8 pravidiel, ako povedať dieťaťu „nie“ tak, aby vás poslúchlo a súhlasilo s vami. FUNGUJE TO

Pediatri odporúčajú rodičom, aby počúvali rady psychológov, ktorí presne vedia podať dieťaťu odmietavú odpoveď.

Tu je 8 efektívnych tipov pre rodičov, ako správne povedať „nie“ dieťaťu:

1) Nezakazujte deťom vyjadrovať svoje emócie a pocity.

Vyhnite sa frázam „Nekrič“, „Neplač“, „Neboj sa“, pretože dieťa má právo vyjadriť akékoľvek pocity. Hlavne že to robí správne. A vašou úlohou je naučiť ho, ako vyjadriť hnev, podráždenie a strach prijateľným spôsobom.

2) Vyhnite sa slovu „nedá sa“.

Časté zákazy odrádzajú dieťa od snaženia vyskúšať niečo nové. Okrem toho príliš časté používanie „nedá sa to“ alebo „nie“ vedie k tomu, že tieto slová strácajú pre dieťa dôležitosť.

Pre dieťa je lepšie ak od zakázaných vecí odvrátite jeho pozornosť. Stačí poukázať na niečo zaujímavejšie, navrhnúť svoju obľúbenú hračku atď. Pokúste sa predvídať a predchádzať situáciám, v ktorých budete musieť deťom povedať „nie“.

Odporúča sa odložiť všetky dôležité alebo nebezpečné veci a predmety, ktoré môžu pritiahnuť pozornosť dieťaťa. Na druhej strane vytvorte podmienky, ktoré budú pre dieťa zaujímavé a budú spokojné.

Ak to chcete urobiť, nechajte v zornom poli dieťaťa len to, čoho sa môže dotýkať, rozobrať, hodiť.

3) Ak vznikne situácia, keď potrebujete povedať „nie“.

Nepoužívajte „nie“ alebo „nedá sa“. Ako je známe, slovíčko „nie“ mozog nevníma. To znamená, že vaše upozornenie „nedotýkajte sa noža“ znie ako „dotknite sa noža“. Okrem toho, čím viac opakujete slovo, tým viac sa stáva bezcenné.

Preto sa pokúste používať slovo „nie“ čo najmenej. Lepšie je ho nahradiť slovami „radšej to urob takto“, „spomaľ“, „počkaj“, „ja by som to urobila takto“, „opatrne – je to nebezpečné“ …

4) Dieťaťu podrobne vysvetlite dôvod zákazu.

 

Zákaz „nemôžete jesť tieto čipsy“ musí byť doplnený o podrobné vysvetlenie: povedzte deťom, prečo sú nezdravé. Upozornením “ nesmieš “ ho zbavujeme slobody jeho voľby.

Potom by malo existovať zrozumiteľné a pokojné vysvetlenie: „Táto horská dráha je pre vás príliš vysoká, nájdime niečo bezpečnejšie.“ Tak dáte dieťaťu na výber a verte mi, že urobí správne rozhodnutie.

Ak je dieťa príliš malé a nerozumie vám, snažte sa ho odvrátiť alebo odviesť z nebezpečného miesta.

5) Tón, s akým vyslovujete zákaz by mal byť neutrálny.

Každé dieťa si vaše negatívne emócie berie osobne. Hnev a podráždenie vo vašom hlase mu dá signál, že je zlé, už ho neľúbite. Veselý tón vo vašom hlase znamená, že žartujete a nemusí vás poslúchnuť.

Čím viac pokojne a s istotou budete hovoriť slovo „nie“ a vysvetľovať, prečo to nie je možné, tým kľudnejšie to vaše dieťa vezme.

6) Ak je to možné, ponúknite dieťaťu alternatívu.

Je žiaduce, ste za každé „nie“, niečo dieťaťu dovolili. Po zákaze ponúknite dieťaťu inú alternatívu. Na steny nemôžete kresliť, ale môžete kresliť na papier nalepený na stene; pes sa neťahá, ale táto hračka sa môže atď.

Ako viete, zakázané ovocie chutí najlepšie, takže musíte poskytnúť alternatívu, ktorá by zahladila sklamanie, ktoré má dieťa po zákaze.

7) Nepovoľujte.

Len tým dieťaťu uškodíte. Vaše „nie“ by malo byť konečná a malo by byť brané vážne. Povedzte aj ostatným členom rodiny o zákaze. Obaja rodičia musia konať spoločne.

Aj keď ste podľahli presvedčeniu dieťaťa o zrušení zákazu, povedzte mu, prečo robíte ústupky: pretože mu dôverujete, pretože si myslíte, že akýkoľvek problém je možné vyriešiť pokojne a bez škandálov.

Nezabudnite: stojí za to pripustiť túto možnosť, keď dieťa súhlasilo s tým, že splní jednu z vašich podmienok, a dokázalo s vami súhlasiť. Nepoľavte keď dieťa začne kňučať, hádže sa o zem alebo vás vydiera.

8) Vytvorte systém zákazov prijateľných pre vašu rodinu.

Každá rodina má vlastné tabu, teda prísne zákazy, ktoré za žiadnych okolností nemôžu byť porušené. Napríklad „nemôžete kričať na svoju mamu“ alebo „nemôžete otvárať dvere cudzím ľuďom“ atď.

Čo môže byť v jednej rodine vnímané normálne, v inej môže byť považované za neprijateľné. Ale pamätajte: takéto zákazy by mali byť 2-3, nie viac. V opačnom prípade sa výrazne zníži ich význam pre dieťa.

Ktorý z týchto tipov vás prekvapil? Ktoré z nich ste dlho používali?

 

Chod hore