Žena trpela 25 rokov ťažkými migrénami: Vysadila len 2 bežné potraviny a jej život sa rýchlo zmenil

Viac ako 8 miliónov ľudí vo Veľkej Británii trpí migrénami a až donedávna jednou z nich bola aj Andrea Henson. Ale majiteľka cateringovej spoločnosti z Lincolnshire tvrdí, že tieto bolesti hlavy prekonala zmenou svojho jedálnička. 46-ročná žena vo svojej kuchyni prestala používať kravské mlieko a kukuricu a od vtedy ledva mala čo i len náznaky migrény. Henson trpela migrénami viac ako 25 rokov.

„Moje epizódy boli stále nepredvídateľné, nastúpili príliš rýchlo a mali vplyv na môj zrak alebo nastupovala pomaly ale zato pretrvávala 1 až 3 dni.“ „Cítila som sa vyčerpaná, v bolestiach a nevedela som čo mam robiť. Ako som prevádzkovala svoju firmu musela som sa stále prekonávať, čo bolo naozaj náročne.“

V priebehu tých rokov vyskúšala niekoľko druhou medikamentov no stále mali na ňu vedľajšie činky ako ospalosť alebo nevoľnosť.

Zhodou náhod sa dala otestovať na intoleranciu York testom, keď sa snažila zistiť čo najviac o alergiách vzhľadom na  cateringovú spoločnosť, ktorú prevádzkovala. Test preukázal, že bola alergická na kravské mlieko a kukuricu, od vtedy so svojho jedálnička vyradila tieto dve suroviny a jej problém s migrénami sa rapídne zlepšil.

„Od kedy som zmenila svoj jedálničiek,  intenzita migrén sa obmedzila ja jednu až dve za týždeň a to už po 6-tich týždňoch.“ Podľa Rebekah Aitchison z nadácie Migraine Action, strava môže byť spúšťačom migrény.

„Stále je dobré jesť vyváženú stravu v pravidelných intervaloch, nakoľko trocha glukózy naviac môže okamžite spustiť migrénu.“ „Udržiavať pravidelný režim je výborný spôsob pre tých, ktorí majú s migrénami problém.“ Dodala, že práve čokoláda, červené víno alebo syr sú druhý surovín, ktoré zvyknú migrénu vyvolávať. Akokoľvek, každý sme jedinečný a preto u každého môže migrénu vyvolávať iný druh potravín.

„Najdôležitejšie je udržiavať si denník a všímať si prípadné zmeny aspoň 24 hodín pred tým, ako budete mať migrénu, aby ste zistili, čo je vaším spúšťačom.“

Je dôležité vedieť že: Ak vás bolieva hlava, je dôležité začať od jedálnička. Pani Henson je skvelým príkladom toho, že z celkového hľadiska, sú práve potraviny možným pôvodnom vzniku migrén a to prevažné mliečne výrobky. Ďalej to môžu byť zväčša pšenica, citrusové plody, alkohol, kofeín, korenie a fermentované potraviny. Okrem potravín to spôsobujú aj vonkajšie vplyvy ako stres, hormonálna nerovnováha, a iné… Lieky vôbec nie sú jediným riešením tohto problému.  Aj napriek tomu, že v dnešnej dobe neexistuje konkrétny liek, ktorý by migrénu dokázal úplne vyliečiť, existujú prostriedky, ako jej symptómy zmierniť a kontrolovať ich. Najdôležitejšie je však zistiť, čo to u vás vyvoláva a následne na to je možné pre každý konkrétny prípad nastaviť spôsob boja s migrénou cez B2 vitamíny až po Botox.

zdroj: www.huffingtonpost.co.uk

Chod hore