Najväčšie termálne jazero v Európe máme len na skok. Pozrite sa, čo ukrýva!

Toto nádherné jazero sa nachádza v blízkosti mesta Heviz v Maďarsku, pri západnom konci Balatónu a priblížne 8km od Keszthely. Vďaka svojej rozlohe, ktorá činí 47 500m2 patrí k najväčšiemu termálnemu jazeru v Európe a k druhému najväčšiemu na svete. Teplé pramene vyvierajúce z prasklín pod vodnou hladinou sa miešajú s chladnejšiou vodou jazera a produkujú tak ustálenu teplotu počas celého obdobia. Voda je bohatá na kyselinu uhličitú, síru, vápnik, horčík, hydrogén uhličitany a dokonca aj nepatrné množstvo radioaktívnych látok, o ktorých sa predpokladá, že majú liečivé účinky.

V strede jazera je drevený kúpeľný dom, vybudovaný v 18. storočí a vyzerá skoro tak isto ako pred pred dvesto rokmi. Prekrásné lekná, ktoré sa do Maďarska doviezli koncom 19. storočia, predstavujú bohatý vodný ekosystém. Hmla nachádzajúca sa nad hladinou spomaľuje odparovanie a popínavé rastliny chránia liečivé bahno na dne jazera.

 

lake-heviz-1

Photo credit

lake-heviz-3

Photo credit

Jazero s rašelinovým dnom je ponorené v studenej a teplej vode bohatej na minerály, ktoré prichádzajú prostredníctvom prameňov zo 40m hlbokej jaskyne. Prúd prameňa je tak silný, že každé tri dni sa jazero kompletne doplní. Teplota jazera sa pohybuje medzi 23-25°C v zime a 33-36°C v lete.

Predpokladá sa, že liečivé účinky tohto jazera sú výsledkom orgnických a anorganických látok nájdených vo vode. Jazero Heviz je biologicky aktívne jazero a stalo sa domovom obrovskému počtu baktérií. Niektoré z druhov sú pre neho unikátne, ako napríklad baktéria s názvom Micromonospora heviziensis. Táto baktéria, ktorá má vysoké percento bielkovín a s ľahkosťou rozkladá celulózu, sa už nenachádza nikde inde na svete. Okrem nej sa tam nachádzajú aj termofilné modré druhy zelených rias.

lake-heviz-4

Photo credit

lake-heviz-5

Photo credit

lake-heviz-6

Photo credit

lake-heviz-7

Photo credit

lake-heviz-2

Tak čo, neokúzlilo aj vás toto miesto?

zdroj:amusingplanet.com

Chod hore