keby som tým dotyčným bol ja sám. Dnes viem, že sa tomu hovorí sebaúcta.

2. Keď som začal skutočne milovať sám seba, prestal som túžiť po inom živote a dokázal vidieť, že všetko okolo mňa je výzvou k rastu. Dnes viem, že sa tomu hovorí zrelosť.

3. Keď som začal skutočne milovať sám seba, pochopil som, že vždy a pri každej príležitosti som v správny čas na správnom mieste a že všetko, čo sa deje, je správne. Od tej doby som mohol byť pokojný. Dnes viem, že sa tomu hovorí vyrovnanosť.

4. Keď som začal milovať sám seba, prestal som sa okrádať o voľný čas a robiť veľkolepé plány do budúcnosti. Dnes robím len to, čo ma baví a urobí mi radosť, čo milujem a čo poteší moje srdce, robím to po svojom a svojím vlastným tempom. Dnes viem, že sa tomu hovorí poctivosť.

5. Keď som začal skutočne milovať sám seba, zbavil som sa všetkého, čo pre mňa nebolo zdravé. Jedlá, ľudí, vecí, situácií, a predovšetkým toho, čo ma neustále sťahovalo nadol, preč odo mňa samotného. Spočiatku som to nazýval zdravým egoizmom. Dnes však viem, že to je sebaláska.

6. Keď som začal skutočne milovať sám seba, prestal som chcieť mať vždy pravdu.Tak som sa menej často mýlil. Dnes viem, že sa tomu hovorí byť prostý.

7. Keď som skutočne miloval sám seba, nechcel som už žiť ďalej minulosťou a starať sa o svoju budúcnosť. Teraz žijem už len v tom okamihu, kde sa koná všetko. Tak dnes prežívam každý deň a hovorím tomu dôkladnosť.

8. Keď som začal skutočne milovať sám seba, uvedomil som si, že zo mňa moje myslenie môže robiť úbohého a chorého človeka. Keď som však povolal na pomoc silu svojho srdca, dostal som rozum významného partnera. Tomu spojenie hovorím dnes múdrosť srdca.

9. Nemusím sa už obávať sporov, konfliktov a problémov so sebou samým as ostatnými, pretože dokonca aj hviezdy sa spolu niekedy zrazí a vzniknú tak nové svety. Dnes viem, že to je život.

 

Chod hore