Viete prečo sa ľudia držia za ruky? 8 romantických a vedeckých dôvodov vám to povie

Určite nedokážete spočítať s koľkými ľuďmi ste sa za tie roky držali za ruky — priatelia, mama, chlapec, ktorý sa vám nesmierne páčil, náhodný chlapec, ktorý stál na párty vedľa vás …. Možno tvrdiť, že držanie sa za ruky je bežný a súčasne intímny fyzický prejav. Spôsob, akým sa prepletú prsty s inou osobou je skutočne výnimočný a nevinný. Nie je to vždy romantické a určite to neznamená vždy niečo zvláštne. Je to však príjemné a prirodzené zobrať niekoho za ruku.

Možno posledná osoba, s ktorou ste sa držali za ruku  bol váš najlepší priateľ, ktorého ste sa stretli po dlhej dobe. Chceli ste si byť opäť blízki ako predtým, než sa váš svet začal točiť okolo práce a začali ste žiť v inom meste. Alebo možno to bola mama, predtým než vás odprevadila do lietadla. Ktokoľvek to bol, dôvod, prečo ste sa držali za ruky nebol nezvyčajný alebo jedinečný. Sú vedecké a psychologické dôvody, prečo majú ľudia v obľube držať sa za ruky (a prečo je o tom toľko piesní) .

Je to pohodlné.

Ľudia nie sú len bytosti zvykov, ale aj komfortu.  Tiahne nás to k ľuďom a situáciám, ktoré majú pre nás zmysel a sme si v nich skutočne istí. Vo vedeckej štúdií  “Podanie ruky,” sa neurovedci z Univerzity Virginia a Wisconsin venovali jednoduchému dotyku v stresovej situácii.  V danom prípade boli účastníci testovania pod hrozbou elektrošoku a vedci dospeli k záveru, že nežný a láskyplný dotyk uisťuje.

Dr. James Coan, jeden z vedcov povedal: „Zistili sme, že ak chytíte za ruku skutočne kohokoľvek, pôsobí to na mozgovú aktivitu  veľmi priaznivo, t.j. mozog pracuje v zaťažení omnoho ľahšie.“

Preto ak ste utrpeli stratu, alebo máte zlý deň a cítite sa zle, nájdite ruku, ktorej sa chytíte. Slovami filozofa Akona : Všetko bude lepšie, ak sa chytíš mojej ruky.

Je to prirodzené.

Morské vydry sa držia za ruky tiež. Aj tučniaky. Dokonca slony, hoci používajú choboty.

Cítime sa  prepojení.

To, že vaša mamka bola pravdepodobne prvá, ktorá vás držala za ruku má príčinu a zmysel. Je tá, ktorá vám dala život a tá, ktorá vám dala bezpečie, výživu, či bezpečné miesto, kde ste si mohli skloniť hlavu. Od prvého dňa sme s matkami automaticky spojení . Ich ruky nás bezpečne vodia cez cestu, zabránia nám v popálení sa… Ich jemné ruky, možno aj s vráskami, nás prvýkrát naučili zmysel fyzického spojenia a navždy nám budú pripomínať dôležitosť blízkej väzby.

Na druhej strane, nás tento dotyk môže zásobiť nemateriálnym spojením.  Môžte byť s relatívne novým priateľom stojaci v miestnosti plnej neznámych ľudí, a každý z vás dvoch sa rozpráva s niekym iným. Vy ale cítite, že osoba, s ktorou sa zvyknete držať za ruky je tam. Je tam, ak nastane v konverzácii s inými trápne ticho.

Držanie za ruky dodáva teplo.

Dotyk koža na kožu je najlepšia cesta, akou uvoľniť  a absorbovať teplo. Myslite na to, ak ste si zabudli rukavice alebo vám doma nekúria.


Tlak uvoľňuje bolesť.

Koho ruku ste držali, keď vám prepichovali uši? Bol váš otec pri pôrode a držal maminu ruku?

Sme naprogramovaní tak, že tlak vnímame ako dočasnú úľavu od bolesti.

Ak sa nad tým zamyslíte, ak vás niekto drží za ruku, vyvíja určitý slabý tlak. Vedci  z Johns Hopkins Univerzity zistili, že ak zatlačíte na oblasť medzi palcom a ukazovákom nastane úľava od bolesti hlavy, zubov a stavov úzkosti.

Preto, ak vašu ruku chytí nejaká iná, vaša dlaň musí vyvinúť rovnaký tlak a tak sa vám môže uľaviť od fyzickej alebo psychickej bolesti.


Formuje úsudok.

Ak sa celebrity držia za ruky, spoločnosť automaticky usudzuje, že tvoria pár.

Držanie sa za ruky v spoločnosti vytvára presvedčenie, že ste si s niekým blízki,  alebo ho v niečom podporujete. A ľudia milujú robiť takéto úsudky.


Je to vhodné a ľahké.

Keď kráčame vedľa niekoho,  naša ruka automaticky smeruje na stranu, k osobe, ktorá kráča popri nás.

Žiaden sval nie je napätý. Nemusíme sa trápiť tým, či je ruka dobre položená. Nerozmýšľame, jednoducho konáme.


Môže to byť sexy.

Niekedy sú ľudia radi dominantní. Inokedy im zas vyhovuje, ak za nich rozhoduje niekto iní .

Osoba, ktorá drží ruku navrchu je zvyčajne dominantná a má kontrolu. Či už také položenie ruky bolo úmyselné alebo nie,  vypovedá to o fyzickej kontrole, resp. nadradenosti. Čo môže byť pre niekoho naozaj veľmi vzrušujúce.

Chod hore