Cestovanie nás robí oveľa štastnejším, ako akékoľvek iné materiálne bohatstvo

Prečo chodíme do obchodov s takým odhodlaním a radosťou keď máme peniaze vo svojich vreckách? Keď si niečo pekné kúpime, tak sa cítime šťastnejším ako zvyčajne, ale o niekoľko dní nám toto šťastie pomaly zmizne, bez toho aby to niečo zanechalo. Skoro všetky materiálne veci vás prejdú. Tak sa pozrime nato, čo nás robí skutočne šťastným.

Všetko čo nás odrádza od pocitu šťastia je adaptovanie. Ak si už niečo kúpime tak to nepovažujeme za niečo nezvyčajné a po čase nás to aj prestane rozrušovať, úroveň uspokojenia klesá a my sme donútení k tomu, aby sme si kúpili niečo iné.
Tento proces sa neustále opakuje a sme v takom materiálnom a konzumnom kolotoči.

Nový výskum na Cornellskej univerzite zistil, že cestovanie ľudom navodzuje dlhodobejší pocit šťastia.

Profesor psychológie Thomas Gilovich prišiel nato, že rovnaké šťastie, aké prežívame pri kúpe vecí a predmetov, môžeme prežívať aj vtedy, keď sa rozhodneme cestovať po rôznych a zaujímavých miestach. Šťastie, ktoré si navodíme nákupom klesá rýchlejšie ako cestovanie a spomienky na výlet nám ostávajú v mysli ešte dlho – to spôsobí, že sa v tele uvoľnia endorfíny, dlho potom, ako sa z dovolenky vrátite. Okrem toho nám pekný pocit vedia zanechať nové veci, ktoré sa naučíme, svadba, promócie alebo narodenie dieťaťa – dokonca aj extrémny šport.

 

Hands up, while driving a convertible.

zdroj: brightside.me foto huffpost.com

Chod hore